Digiasszisztenst a nappaliba?

Skynet
Az Amazon, majd a Google után az Apple szintén bemutatta az akár okosotthonok vezérlésére is alkalmas „intelligens” hangszóróját, a Home Podot, amely az év végétől lesz kapható. De miért is kellene nekünk egy ilyen ketyere?

Mi a patvar? Már megint egy okos-hang-szóró? Most az Apple rukkolt elő otthoni készülékével, a Home Poddal, miután két versenytársának a termékei jó ideje piacon vannak. Azaz a cég ezúttal nem talált fel semmi újat, csak ment mások után: a bő két éve bemutatott Amazon Echo és a tavaly november óta kapható Google Home mellett most lépett piacra kütyüjével, pontosabban most jelentette be, hogy decembertől kapható lesz a Home Pod. Azaz a világ legnagyobb technológiai vállalata most is biztosra ment: megvárta, hogy mások kitapossák előtte az utat, és megalkotta saját – persze borsos áron, átszámítva közel 100 ezer forintért piacra kerülő – okoshangszóróját.

Mire jó ez a készülék? – kérdezi az átlagfelhasználó. Persze indokoltan, mert az „intelligens” hangszóró megint csak egy újabb ketyere, amelyet drágán eladnak, azután ott hever a lakásban kihasználatlanul. Ráadásul ezek a szerkezetek immár teljes joggal hallgatnak bele a beszélgetéseinkbe, hiszen ahogy a telefonokon megismert Apple Siri vagy Google Now digitális asszisztens, szintén megértik a beszédet. Pontosabban ugyanazok a programok futnak rajtuk. De mire is jók tehát? Meg lehet kérdezni tőlük – egyelőre inkább angolul és pár más világnyelven –, hogy milyen idő lesz holnap, melyik csapat nyerte a focimeccset, és bármi olyasmit, amit meg lehet találni a neten. Lehet nekik e-mail üzeneteket vagy más szöveget diktálni, sőt zenét is kikeresnek. De a fő attrakció az okos otthoni berendezések vezérelhetősége, a termosztáttól kezdve a vízforralón és a mikrón át a redőnyökig és a garázskapuig, azaz minden olyan szerkezetig, amely a világhálóról, okostelefonról (is) irányítható.

Vége a világnak – gondolják sokan, amikor meglátják, hogy immár a villany felkapcsolásához vagy a fűtés-hűtés beindításához a távirányítóért sem kell nyúlni, elég óhajunkat egy okosmikrofon mellett elmondani.

Az Apple például abban különösen jó, hogy zenei kívánságainkat teljesítse, hiszen nemcsak a hangszóró hangminősége nagyon jó (bár százezerért már lehet is az), hanem 40 millió szám közt keres az Apple Music zeneáruházban. No persze az is igaz, hogy a Siri a legjobb okosasszisztens, és az sem mellékes, hogy az okosotthon-vezérlések közül az Apple HomeKit a legelterjedtebb platform. Azaz a legtöbb távirányítható ketyerét éppen a Home Podról lehet majd könnyedén vezérelni. Vagyis szinte minden okoseszköz, amely Apple appről irányítható, ezután a kanapén hátradőlve beszéddel, azaz a telefon nyomkodása nélkül is munkára bírható lesz. Sőt, ha kettőt veszünk ezekből, akkor a szoba akusztikáját még jobban fel tudják térképezni, és talán sztereó hanghatást is kaphatunk 200 ezer forintunkért.

Arról persze egyelőre nincs információ, hogy a magyar nyelvet mikor értik meg szépen, pontosan e szerkezetek. Már csak azért sem, mert öntanuló, mesterséges intelligenciák dolgoznak a háttérben, amelyek annál jobbak, minél többet beszélnek hozzájuk. Márpedig e téren az angol nyelv előnye verhetetlen. Mit tehetünk tehát? Vagy jól megtanulunk angolul, vagy pedig fel kell emelni a hátsónkat, mint eddig, és oda kell sétálnunk, ha fel akarjuk kapcsolni a villanyt, de legalább elő kell kotornunk az okostelefonunkat, vagy épp a garázskapu távirányítóját. Csak el ne fáradjunk a túl sok munkában…

 

 

AZ APPLE HOME POD KIHÍVÓI

Amazon Echo (kb. 50 ezer forint)

  • E kütyü köré egész család épült. Van képernyővel ellátott változat is, bő 60 ezer forintért. Az Echo széria is jól tudja vezérelni az okosotthon-megoldásokat (például Big Ass, Belkin WeMo, Ecobee, IFTTT Insteon, Lifx, Nest, Philips Hue, SmartThings, Wink stb.). Ráadásul az Amazon a világ legnagyobb webáruházának adott online rendeléseket is fel tudja venni!

Google Home (kb. 30 ezer forint)

  • A Google Home nemcsak a legolcsóbb, de kellően erős is a webről kikereshető válaszokban, a tudástár jellegű feladatokban, a hírek, információk tálalásában vagy a térképes keresésekben. De az e-mailek, a kontaktok vagy ez e-naptárak kezelése is könnyebb velük – már amennyiben a Google rendszereit használjuk a mindennapokban.

 

Mire használhatók az okoshangszórók?

  • Hangvezérléssel netes keresést indítanak, és kellemes hangon válaszolnak például arra, milyen lesz az időjárás, melyik moziban kezdődik a kívánt film, vagy éppen melyik csapat nyert a tegnapi meccsen.
  • Diktálhatunk nekik e-mailt vagy bármilyen szöveges üzenetet – egyelőre főként angolul és még pár világnyelven.
  • Teljesítik kimondott zenei kívánságainkat, az Apple ráadásul nagy teljesítményű hangszórót és 40 millió zeneszámos Apple Music-hozzáférést is ad. Igaz, a cég kütyüje a decemberi megjelenéskor mintegy 100 ezer forintba kerül majd. 
  • Teljes körűen vezérelhetik az okosotthon kellékeit, például a Nest okostermosztátot, a vízforralót, a mikrót, a garázskapunyitót, az e-zárakat, a világítást, a redőnyöket, a biztonsági kamerákat és bármi mást, ami okostelefonról (is) irányítható. (Az Apple Home Pod itt nagy előnnyel indul a Google és az Amazon megoldásához képest, mert az előbbi gyártó HomeKit nevű okosotthonplatformjával a legtöbb smarthome készülék együttműködik.)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink