Nyár van, grillezzünk!

PR Hirdetés
Sokunk számára a grillhúsok jelentik a nyár ízeit. Érdemes beszereznünk egy saját grillt, ha ilyen finomságokat szeretnénk fogyasztani, a kiválasztás azonban fejtörést okozhat; vajon melyik típus lenne a legideálisabb számunkra?

A piacon jellemzően három alaptípussal találkozunk: faszenes grillekkel, gázgrillekkel és elektromos eszközökkel. Mindegyik rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, így nem jelenthető ki, hogy bármelyik jobb vagy rosszabb lenne a többinél, csupán más igények kiszolgálására tervezték őket.

Sokak számára a faszenes grillek jelentik az igazi grillélményt. Ezek a legnépszerűbb eszközök, habár a használatuk több vesződéssel jár; megfelelő tüzelőről kell gondoskodnunk, amit be kell gyújtanunk, majd megfelelő mennyiségű parazsat kell készítenünk. A faszenes sütés némileg időigényesebb, mégis megéri az időt és energiát, hiszen csak így élvezhetjük azt a különleges füstös aromát, amit más típusú grillekkel aligha érhetünk el.

A faszenes grillek egyszerű szerkezeti felépítéssel rendelkeznek, ennek köszönhetően olcsóbbak a gázgrilleknél. Ár tekintetében elég széles a skála; a legtöbb termék 10 és 40 ezer forint közé esik, de természetesen találkozunk prémium kategóriába sorolt eszközökkel is, amelyekért sokkal többet kell fizetnünk.

Faszeres grill vásárlása során figyeljünk a biztonságra; olyan terméket válasszunk, ami kellően erős lábazattal rendelkezik! Hasznos, ha saját hamutartó tálcája is van. Amennyiben szeretjük az ínycsiklandó barbecue-t ízvilágot, mindenképpen fedeles változatot válasszunk!

Természetesen szót érdemelnek a gázgrillek is.

A kínálatuk kimondottan széles, kis kompakt eszközökkel és nagyméretű grillszörnyekkel is találkozhatunk. A kis kompakt gázgrillek alapfelszereltséggel rendelkeznek, könnyűek és egyszerűek, ennek megfelelően könnyen mozgathatók és kényelmesen tárolhatók. A közepes méretekkel rendelkező grillek esetében rendszerint sütőlapot és grillrácsot is használhatunk, gyakran wok is rendelkezésünkre áll. A nagy gázgrillek a magas igények kiszolgálására készültek. Ezek az eszközök rendszerint három vagy több gázégővel rendelkeznek, amelyek ideális esetben külön-külön is begyújthatók, illetve szabályozhatók.

Fontos, hogy a minőségi égőfejekkel rendelkező készülékeket válasszuk. Természetesen nincs lehetőségünk laboratóriumi vizsgálatot végezni, de a neves gyártók termékeivel biztosra mehetünk.

Természetesen meg kell említeni az elektromos grilleket is. Ezeket sokkal inkább konyhai kisgépnek tekinthetjük, mint kerti grillnek, ennek ellenére igazi grillélmény várhatunk tőlük.

Sütőlapos és rácsos kivitellel is találkozhatunk, így a számunkra megfelelőbbet választhatjuk.

Akármelyik típus mellett döntünk, figyeljünk a fogantyúk kialakítására; fontos, hogy a legmasszívabb grillek is könnyedén mozgathatók legyenek a fogantyúk segítségével, a kapaszkodók kézre álljanak és soha ne forrósodhassanak fel.

(Borítókép: Pixabay)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink