Saját rendszert fejleszt a Huawei

Skynet
Hongmeng OS vagy Harmony néven fejleszti új, mobiltelefonokra is alkalmas operációs rendszerét a Huawei. Azonban a kereskedelmi háború kardcsörtetése ellenére a kínai gyártó a mobilkészülékein mégis inkább maradna a Google-nál.

MÉGIS MARADNÁNAK A GOOGLE-NÁL

Májusban még úgy volt, hogy a Huawei telefonokról eltűnhet az amerikai Google Android operációs rendszere, de azután mégis enyhülésre utaló hangok érkeztek az Egyesült Államok felől. Eszerint csak azokat a Huawei rendszereket korlátozzák az amerikaiak, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. De kérdés, mit minősít az USA hosszabb távon nemzetbiztonsági kockázatnak, és mi az, amit nem. Így hát eléggé nagy a káosz, a bizonytalanság akörül, hogy a Huawei telefonokon megmaradhat-e az Android operációs rendszer, vagy esetleg eltűnik a kínai készülékekről a Google szoftvere, igen súlyos csapást mérve ezzel a gyártóra. Még akkor is, ha a Huawei telefonok korábban sem voltak kaphatók a tengerentúlon, hiszen az amerikai operációs rendszer az egész világon kvázi szabvánnyá vált. Azaz Európában, Ázsiában és -mindenütt ezzel szállítják a távol-keleti társaság telefonjait (is), nem csak Észak-Amerika kérdéses tehát.

Az új, kifejlesztés alatt álló kínai operációs rendszer neve Hongmeng OS, de a világ más részein Harmony OS néven kerülhet a gyártó készülékeire, a fejlesztési kódneve pedig Ark (bárka). Sokáig – a Huawei-ütközet kirobbanása óta legalábbis – úgy tűnt, hogy ez lesz az, ami kiváltaná a Google rendszerét a kínai vállalat telefonjain. Ezután azonban az események fura fordulatot vettek: úgy tűnik, hogy a Huawei vezetői is egymásnak kissé ellentmondásos nyilatkozatokat tettek pár napja a Hongmenggel kapcsolatban.

 

NEM TELEFONOKRA

Az első hírek arról szóltak, hogy az óriáscég hatalmas energiabedobással elindította, pontosabban felpörgette saját operációs rendszerének a fejlesztését. Az is kiszivárgott, hogy az Androidnál mintegy hatvan százalékkal gyorsabb alapprogramról van szó. Ugyanakkor a Huawei elnöke, Liang Hua egy július eleji, Sencsenben megrendezett tájékoztatón mégis úgy nyilatkozott, hogy a vállalat a jövőben is az Androidot favorizálja a Hongmenggel szemben. Az utóbbit ugyanis, mint kiderült, nem elsősorban a telefonokra fejlesztették ki, bár azokon is elfut. Mindenekelőtt a szenzorgazdaság, az ipar 4.0 és a dolgok internete (IoT) az, amelyre a készítői eredetileg az új operációs rendszert szánták. 

 

ELŐ A KALAPBÓL

Sőt mit több, Liang Hua ezúttal azt is aláhúzta: még arról sem született végleges döntés, hogy végül is kifejlesztik-e, átültetik-e okostelefonokra a kínai rendszert. Pedig hát nem is olyan régen ennek kissé ellentmondóan nyilatkozott az ázsiai társaság vezetése. Akkor kiemelték, hogy mobilon is futtatható az, ami készül.

Igaz, feltehetően csak arról van, illetve volt szó, hogy az amerikai fenyegetés hatására egy fejlesztés alatt álló rendszert kellett előrántani a kalapból, ám amikor békülékenyebb hangok érkeztek a tengerentúlról, azért némiképp visszatáncolt a cég egy olyan meredek kalandtól, amely a Hongmeng és a Huawei csúcstelefonok összeházasítását jelentette volna.

Mint ismert, az Egyesült Államok több téren enyhítette a Huaweit érintő szankciókat, főként olyan termékek és szolgáltatások esetén, amelyek mégsem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot. Nagyon nagy kérdés viszont jelenleg az is, mint említettük, hogy a Google Android Huawei telefonokra telepítése az amerikai hatóságok megítélése szerint hordoz-e ilyesféle rizikót. Márpedig ez klasszikus gumiszabály, az USA lényegében úgy értelmezi, ahogyan a kedve tartja.

 

NEM NŐ NAGYRA?

A „játék” a színfalak mögött továbbra is zajlik, és sokkal messzebbre mutat, mint a nyilatkozatháború. Egy nemzetközi portál ugyanis világgá kürtölte, hogy az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál és Nagy-Britannia szabadalmi hivatalánál levédettek egy új Huawei mobiloperációs rendszert. Ez, mint említettük, a Harmony névre hallgat, de nagyon nagy a valószínűsége, hogy a Hongmeng nemzetközi elnevezése lesz. E védjegyet pedig az úgynevezett 9-es osztályba sorolták, amely mobiloperációs, számítógépes operációs rendszereket és letölthető operációsrendszer-programokat tartalmaz.

Magyarán nagyon úgy látszik, hogy a Huawei tényleg csak végszükség esetére jönne elő valamiféle saját operációs rendszerrel, azaz, ha lehet, maradnának az Androidnál. Tehát a Hongmeng inkább megmaradna főként az IoT-eszközöknek.

 

NINCS ÖKOSZISZTÉMA

Már csak azért is így lenne, mert applikációk is kellenek ám egy mobilos „oprendszerhez”. Ennek felépítése pedig bizony hosszú éveket vesz igénybe. A francia Le Point magazinnak Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei), a Huawei alapítója és vezérigazgatója úgy nyilatkozott – még július elején –, hogy a fejlesztés alatt lévő Hongmeng operációs rendszerüknek egyelőre nincs ahhoz hasonló minőségi alkalmazási ökoszisztémája, mint a Google és az Apple rendszereinek, a Google Playnek vagy az App Store-nak. Akkor azt mondta, hogy jelenleg nem áll szándékukban felváltani az Androidot, ha azonban a Google rendszere nem lesz elérhető a Huaweinek, létrehoznak egy ökoszisztémát a sajátjuk számára. 

A cégvezér azt is elárulta: a szisztéma gyakorlatilag alapból 5G-kompatibilis, hiszen az úgynevezett feldolgozási késleltetése kevesebb mint 5 ezred másodperces. Éppen ez az egyébiránt, amely elsőrangú módon alkalmassá teszi a dolgok internete eszközökön és önvezető autókon történő használatra. Az alapító hozzátette, hogy a Hongmeng már működik bizonyos eszközökön Kínában, bár konkrétan nem említette meg, hogy egyelőre csak vállalaton belüli vagy akár nyílt tesztelés alatt áll-e.