NÚSZ – Kereskedni muszáj… (x)

PR szponzorált tartalom

„Navigare necesse est”, azaz hajózni muszáj – így szól a latin mondás, amelyet a történettudomány Cnaeus Pompeius Magnus római politikus-hadvezérnek tulajdonít. Valószínűleg maga sem hitte volna, hogy kétezer évvel később is gazdaságpolitikusok idézik mondatát, amelyet a hajósaihoz címzett Szicíliába érkezésekor, a rend és a gabonaellátás helyreállítása végett. A sziget stratégiai szempontból rendkívül fontos volt a birodalom számára, mivel Róma gabonaellátmányának a nagyját biztosította. E nélkül a főváros népe éhezett volna. Pompeius elhíresült mondata akkor hangzott el, amikor a legénységének a megrakott hajóra kellett volna szállnia, de a tenger annyira haragos volt, hogy a matrózok vonakodtak végrehajtani a parancsot. Az egyikőjük azt kérdezte: a hadvezér miért akarja kockáztatni valamennyiük életét? Pompeius válaszában tömören összegezte: a hajózás a kereskedelmet és a kapcsolatokat, így magát az életet jelenti.

Most, 2020-ban egészen más típusú vihar igyekszik útját állni a világkereskedelemnek. Az új koronavírus az egész világra bénítólag hat. A járvány a magyar gazdaságban is mély nyomot hagyott, következményeivel minden ágazatnak számolnia kell. Ezekben a hónapokban az ország számára a legfontosabb feladat az áruforgalom zavartalan áramlásának a biztosítása volt annak érdekében, hogy a magyar gazdaság minél jobban megőrizhesse kedvező pozícióit. Az év első felében – a veszélyhelyzet kihirdetése, az iskola- és a határzár bevezetése, valamint a kijárási korlátozás miatt – mind a lakosság által vásárolt e-matricákból, mind a kamionos cégek által fizetett e-útdíjból származó bevételek elmaradtak a tervekhez képest. A bevételekre a külföldi turisták tartós távolmaradása is negatívan hatott. Más a helyzet azonban a hazai személygépkocsik közlekedése terén. A nyár utolsó két hónapjában még a tavalyinál is több magyar felségjelzésű személygépjárművet regisztrált a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) a fizetős utakon. Szeptemberben pedig rekordot döntött a forgalom a budapesti agglomerációban: voltak olyan napok, amikor a félmillióhoz közelített a hazai járművek kamera alatti áthaladásának a száma. Ez a forgalomnövekedés részben annak tudható be, hogy a pandémia miatt ez év nyarán sokkal többen pihentek belföldön, és a munkába-iskolába járáshoz, az ügyek intézéséhez is többen választották az autót a tömegközlekedés helyett.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A NÚSZ adatai szerint a teherforgalom áprilisban érte el a mélypontját, a május már ismét a járvány előtti idők jeleit mutatta. Júniustól a fuvarozócégektől származó e-útdíj-bevételek folyamatosan meghaladták az egy évvel korábbi szintet, szeptemberben például több mint 7 százalékos volt a növekedés. Ezek az adatok komoly bizakodásra adnak okot, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai alapján jelentős átfedés van az útdíjbevételek és az ipari termelés bővülése között.

A fentiek értelmében a fokozatosan visszaépülő magyar útdíjbevételek azt mutatják, hogy egyrészt sikeres volt a belföldi turizmus propagálása, másrészről jó döntés volt, hogy nem zárták le az ország határait a nemzetközi teherforgalom előtt. Ezáltal a kormány biztosította a válságot követő gazdasági fellendülés alapjait. Hogy az európai gazdaságok teljesítménye mikor „pattanhat” vissza a pandémia előtti szintekre, ma még nem tudni. De az egyre gyarapodó útdíjbevételek biztatók a hazai gazdaság kilábalására nézve.

A Figyelő TOP200 Gálán adta át Közlekedési Innovációs Díjat Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója dr. Somogyi Ritának

A Közlekedési Innovációs Díjat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület alapította 2019-ben. Az elismerés küldetése a közlekedési ágazat fejlesztésével kapcsolatos előremutató ötletek, innovatív kezdeményezések, tudományos elképzelések felkarolása, a közlekedési szakma utánpótlás-nevelésének, megbecsültségének támogatása.

 

Ahogy a díj megalapításakor tavaly első alkalommal, úgy idén is a Figyelő TOP200 Gálán adták át az elismerést. A Közlekedési Innovációs Díj idei nyertese, dr. Somogyi Rita. A hazai légiforgalmi szolgáltató, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. innovációs fejlesztőmérnöke Bartal Tamástól, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatójától vehette át a díjat, melyet a műholdas leszállító eljárások hazai, vidéki repülőtereken történő megtervezését, kialakítását megvalósító projekt létrehozásáért és vezetéséért kapott. Ezek az eljárások egyszerűsítik a repülőgépek landolását, valamint költséghatékony alternatívát jelentenek a klasszikus földi navigációs rendszerekhez képest.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink