Munkahelyi kialvatlanság

PR szponzorált tartalom

Napjaink egyre fontosabb és egyre nagyobb erőfeszítést igénylő feladata a mindennapi helytállás munkahelyünkön. Legyen szó akár a szolgáltató szektorról, akár a versenyszféráról a munkahely megőrzése mindenképpen teljes embert kíván. A megfelelés a főnökünknek, kollégáinknak, feladataink maradéktalan és teljes értékű ellátása minden nap új és új kihívás elé állít minket, így közel sem nevezhetnénk luxusnak, hogy milyen kipihentségi állapotban, milyen szellemi és fizikai szinttel állunk neki az éppen soron következő munkanapnak.

Régóta ismert és mindenki számára világos és érthető, hogy az éjszakai pihenésünk kihatással van a másnapi tevékenységünkre, aktivitásunkra. Nagy mértékben befolyásolja kreativitásunkat, ítélőképességünket és egy sor olyan dologra is jelentős hatással bír, mint például a türelem, a tolerancia, a kedvesség vagy éppen a megértés.

Elméletben valóban mindannyian tisztában vagyunk ezzel, a kérdés csupán csak annyi, hogy vajon teszünk-e érte valami, ügyelünk-e tudatosan az éjszakai pihenés minőségére?

Mindannyian ismerjük azt az állapotot, amikor egy kiadós és hosszú alvás után, mintha fáradtabban ébrednénk fel, mint mielőtt lefeküdtünk; ugyanakkor az is fordult már elő, hogy néhány órás alvás után sokkal kipihentebbnek éreztük magunkat, mint az előzőleg említett hosszú alvás után. De mi lehet ennek az oka?

A válasz viszonylag egyszerű és – bár csak felületesen érintve az alvástudomány bonyolult világát – teszünk egy kis kitérőt. Talán hallottunk már az oly sokszor emlegetett REM (rapid eye movement) fázisról. Persze hogy hallottunk, de legyünk őszinték: nem sokat tudunk erről. Pedig egyszerű. A REM fázis az a rész az éjszakai alvás során, ahol az idegrendszer kikapcsol, pihen, regenerálódik. Egy éjszaka során szerencsés esetben 2-4 ilyen fázison is átesünk, de nem elképzelhetetlen az sem, hogy egyáltalán nem jutunk el a mély, pihentető alvási tartományba és legyen bármilyen hosszú is az alvással töltött idő, az még sem lesz számunkra maradéktalanul pihentető és regeneráló.

Fotó: gigamatrac.hu

Az alvás egy nagyon bonyolult és összetett folyamat, általában csak a középkor után vesszük észre, hogy mekkora érték is a jó és minőségi alvás.

A minőségi alvás és a REM fázis elérése tehát egy meglehetősen összetett folyamat, sok különálló tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy „igazán jó” alvásról beszélhessünk. Természetesen a hálószoba az első. Egy megfelelő méretű, lehetőleg 160×200 vagy 180×200 cm méretű ágy -vagy egyszemélyes méretben minimum a 90x200cm!- és egy a testi adottságainknak megfelelő matrac mindenképpen elengedhetetlen lesz. Az alvás előtti és akár az egész éjszaka során tartó szellőztetés, a friss oxigéndús levegő éppen olyan fontos, mint a hálószoba egészséges 50-60 százalék relatív páratartalma. Az elalvást és az alvást egy melatonin nevű hormon segíti, amely leginkább csak fényszegény környezetben kezd el termelődni, így a megfelelő sötétítés is egy szükséges „kellék” lesz a megfelelő minőségű alváshoz. Amennyiben lehetséges, úgy érdemes elkerülni, távol tartani az elektromos eszközöket, töltőket, telefonokat, stb. a hálószobától, hiszen a nagy mértékű elektroszmog aktivitás szintén az alvás minőségét ronthatja.

Nem elhanyagolható szempont a fizikai fáradtság is. Persze itt mondhatnánk, hogy egész nap dolgozom, kinek van még kedve utána bármit is sportolni. A fizikai és mentális fáradság egyensúlya szintén egy fontos elem lenne a mély és pihentető alvás megvalósításához.

Hiába érezzük „az agyunkkal”, hogy hulla fáradtak vagyunk, ha testünk fizikailag nincs igénybe véve, ha fizikailag nem vagyunk fáradtak. Természetesen a táplálkozás itt is fontos szerepet kap, hiszen a kései órákban elfogyasztott ételek megemésztése -túl a fölösleges kalóriákon- az alvástól von el energiát és minél több és minél nehezebb étel fogyasztottunk lefekvés előtt, annál több energia fog kárba menni annak megemésztéséhez., annál éberebb és felületesebb lesz az alvás. Az ajzószerek, mint a kávé vagy a tea szintén rossz irányba befolyásolják pihenésünket és bármennyire furcsa is és bármennyire is azt gondolná az ember, hogy egy-két pohár alkohol segít az esti ellazulásban , mégis az a tapasztalat, hogy az éjszakai pihenést, a regenerációt és ezzel párhuzamban a következő nap kipihentségi szintjét nem hogy nem segíti elő, hanem nagy mértékben hátráltatja azt.

Mindennapi kipihentségünk, felkészültségünk, toleranciánk és egyéb a munkaerőpiacon szükséges képességeink tehát nagyon nagy mértékben függenek a az éjszakai pihenés minőségétől és valamilyen mértékben annak hosszától.

Az egészséges és gondosan kialakított hálószoba környezet, a megfelelő hőmérséklet, szellőzés és páratartalom, a kényelmes és higiénikus matrac és néhány -talán nem is annyira apró – odafigyeléssel jelentősen javíthatunk az alvás és a mindennapi pihenés minőségén, így másnapi teljesítményünk akár jelentős mértékben javíthatja munkahelyi hangulatunkat, pozíciónkat egy vállalaton belül; önbizalomban gazdagabb, sikeresebb kolléga válhat belőlünk.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink