Beágyazódva budapestre

Skynet
Dov Katz, a Morgan Stanley európai felhőmegoldásokért felelős ügyvezetője szerint a bankoknak óriási kihívásokat és lehetőségeket jelentenek a számítási felhőalapú megoldások

– Mekkora problémát jelent a pénzügyi vállalatok számára az egyre növekvő adatmennyiség? Mindez technológiai, vagy inkább pénzügyi kihívás?

– Az intézmények eddig is sokat fektettek be az infrastruktúrájukba, tehát inkább technikai kihívás, hogy miként lehet a legjobban kihasználni ezt a kapacitást. Legyen szó valós idejű kockázatszámításról, piaci vagy tőzsdei interakciókról, avagy nagy mennyiségű adat elemzéséről a teljesítménymérés érdekében. A legjelentősebb kihívások a technikai oldalon jelentkeztek.

– Miért érdekes a cloud computing?

– A számítási kapacitás áruvá válik, ami stimulálja a versenyt és az ügyfeleknek olcsóbb lesz.

– Általában a pénzügyi alkalmazásokat az ügyfelekre szabják és dedikált szervereken futtatják. Ez rugalmasabb lesz?

– Ez változó, de az, hogy újfajta számítási kapacitások állnak a rendelkezésünkre, mindenképpen több opciót nyújt az alkalmazások fejlesztőinek, s több rugalmasságot az architektúra, a dizájn és az ár/kapacitás modell választásában a megoldandó feladathoz. A testre szabott rendszerek és konfigurációk pedig csak olyan helyzetekben kellenek majd, amikor ezek egyedi versenyelőnyt biztosítanak.

– Minden applikációt át kell majd írni?

– Nem kell mindent áthelyezni a felhőbe és nem kell mindent átírni. A felhőalapú környezetek feltételeznek bizonyos dolgokat az erőforrások hozzáférhetőségéről és elhelyezkedéséről, amelyek különböznek attól, amit a hagyományos alkalmazások tervezésénél megszokhattunk. Ezek azok a területek, ahol az „átírásra” szükség lehet.

– Mit gondol a banki informatikai újításokról? A startupoktól várhatjuk az újdonságokat, vagy a pénzügyi intézményektől?

– A pénzügyi intézmények és a startupok közötti kapcsolatokat nem lehet általánosítani, hiszen vannak olyan esetek, amelyekben a partnerség jobb, mint az akvizíció. Például a pénzügyi intézményeknek szélesebb és mélyebb a piaci hozzáférésük, nagyobb az ügyfélbázisuk, ami vonzó lehet az ügyfélre éhes fintechcégeknek. A rugalmasság, amelyet a szabályozási kereteken kívüli működés biztosít, arra is ösztönözheti a pénzügyi vállalatokat, hogy inkubátorokat és akcelerátorokat hozzanak létre, ahol partnerségre léphetnek a startupközösséggel.

– Mennyire fontos a Morgan Stanley számára a budapesti iroda az IT-fejlesztések terén?

– A Morgan Stanley több mint 10 évvel ezelőtt nyitotta meg budapesti irodáját, és elsősorban a magyar szakemberek versenyképes tudása, valamint a kiemelkedő helyi tehetség megléte miatt döntött így. Ma több mint 1500 munkatárs dolgozik nálunk, ezek közel fele különböző technológiai területen, mint például nagyvállalati infrastruktúra- és alkalmazásfejlesztés, pénzügyi szoftvertechnológiai fejlesztés, minőségelemzés és tesztelés vagy technológiai információs kockázatkezelés. A budapesti kollégák konkrét és kulcsfontosságú szerepet játszanak globális rendszerünkben, mélyen beágyazva a vállalat nemzetközi technológiai szervezetébe. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink