Világszínvonalú ultrahang vezérelt műtéti eljárás a kéztőalagút-szindróma kezelésében (x)

PR szponzorált tartalom
2022 óta Budapesten is elérhető a módszer, ami jelentősen csökkenti a minden tizedik magyart érintő elváltozás gyógyulási idejét.

Az orvostudomány terén zajló fejlődés nem ismer határokat, különösen igaz ez a minimálisan invazív műtéti technikák területére, amelyek forradalmasítják a betegellátást és javítják a gyógyulási esélyeket. Dr. Czigléczki Gábor 2022 óta egy olyan, Magyarországon egyedülálló és Európában is csak két helyen, Innsbruckban és Párizsban elérhető ultrahang vezérelt műtéti technikát alkalmaz a kéztőalagút-szindróma kezelésében, melynek köszönhetően a betegek gyorsabban, kevesebb fájdalommal és minimális hegesedéssel gyógyulhatnak.

A hazánkban minden tizedik embert érintő kéztőalagút-szindróma (carpalis alagút szindróma) nem csupán kellemetlen tüneteket okoz, hanem komoly munkaképesség-csökkenést is eredményezhet. A Dr. Czigléczki Gábor által Innsbruckban elsajátított speciális eljárás új reményt ad azoknak, akik a kéztőalagút-szindróma kellemetlen tüneteivel küzdenek. A páciensek a műtét után már másnap visszatérhetnek a mindennapi tevékenységeikhez, 2 héttel később pedig akár munkába is állhatnak, radikálisan csökkentve ezzel a gyógyulási időt és a kiesett munkaórák számát.

„Az ultrahangos eljárás által biztosított precizitás és a gyorsabb rehabilitáció lehetősége új dimenziót nyit a kéztőalagút-szindróma kezelésében. Ezzel az eljárással minimálisra csökkenthető a komplikációk kockázata, és a gyógyulás is lényegesen gyorsabb, mint a hagyományos műtéti módszerek esetén, ami hatalmas lépést jelent a páciensek gyorsabb, kényelmesebb és teljesebb gyógyulása felé” – avat be Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerinc- és az ultrahangos kéztő alagút szindróma műtétek specialistája.

Enyhe tünetek, súlyos állapotok

A kéztő a csukló felett, a tenyér belépésénél található csontos csatorna, amelynek tetejét egy szalag fedi. Ez a szalag kezdhet el vastagodni – szűkítve az alatta lévő csatornát – azoknál, akik a mindennapi tevékenységeik során intenzíven használják a kezüket, vagy bizonyos alapbetegségeik vannak. A kéztőalagút-szindróma akkor alakul ki, amikor a csatorna beszűkül, az ott található középső ideg összenyomódik, így a kézben és az alkarban zsibbadás, bizsergés, fájdalom és gyengeség jelentkezhet. Korai felismerés és a megfelelő kezelés nélkül a kéz funkciói akár visszafordíthatatlanul is károsodhatnak.

A páciensek gyakran figyelmen kívül hagyják a kezdeti tüneteket, például az ujjak zsibbadását vagy a kéz fájdalmát, és gyakran csak akkor vagy még akkor sem fordulnak orvoshoz, amikor a fájdalom már az éjszakai pihenést is akadályozza. Azért van óriási jelentősége a korai diagnózisnak és az azonnali kezelésnek, mert a műtétet halogató pácienseknél az ideg tartós károsodása léphet fel, ami a kéz funkcióinak visszafordíthatatlan elvesztéséhez vezethet” – mutat rá a korai felismerés fontosságára Dr. Czigléczki Gábor.

Ön is érintett lehet

A kéztőalagút-szindróma nem válogat. Éppúgy érintheti a szorgos varrónőt, vagy a napi 8 órát gépeléssel töltő irodai dolgozót, illetve informatikust, mint egy fodrászt, taxisofőrt és mindenki mást, aki a munkája során a kezeit használja, és ezzel hosszan tartó nyomás alá helyezi a kéztő alagútban futó középső ideget. Emellett a terhesség és a pajzsmirigyproblémák is hajlamosítanak a betegség kialakulására. A maradandó károsodás megelőzése érdekében egyes páciensek esetében műtéti beavatkozás javasolt az ideg nyomásának csökkentésére, ami jelentősen javíthatja a betegek életminőségét.

”Fontos, hogy a páciensek és az egészségügyi szakemberek is tisztában legyenek a kéztőalagút-szindróma kialakulásának okával és a korai tünetekkel. Az intenzív kézhasználat, bizonyos betegségek vagy akár a genetikai hajlam is hozzájárulhatnak a probléma megjelenéséhez. A korai diagnózis és a személyre szabott kezelési terv kritikus jelentőségű a tartós idegkárosodások elkerülése érdekében. Az általam végzett ultrahang vezérelt műtéti technika lehetővé teszi a gyors és biztonságos beavatkozást, minimalizálva a gyógyulási időt és javítva a páciensek életminőségét„ – hangsúlyozza a szakértő, aki több száz sikeres műtétet végzett már ezen a területen.

Teljes gyógyulás rövid idő alatt

A hosszú évtizedek óta alkalmazott, hagyományos műtéti eljárás során 5-7 centiméteres bemetszésre is szükség lehet a tenyéren, hogy hozzáférjenek a megvastagodott szalaghoz. Ez a módszer azonban jelentős fizikai megterhelést jelent a beteg számára, hosszabb, 4-6 hetes gyógyulási idővel és nagyobb hegesedési kockázattal. Ezzel szemben a Dr. Czigléczki Gábor által alkalmazott ultrahang vezérelt technika mindössze 2-3 milliméteres bemetszést igényel, nagymértékben csökkentve a fertőzési kockázatot és jelentősen redukálva a hegképződést. A műtétet követően a páciens már másnap használhatja az operált kezét a mindennapokban és rövid időn belül teljesen visszatérhet a munkájához.

”Az ultrahang vezérelt műtéti technika igazi áttörést jelent a kéztőalagút-szindróma kezelésében. A betegek számára a műtét kevésbé megterhelő, mert az apró bemetszésen keresztül bevezetett miniatűr szike lehetővé teszi a szalag alulról történő átvágását anélkül, hogy nagyobb bemetszésre lenne szükség, így a műtétet követő hegesedés is jelentősen csökken. A műtét egynapos sebészeti ellátás keretében zajlik. A technika teljes mértékben ultrahang vezérelt, ami azt jelenti, hogy minden mozdulatot és vágást a legnagyobb pontossággal és biztonsággal hajtunk végre. Az apró seb miatt varrni sem kell, egyszerűen steril ragasztás és bekötözés történik. A beteg a kezét másnap már tornáztathatja és használhatja a mindennapokban” – foglalta össze az ultrahangos műtéti eljárás előnyeit z endoszkópos gerinc- és az ultrahangos kéztőalagút szindróma műtétek specialistája.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink