Nagy üzletet hátráltat a szlovén állam

Print rovatok
Ritka, hogy egy jól teljesítő közép-európai vállalat, amelynek olyan híres megrendelői vannak, mint a BMW vagy a Samsung, olyan problémával találja magát szemben, mint amellyel a szlovéniai Karintiában tevékenykedő Impol. A cég bő egy évtizede délnyugati szomszédunk tíz legnagyobb exportőre közé tartozik, és a különböző alumíniumszerkezetek értékesítésével évi 30 millió eurót fizet be adóként a költségvetésbe.

TEHETETLEN A HÍRES ALUCÉG

Az Impolnak már évek óta vezető piaci részesedése van Európában az autóipari kovácsoltalumínium termékek gyártásában.

A mintegy hét és fél ezer fős Slovenska Bistricában (Ven-d-besztercén) működő vállalatnak a BMW-vel és a Samsunggal kötött megállapodás teljesítéséhez egy új bekötőútra és elsősorban egy föld alatti kábelcsatornára, azaz új áramvezetékre lenne szüksége. Az állam már több esztendeje ígéri az említett infrastrukturális fejlesztést, a központi és a helyi önkormányzat másfél éve szerződést is aláírt az építkezésről, de a beruházás még el sem kezdődött, az illetékesek pedig szűkszavúan reagálnak a kérdésekre, pénzhiányra hivatkoznak.

A nagy energiaigényű üzemet a meglévő elektromos vezeték már nem tudja hatékonyan kiszolgálni, a terhelés miatt ugyanis annyira túlhevül, hogy muszáj egyes gépeket, sőt gépsorokat is kikapcsolni. Az új megrendelések kielégítéséhez további nagy teljesítményű berendezések beszerzésére lenne szükség. Ezek üzembe helyezése nagyjából két évet vesz igénybe, de az Impol addig nem tudja elkezdeni a beruházást, ameddig nincs meg a megfelelő áramforrás, amíg nem készül el a nemzeti hálózathoz kapcsolódó föld alatti kábelcsatorna. Ez utóbbi kiépítésének, a vezetékek lefektetésének a költségeit a cég fedezné, de csak akkor foghat hozzá, ha az új, nem egészen 9 millió eurósra becsült költségű bekötőút elkészül. Tekintettel a Szlovéniára jellemző igencsak vontatott közbeszerzési eljárásokra, valamint a különböző adminisztratív akadályokra, könnyen megtörténhet, hogy az Impol kénytelen lesz lemondani az üzletet, ennek pedig nemcsak a társaság, hanem az államkassza is nagy kárát látná.

Az Impol egyébként a balkáni térség legnagyobb alumíniumtermék-gyártója. A tavalyi termelése 250 ezer tonnás volt, 727 millió eurós bevételre tett szert, az idei eredménye pedig várhatóan 800 millió körül alakul. Leányvállalatai vannak Szerbiában és Horvátországban. Csak Szlovéniában 1300 embert foglalkoztat, s évről évre nagyobb hozzáadott értéket teremt. Ezen a téren még jelentősen nőhet, ha a két említett üzlet létrejön. A bajor óriáscég részére alumínium karosszériaelemeket állítana elő a 2021-ben piacra kerülő elektromos, valamint hibrid meghajtású BMW-khez. Az üzlet becsült értéke 40 millió euró. A Samsungnak a vendbesztercei társaság az akkuházat gyártaná.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink