Kínálat a gabonapiacon

Való Világ
Világszerte jó termés volt búzából és kukoricából is. A kínálati nyomás hatására lefelé mozdultak a terményárak a piacon, s belátható időn belül aligha lehet számítani a trend megfordulására.

BŐSÉG

Az Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) szeptemberi előrevetítése szerint 766 millió tonna búzát takaríthatnak be a világon a 2019/20. gazdasági évben, ami 5 százalékkal több, mint az előző szezonban. Ez a mennyiség elegendő a várhatóan 3 százalékkal, 756 millió tonnásra bővülő felhasználás fedezésére, így a tartalékok 3 százalékkal, 287 millió tonnára nőhetnek a szezon végére.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése határidőváltást követően (2019. decemberi lejárat) tonnánként 178 és 180 dollár között mozgott szeptember közepén. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 169 és 172 euró között hullámzott ugyanekkor. Magyarországon a fizikai piacon az egy évvel korábbinál 3 százalékkal alacsonyabb, tonnánként átlagosan 50 ezer forintos, áfa- és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési búza szeptember második hetében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint. A takarmánybúza termelői ellenértéke 43 600 ezer forint volt, 17 százalékkal kisebb éves összevetésben.

A hazai búzaárak tehát a tavaly ilyenkor tapasztaltaknál alacsonyabbak, miközben 952 ezer hektárról 5 millió tonna őszi búzát takarítottak be, ami 5,2 tonnás hektáronkénti termésátlagot jelent, és ennyi az ötéves középérték is – mutattak rá a Magro.hu elemzői. Felhívták a figyelmet arra, hogy a közelünkben található főbb búzaexportőr országokban az itthoninál jobb termés volt az idén, több helyről rekord- vagy rekordközeli mennyiségekről beszélnek. Franciaország például több mint 32 millió tonnával az elmúlt húsz év második legjobb eredményét érte el, ebből 20 millió tonna jelenik majd meg a külpiacokon. Ukrajna is csúcsmennyiséggel, mintegy 19 millió tonnával fog a piacra lépni, ehhez Oroszországból további 34 millió tonna búza érkezik. Az Egyesült Államokból 26 millió, Kanadából pedig mintegy 24 millió tonna várható.

A kukoricát tekintve sem állunk rosszul világszerte és Magyarországon – mondta érdeklődésünkre Reng Zoltán, a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. vezérigazgatója. A cégvezető arról számolt be: úgy vélik, eddig nagyon jó hozamokkal vágják a kukoricát. Alapvetően a Szabadegyháza körüli száz kilométeres sugarú körre látnak rá, hiszen onnan jön be a legtöbb termés a vállalathoz. Úgy látják azonban, hogy nagyon jó hozam van Kelet-Magyarországon is, a Hajdúságban, a Nyírségben, Szabolcsban. A szakember arról is beszélt, hogy mivel a környező országokban, illetve Európában szinte mindenütt hasonlóan jó termés várható, a kukoricaárak a korábbi évekhez képest alacsonyabb szinten vannak az utóbbi hetekben. Az EU vonatkozásában a Tallage elemzői legutóbb a múlt esztendeinél 5 százalékkal nagyobb területről 3 százalékkal több, 63,3 millió tonna kukoricatermést helyeztek kilátásba. Az USDA elemzői a globális mennyiséget 1105 millió tonnára becsülik a 2019/20-as gazdasági évre, ez közel 2 százalékkal lenne kevesebb a folyó szezon kibocsátásánál.

Az majd kiderül, hogy a gazdák milyen hamar adják el a termést, vagy meddig várnak ki – vélekedett Reng Zoltán. Mint kifejtette, mindenki nem tárol be, de az alacsony kamatkörnyezetben jellemző, hogy inkább terményben tartják a pénzüket a gazdálkodók.

Borítófotó: Gabonaáru-alap. Nem volt olyan ország, ahol gyenge termést arattak

Ezek is érdekelhetnek

További híreink