Szárnyakat kapnak a tehetséges fiatalok

PR Szponzorált tartalom
Országszerte diákok tízezrei ülnek az iskolapadban, hogy felkészüljenek a nagybetűs életre. Minden tanuló számíthat a tanárok és a családtagok támogatására – de az igazi tehetségek kibontakozásához sokszor ennél többre is szükség van. Hogyan segít a MET Csoport?

Mivel a MET sikere a munkatársak szaktudására épül, a cég mindig is fontosnak tartotta a kiemelkedő tehetségek bátorítását. A magyar alapítású cégből mára európai energiavállalattá nőtt MET Csoport a tehetségek felkutatására házon kívül is odafigyel, és a tehetséges fiatalok felkarolásának szándékával több alapítványt és jótékonysági egyesületet is támogat.

2011 óta támogatja például a magyarországi ferences rend ösztöndíjprogramját, amelynek célja a bármely tanulmányi területen kiemelkedő tanulók motiválása, valamint a tehetséges tanulók bevonása a hátrányokkal küzdő tanulótársaik felzárkóztatásába. A program megvalósítása során a tehetséggondozó tanárokat is segítik. Ugyancsak a MET a Ferences jótékonysági est kiemelt támogatója: a ferencesek minden évben karácsonyi jótékonysági koncertet szerveznek az általuk működtetett gyöngyösi Autista Segítő Központ javára.

Ferences Ösztöndíjprogram évnyitó ünnepség
Fotó: Ferences Ösztöndíj Alapítvány

Hasonló céllal támogatja 2010 óta a MET a Messzehangzó Tehetségek Alapítványt, amely 12–18 éves, hátrányos helyzetű gyermekeket részesít – teljesen ingyenesen – iskolán kívüli tehetséggondozó programokban. A tehetséggondozó program három területre helyezi a hangsúlyt: a művészetekre, a természettudományokra és az informatikára. A gyakorlati megvalósítás részét képezik a nyári táborok, az évközi tematikus műhelyek, a pályaorientációban hasznos segítséget nyújtó témanapok vagy a nagyszabású jótékonysági események.

Fricska Dorka 18 éves, Messzehangzó ösztöndíjas rajza
Fotó: Messzehangzó Alapítvány

A BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány ösztöndíjprogramja – amelyet a MET 2015 óta támogat – a sportolói karrier mellett felsőfokú tanulmányokat folytató olimpiai kerettagokat segíti. A kezdeményezés így egyszerre helyezi középpontba az oktatást és a sportot.

BOM Ösztöndíjátadó gála 2019 – Tizenöt sportág 21 fiatal sportolója részesült 2019-ben a BOM Alapítvány ösztöndíjában
Fotó: MOB

S ha már felsőoktatás, a MET Csoport együttműködik a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a milánói Bocconi Egyetemmel és a svájci St. Gallen Egyetemmel is. Részt vesz a vezető egyetemek és vállalatok által létrehozott CEMS nevű programban (Community of European Management Schools), ahol a cég munkatársai magyar és külföldi hallgatóknak is tartottak már sikeres tárgyalástechnikai szemináriumokat.

MET Innováció és Tehetség díjat a NASA technológiai fejlesztéseként létrejött különleges üvegből készítette Borbás Dorka üvegművész
Fotó: MET

A kiemelkedő szaktudást nem csak az oktatásban ismeri el a MET: az Alzheimer-kór kutatását szolgálja a cég adománya a Magyar Neurológiáért Alapítványnál. A 2015-ben beszerzett korszerű, nagy értékű műszer segít az Alzheimer-betegek epilepsziás rohamainak felismerésében és mérésében – az eredmények kiértékelése révén pedig a megelőzésben, a betegség kezelésének kutatásában is.

A tehetségek felkarolását és az újító szemléletet jutalmazza a MET a 2015-ben alapított MET Innováció és Tehetség Díjjal. A vállalat vezető munkatársaiból álló zsűri minden évben a Figyelő top 200 rangsorának cégei közül választja ki a nyertest. A MET meggyőződése, hogy az emberi erőforrás az egyik legnagyobb érték, így a tehetségfejlesztés a leghatékonyabb eszköz a versenyképesség növelésére. A magyar gazdaság élvonalbeli szereplői üzleti sikereiket elsősorban az innovatív szakemberek tudásának köszönhetik. A díjazott vállalatok között volt például a Tetra Pak, a Samsung vagy az NI Hungary.

A MET Csoport dióhéjban

A svájci központú MET Csoport európai energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 22 nemzetközi kereskedelmi ponton és 26 ország gázpiacán aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2018-ban 10,72 milliárd euró volt. A MET tulajdonosai 100 százalékban a vállalat vezetői és alkalmazottai. A vállalat több mint 1700 munkatársa összesen 40 nemzetiséget képvisel.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink