A Makronóm Intézet szerint 250 hazai tulajdonú ipari vállalat is képes regionális multivá fejlődni 2030-ig

Cégvilág
Ezer hazai tulajdonú kis- és középvállalkozás bevonásával végzett átfogó kutatást a Makronóm Intézet annak érdekében, hogy feltárja azokat a közös jellemzőket, amelyek nemzetközileg is sikeressé teszik a magyar ipari termelő cégeket. Most országos szakmai road show keretében mutatják be az elmúlt évtized legátfogóbb hazai vállalati kutatásának eredményeit.

Hiánypótló munkát végzett a Makronóm Intézet, mert az elmúlt tíz évben nem készült hasonló léptékű és mélységű vállalati elemzés Magyarországon. A Makronóm Intézet egyébiránt egy 2020-ban alapított konzervatív think-tank, melynek missziója, hogy a hazai patrióta gazdaságpolitika megalapozásának és kiterjesztésének motorja legyen, a patrióta szemléletű kutatóknak és kutatásoknak otthont, megjelenési felületet biztosítson.

A kutatás eredményeit a Makronóm Intézet egy hétállomásos, országos road show keretében ismerteti most meg a szakmai közönséggel és a vállalkozói szférával. A következő hetekben zajló rendezvénysorozat első állomása Egerben lesz.

Mire jutott a kutatás?

A megállapítások igen érdekesek, hiszen számos izgalmas összefüggést hozott a felszínre a Makronóm Intézet által végzett „Az évtized nyertesei” névre keresztelt átfogó, országos, vállalati kutatás. Az összesen ezer, magyar tulajdonú, ipari vállalkozás bevonásával készülő, cégvezetői mélyinterjúkon alapuló, átfogó elemzés legfőbb célja, hogy feltárja azokat a faktorokat, jellemzőket, amelyek közösek a legígéretesebb magyar ipari vállalkozásokban.

A vizsgálat legfontosabb megállapítása, hogy mára kialakult és egyre szélesedik egy olyan, hazai tulajdonú vállalati réteg Magyarországon, amelyek regionális (vagy még nagyobb) multicégekké, versenyképes, innovatív, stabil növekedést felmutató társaságokká fejlődhetnek majd az évtized végére. Az „évtized nyertesei” közé a kutatásba bevont összesen ezer cég felső 25%-a, tehát mintegy 250 vállalkozás sorolható.

Aktív innovátorok, stabil külpiaci pozíciókkal

„Átfogó kutatásunk rávilágított, hogy a magyar tulajdonú sikercégek az export és az innováció terén is kiválón teljesítenek, a képzett munkavállalókat dedikált feladatok elvégzésével bízzák meg, és átlag felett fizetik meg őket. Továbbá a külső segítségekkel, így az állami támogatásokkal-hitelekkel, egyetemi együttműködési lehetőségekkel, képzésekkel, exporttanácsadással és hasonló lehetőségekkel élni tudó vállalkozások emelkednek ki az átlagos kkv-k köréből. Mindez azt is jelenti, hogy ideje a fiókba dugni a duális magyar gazdaságról szóló korábbi megállapításokat. A kis- és középvállalati szektor teteje (a vizsgált ezer cég mintegy negyede) magasabb szintre jutott, regionálisan versenyképes, aktív innovátor, a külpiaci pozíciói stabilak, így folyamatos növekedésre képes” – hívta fel a figyelmet Kerekes György, Az évtized nyertesei kutatást végző Makronóm Intézet szakmai vezetője.
A vizsgálat továbbá számos egyéb megállapítás mellett arra is rámutat, hogy a legsikeresebb magyar ipari cégek hatszor nagyobb mértékben fektetnek új technológiákba és know-how-ba, illetve képzésekbe, mint az átlag, illetve rendszeresen és nagy mértékben exportálnak: 72%-uk rendszeresen exportál, egyharmaduknál exportból származik az árbevétel több, mint fele.

Mit vizsgáltak?

Az összesen tíz iparág vállalkozásaira kiterjedő kutatás többek között a cégek árbevételét, pénzügyi adatait (COVID-alatt hogyan változott?), export tevékenységét- és eredményeit, beruházási tevékenységét- és terveit, innovációs tevékenységét- és terveit, munkaerővel kapcsolatos tevékenységét (bérezés, létszámbővítési tervek stb.), illetve az üzleti kilátásokkal kapcsolatos értékelését vizsgálja.

A Makronóm Intézet a következő hetekben hétállomásos országos szakmai road show keretében ismerteti meg a szakmával, vállalkozói szférával és közvetve a nagyközönséggel a kutatás részletes eredményeit, a feltárt összefüggéseket, adatokat. A rendezvénysorozat tervezett állomáshelyei a következők: Eger, Makó, Nyíregyháza, Debrecen, Győr, Kecskemét, Budapest.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink