Nincs ehhez fogható (x)

PR Szponzorált tartalom
Budapest tele van kisebb-nagyobb csodákkal, ha épületekről van szó. Az egyik legjelentősebb mind közül a Párisi Udvar századfordulós épülete. Néhány hónappal az átadást követően máris több díjat nyert az ikonikus épület. Bajnok Sándorral beszélgettünk, aki a Market Építő Zrt. műszaki igazgatójaként irányította a felújítást.

A Párisi udvar felújítása egy igen összetett feladat lehetett, több száz szakággal és céggel kellett harmonikusan együttműködni a szigorú műemlékvédelmi kontroll mellett. Hogyan nézett ez ki a mindennapokban?

A Párisi Udvar műemlékrekonstrukciója és ötcsillagos szállodává alakítása a tervezéssel és a kivitelezéssel együtt négy és fél évig tartott. Több mint kétszáz cég dolgozott a projekten, ez létszámban mintegy 2500–3000 embert jelentett. Ennyi szakágat egyszerre felvonultató és ilyen volumenű műemléki épületet még nem építettünk a Market eddigi pályafutása alatt. Ez nemcsak a Market, hanem Budapest életében is mérföldkőnek számít. Mindezt integrálni, összehangolni hatalmas kihívást jelentett, amelyből rengeteget tanultunk. A munkaterület átadástól kezdve, az épület megvalósításán át, a használatbavételi engedély megszerzésével bezárólag, minden feladattal foglalkoznom kellett. A csapatmunkát mindenképpen ki kell emelnem, amihez szükség volt egy nagyon jó beruházói, tervezői és kivitelezői teamre, de azért a munka nem volt mindig zökkenőmentes, rengeteg problémával kellett megküzdenünk a kulcsrakész átadásig.

Amikor elkezdődtek a műemléki munkálatok, az épületen belül még bontás, és szerkezetépítés is zajlott, ami nem teremtett ideális környezetet a restaurátorok számára.

Erősen korlátozott volt a rendelkezésre álló terület, azt is meg kellett tervezni, hogy mennyi teherautót fogadhatunk egy nap, hogy mozogni is tudjunk a minimális nagyságú felvonulási területen.

Mi jellemezte a kivitelezés összetettségét?

A legnagyobb szakmai kihívást az összesen mintegy 250 000 elemből álló, 3000 négyzetméternyi homlokzati felület restaurálása jelentette a 2000 négyzetméternyi alapterületű, 13 emeletes panelháznak megfelelő, a legmagasabb pontján mintegy 41 méter magas épületen. Csak a kerámia-helyreállítási munkák több mint 85 000 órát vettek igénybe, és nagyságrendileg 100 szakértő bevonásával folytak. Közel 10 000 kerámiaelemmel pótolták a tönkrement darabokat. Ennek nagyobb részét újonnan, egyedi rendelésre gyártott Zsolnay-elemek tették ki – amelyek receptúráját a korabeli feljegyzések hiányában a manufaktúrának újra ki kellett kísérleteznie ̶ , kisebb részben pedig az épület rejtett füstjárataiba befalazott, eredeti anyagokból dolgoztak, azok helyreállítását követően. A homlokzat sokszínűségét jellemzi, hogy a legkisebb darabja 20 dkg, a legnagyobb pedig 65 kg.

Mit érez, amikor az épületre tekint?

Amikor rátekintek az olyan részletekre, mint a kristálykupola, a központi kupola, a poligon udvar, a végeredmény magáért beszél, nemcsak nekem, hanem mindenkinek, aki látta az épületet. Nagyon-nagy elégedettséget érzek, és külön köszönet jár a projekten részt vevő összes kollégámnak a kitartásukért és odaadó munkájukért.

Most, „kicsomagolva” az épületet, egyben látva az újjászületését, már ki tudom mondani, hogy: nincs ehhez fogható. Eddigi szakmai munkám fénypontjának tartom.

A hazai építőipari cégek zászlóshajójaként tartják számon a Market Építőt. Nincs még egy olyan cég ebben az iparágban, amely ennyi szakmai, munkáltatói, hazai és nemzetközi díjat nyert volna közvetett vagy közvetlen módon. A minőség iránti elkötelezettségük jól megmutatkozik a több mint hatvan elismerésben, amelyek között számos nemzetközi siker is található. Legutóbb a Média Építészeti Díj és a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat alkalmából díjazták a Market által kivitelezett épületeket. A vállalat hitvallása: „Tudásunk változik, tapasztalatunk nő, elkötelezettségünk állandó. Elhivatottságunk a védjegy: ÉPÍTENI SZERETÜNK.”

www.market.hu

 

Borítófotó: Vendégek a Párisi Udvar Hotel Budapest szállodában a hivatalos megnyitó napján, 2019. november 29-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink