Magyar mintára korlátoznák az üzemanyagok árát a román szocdemek

Print rovatok Moszkovits János

A bukaresti kormány legnagyobb pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy véli, hogy sürgősen meg kellene vitatni a koalícióban a két másik partnerrel, a jobboldali Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), hogy maximálják az üzemanyagok árát, vagy korlátozzák az árrést a teljes kereskedelmi láncon, a gyártótól a töltőállomásig.

PSD kedden kiadott közleményében üdvözli, hogy a koalíciós pártok egyetértenek abban, hogy határozott közbelépésre van szükség a kormány részéről az üzemanyagárak emelkedésének korlátozására. A szociáldemokraták kérik Virgil Popescu energiaügyi minisztert, hogy sürgősen terjessze a koalíció elé javaslatait.

A PSD azt írja, hogy bármilyen késlekedés súlyos kihatással van az ország gazdaságára és a lakosság vásárlóerejére.

Amióta az energiaügyi tárcát felkérték, hogy álljon elő javaslatokkal, az üzemanyagok literenkénti ára további 0,5 lejjel emelkedett. Nincs tehát idő további elemzésekre és megbeszélésekre! Cselekedni kell! A kormánynak sürgősen be kell avatkoznia, hogy véget vessen az áremelkedéseknek

– olvasható a közleményben.

A bukaresti média értesülései szerint a PSD 7 lejes (csaknem 560 forint) szinten vezetné be az árstopot. Jelenleg a 95-ös oktánszámú benzin literjéért általában 8,6 lejt (686 forint) kell fizetni, míg a normál dízelt 9,2 lejért (734 forint) lehet tankolni.

A nagyobbik jobboldali koalíciós partner, a PNL azt üzente a PSD-nek, hogy az általa delegált, azaz szociáldemokrata pénzügyminisztertől, Adrian Câciutól érdeklődje meg, van-e pénz erre az államkasszában, hiszen a büdzsét amúgy is megterhelte a lakossági gázszámlákra adott kompenzáció.

Egyébként a romániai fuvarozók országszerte tüntetésekre készülnek az üzemanyag-drágulás miatt. A június 30-ára a Facebookon meghirdetett tiltakozásra több mint 200 ezren válaszoltak igennel.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink