Ne kérdezd a majmot, mert nem lesz olcsó

Skynet
Egy olyan egyszerű, a netes kereséshez hasonló szolgáltatás terjed az általános iskolákban, amely SMS-enként 508 forintot húz ki a könnyen megvezethető gyerekeken keresztül a szülők pénztárcájából. Jogilag nem lehet belekötni a dologba, ugyanakkor kihasználhatja a gyermeki naivitást, kíváncsiságot arra, hogy még több SMS-t küldjenek. Így mire kiderül, sokszor súlyos tízezrekkel rövidíti meg a szülőket az az ausztrál cég, amelyet Angliában korábban már meg is büntettek.

BONGO DRÁGA SMS-BEN VÁLASZOL

Az embernek lassan az az érzése, hogy a dél-európai kikötővárosok éjszakai sikátorai sem annyira veszélyesek, mint egynémely digitális átverés. Legalábbis annyiban bizonyosan jobbak azok a szűk utcák, hogy azt már egy kisiskolás vagy kiskamasz is tudja: érdemes messze elkerülni ezeket, legalábbis éjszaka.

Ugyanakkor a netes csalások, lehúzások száma szinte végtelen, sőt egyre szofisztikáltabb módszerek terjednek, így még az óvatosabbak is időről időre beleesnek néhány csapdába. Akit felkészületlenül ért, az százezreket, kisvállalat esetén milliókat is bukhatott, amikor két éve látványosan elterjedt a WannaCry vagy a Petya zsarolóvírus, amelyek mutánsai forintmilliárdos károkat okoztak olyan multinacionális cégeknek is, mint a konténeres szállítmányozás egyik globális piacvezetője, a dán Maersk, amelynek le is állt a rendszere.

 

NEM VÍRUS, DE SOKBA KERÜL

A zsarolóvírusok első verziója persze már 1989-ben megjelent, de hullámokban tetőzik ez a jelenség is, így sokan a saját bőrükön érzik. Látszatra teljesen különböznek, de a végeredményt, a pénzünk lehúzását tekintve hasonlók az emelt díjas SMS-szolgáltatók. Az ember mindig elcsodálkozik, hogy milyen sokan és mennyiszer telefonálnak például a jóslással, egyszerű kvízjátékokkal támadó tévéműsorokba. 

Sok szempontból azonban sem a zsarolóprogramok, sem a jósműsorok sorába nem illik az Askbongo.com
magyarul is elérhető szolgáltatása, amely már az általános iskolás, sőt elsős-másodikos gyerekek körében is elképesztő népszerűségnek örvend.

A virtuális SMS-es „barát” mögött az ausztrál Bongo Operations Pty Ltd. és a szintén ottani Global AQA Pty Ltd. áll. És hogy mit tud Bongo, a virtuális nyomozó majom? Válaszol. Mire? A feltehetően nagyrészt tinikből álló közönsége felől érkező, a szerelemmel, a barátsággal, a világgal kapcsolatos bármilyen kérdésre. Elég akár egy nevet és egy városnevet küldeni neki SMS-ben. 

A bökkenő csak az, hogy egyetlen üzenet Bongótól 508 forintba kerül, így a gyerek hamar lefogyasztja az egyenlegét, illetve a szülő akár csak a hónap végén szembesül azzal, hogy akár több tízezer forintnyit „elbongózott” a gyermeke.

 

HOGYAN MŰKÖDIK?

Bongo valójában egy nagyon okos program, amely mesterséges intelligenciával internetes kereséseket indít. A név és a lakhely megadása után minden nyilvános információt leszív a közösségi oldalakról, és azok alapján jó nagy általánosságokkal se hús, se hal állításokat fogalmaz meg. Akár a napi horoszkópok, amelyekben sok-sok ember magára ismerhet.

A válaszait azonban feltehetően a legtöbb esetben valós személyek is átnézik. Valószínűleg több variációból választanak, adatbázisokkal dolgoznak, így téve még személyesebbé, még érdekesebbé a feleleteket. 

 

GYEREKEK VESZÉLYBEN

A felnőttek még csak-csak óvatosak, de a gyerekek többsége fel sem méri, hogy minden egyes apró válasz félezer forintba kerül. A honlap persze profi módon védi ki ezeket a támadási felületeket. Többször figyelmeztet például, hogy csak tizenhat éven felüliek használhatják, s az ár is ki van írva, ha nem is a legnagyobb betűkkel, de azért észrevehetően.

A vállalkozást 2014 tavaszán e látványos elővigyázatosságok ellenére is megbüntették már Angliában, mondván: a gyermekeket célozza és indokolatlanul ösztönzi a méregdrága (2,5 font per darab) SMS-ek küldözgetését. Az akkori bírság 70 ezer font, azaz 26 millió forint volt, s a Phone-paid Services Authority (korábban PhonepayPlus) szabta ki, amely arra hivatott, hogy szabályozza a szigetország emelt díjas telefonszolgáltatásait.

 

HATALMAS ALVILÁGI WEBÁRUHÁZAT FÜLELTEK LE

Persze a gyermekek vagy a hiszékeny emberek emelt díjas hívásokkal, SMS-ekkel történő lehúzása egy dolog, s megint más, amikor a weben kábítószereket, fegyvereket, lopott hitelkártyaszámokat és hasonlókat árulnak. A keresőkkel és a közösségi oldalakon sok dolgot elő lehet ásni, de az úgynevezett dark web a világhálónak azon szelete, amelyhez egy-egy egyszerű internetes kereséssel nem lehet odatalálni. Aki követi az IT-biztonsági híreket, talán emlékszik, hogy januárban a finn nyomozók felszámolták a Silkkitie (Valhalla) nevű alvilági fórumot, amely az egyik legrégebbi ilyen volt. 

Persze amint az egyik ilyen nagy hely bezár, divatba jön egy-egy másik. Így történt ez a Wall Street Market nevű oldallal is, amely nagyon feljött az utóbbi időben, hogy átvegye a Valhalla helyét. Nem örülhettek azonban sokáig az ezt üzemeltető bűnözők, mert pár napja rájuk is sor került: a német rendőrség mellett az Europol, az FBI és a holland hatóságok szintén szerepet vállaltak. Így hát május elején egy rajtaütés során ezt a sötét üzelmeket folytató webboltot is sikerült felszámolni.

A németek három főt tartóztattak le, sőt házkutatások is voltak. Mintegy 180 millió forintnyi készpénzt, virtuális valutákat, autókat, fegyvereket és szervereket foglaltak le. Utóbbiak közül azokat is, amelyek az oldal üzemeltetésében kritikusak voltak, azaz le is állt a webáruház működtetése.

A Wall Street Marketen kokain, heroin, marihuána, lopott adatok, bizalmas dokumentumok és hasonlók szerepeltek a kínálatban. Több mint ötezer feketén kereskedő árult ezen a „fekete eBayen”, és több mint hatvanezer tiltott áruféleség közt lehetett válogatni. Az e digitális piactéren eladott termékek után 2-6 százalék jutalékot szedtek az üzemeltetők.

 

MEGSZÓLAL AZ ÉRINTETT

A készülő anyagot elküldtük az Askbongo.com üzemeltetőjéhez, akitől az alábbi írásbeli választ kaptuk, amelyet változtatás nélkül közlünk.

„Köszönjük, hogy kapcsolatba lépett velünk Bongo szolgáltatásunkkal kapcsolatban. Aggodalmaira levelünkben válaszolunk.

A Bongo SMS-szolgáltatás fiatal felnőtteknek szól, s az összes kapcsolódó magyar jogszabálynak megfelelően hirdetik. Levelében felvetette, hogy könnyen elérhető a kiskorúak számára is. Biztosíthatjuk: mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a kiskorú ügyfelek hozzáférését a szolgáltatáshoz.

Honlapunkra látogatva az első felugró üzenet biztosítja, hogy az érdeklődők jól tájékozottak legyenek a kulcsfontosságú információk terén, beleértve a szolgáltatás használatának folyamatát és az igénybevételhez szükséges minimális életkort.

Abban az esetben, ha a szolgáltatást kiskorú ügyfelek használták, a megfelelő bizonyíték megadása után ügyfélszolgálatunk visszatéríti az összeget. Ügyfélszolgálatunk magyar nyelven, e-mailen és telefonon keresztül is elérhető.

Visszajelzését nagyon komolyan vesszük, és megosztjuk a felelős személyekkel.”

Ezek is érdekelhetnek

További híreink