Új transzferár szabályozás

PR PR tartalom
Az új transzferár szabályozás 2022. december 31-től hatályos, és az új módosítások egy részét már a 2022. adóévre is alkalmazni kell.

A 2022. adóévre vonatkozó változások

A nyilvántartási kötelezettség értékhatára emelkedett

A transzferár-nyilvántartási kötelezettség alól mentes tranzakciók értékhatára 100 millió forintra növekedett. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adóévben az általános forgalmi adó nélkül számított szokásos piaci áron a 100 millió forint összegű teljesítést meghaladó ügyletekre kell transzferár nyilvántartást készíteni.

Új adatszolgáltatási kötelezettség

Az adózók adminisztrációs terhei nőnek, ugyanis több transzferár dokumentációhoz köthető információt kell majd benyújtani az adóhatóságnak a társaságiadó-bevallási nyomtatvány részeként az eddigiekhez képest. Ezek az alábbiak lesznek:

  • ügylettípus megnevezése
  • TEÁOR-kód
  • tranzakcióban részt vevő kapcsolt vállalatok neve, adószáma
  • tranzakció forintban meghatározott nettó értéke
  • amennyiben volt, a társaságiadóalap-módosításának összege
  • szokásos piaci ár megállapításának módszere
  • árazás megnevezése
  • alkalmazott számviteli szabályok felsorolása
  • jövedelmezőségi mutató szokásos piaci értéke
  • árazás értéke

Az adózónak információt kell szolgáltatnia a magánszeméllyel nem egyéni vállalkozóként kötött szerződések, a költség átterhelések, illetve az ingyenes pénzeszközátadás és -átvétel esetében. A meglévő előzetes ármegállapítási megállapodásokat (APA) szintén adatszolgáltatási kötelezettség terheli.

Ahogy fentebb már írtuk, nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség a 100 millió forint alatti tranzakciókat, tőzsdei ügyleteket, illetve jogszabályban egyedileg meghatározott „konkrét ár” alkalmazásával megvalósuló ügyleteket.

A fogalmak köre is bővült

Pontosításra került például a funkcionális elemzés fogalma, kiegészítve azon funkciók felsorolásával, amelyek bemutatása szükséges a nyilvántartási kötelezettség teljesítése esetén.

A 2023-as adóévre alkalmazandó változások

Szokásos piaci ár vagy ártartomány meghatározása

Az egyes ügyletek vonatkozásában kötelező lesz a szokásos piaci ár vagy ártartomány meghatározása. A társasági adóbevallásban meg kell adni az ügylet során szokásos piaci értékét, vagy tartományát is. Amennyiben szükséges az adott ügylet vonatkozásában adóalap-módosítás, akkor a ténylegesen alkalmazott értékek megadása is szükséges lesz az alkalmazott adóalap-módosítással együtt, partnerenkénti bontásban, forintban.

Az adatszolgáltatás azon ügyletekre terjed ki, ahol az adóévben az általános forgalmi adó nélkül számított szokásos piaci áron a 100 millió Ft-ot meghaladja az ügylet értéke. Erről helyi transzferár nyilvántartást kell készítenie a társaságnak. Mit kell pontosan megadni?

– Az ügyletre vonatkozó adatok: az ügyletet be kell sorolni az NGM Rendelet által meghatározott 53 elemű ügylettípus-lista alapján.

– A tevékenységi kód: egyetlen kód megadása lehetséges, mely ügyletenként a legjellemzőbb tevékenységi kód kiválasztását jelenti.

– A nettó ellenérték: meg kell adni a bevallásban az ügyleten ténylegesen elszámolt ellenértéket (általános forgalmi adó nélkül), kapcsolt felek szerinti bontásban.

– A transzferárazási módszer meghatározása: meg kell adni a szokásos piaci ár megállapításának módszerét ügylettípustól függően az azonosított ügyletek vonatkozásában. (jövedelmezőségi mutató, százalékos jogdíj, jutalékos szolgáltatási díj, referenciakamat.)

– Alkalmazott számviteli sztenderd megadása is kötelező

Pénzügyi adatok bemutatásának szabályozása

Az új kiegészítés az éves beszámolóban foglalt adatok bemutatását kéri. Valamint amennyiben költségfelosztás történt be kell mutatni a költség felosztás módját és felosztási kulcsokat.

Nyilvántartások száma

Újra kihirdetésre került a nyilvántartás fogalma. A 2023-tól kezdődő adóévre vonatkozóan külön nyilvántartásnak minősül a fődokumentum, és ügylettípusonként a helyi dokumentumok. Következésképpen ilyen módon a transzferár nyilvántartások összeállításával kapcsolatosan megállapítható mulasztási bírság összege több ügyletet feltételezve, akár meg is többszöröződhet.

Összevonás alól kizárt ügyletek

Az új rendelkezés értelmében a 2023-as adóévtől kezdve, az egymással szorosan összefüggő, de ellentétes irányú ügyletek összevonhatósága kizárásra kerül. Továbbiakban nem lesz összevonható a beszerzés a beszerzett anyagokból gyártott termékek értékesítésével. A ráfordításokat érintő ügylet sem lesz összevonható az elsősorban bevételeket érintő ügylettel.

Képek forrása: pixabay

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink