Mivel jár ha nyáron téli gumival autózunk?

PR Szponzorált tartalom
A hűvösebb évszakok beköszöntével a téli gumi az irányadó, ugyanakkor ahogy egyre melegebb van – leginkább 7 foktól –, már fontos a nyári abroncs alkalmazása. A Gumiwebshop.hu szakértői szerint nem ajánlatos nyáron téli gumival közlekedni. A következőben ezt a témát vizsgáljuk.

Téli gumit – téli időjárásra tervezték

A téli gumi felülete és szerkezete jóval puhább, mint a nyárié. Ezáltal autónk stabilan úton tartható. A téli gumiabroncsok különféle felületeken működnek, ideértve a (nedves vagy száraz) utat, illetve sárban, jégen vagy hóban is jól teljesítenek. Ezek mintázatát leginkább úgy alakították ki, hogy lehetővé tegyék a hó bejutását a futófelületbe, ahol az összenyomódik, és így ellenáll a csúszásnak. −7°C alatti hőmérsékleten a hókristályok nehezebbek, és nagyobb súrlódást eredményeznek, amikor a gumiabroncs érintkezik velük.

Havazást követően vagy jeges területeken csak ezt a gumit célszerű használni. Mindezek mellett nagyobb gördülési ellenállással és zajszinttel is fel vannak szerelve. Továbbá az abroncs jelenti az út és az autó közötti legfontosabb kontaktust. Ha kétely merülne fel bennünk, akkor javasolt szakember vagy szerviz segítségét igényelni.

Veszélyes nyári használat

Nem véletlenül létezik téli és nyári abroncstípus. Ahogy mi sem használunk nyári melegben hótaposót vagy téli bakancsot. Ezzel ez a problémakör be is zárulhatna. Ugyanakkor mégis sokan használnak téli gumit nyáron. Mégis miért? A válasz nagyon egyszerű: lustaságból, takarékoskodásból, vagy csak „így jobb” – hangozhat a tulajdonos szájából. Magyarázatok tehát vannak, viszont több gumisvizsgálat is megmutatta, hogy téli abroncsot balesetveszélyes nyári időszakban alkalmazni.

A hanyagság egyik oka az lehet, hogy jogszabályi előírás még nem létezik ezzel kapcsolatban. Egy biztos, ha kötelező lenne csak az adott időszakra való használat, akkor máshogy állnának a témához. Hasonló példa lehet a kötelező hólánchasználat az osztrák hegyi szakaszokon. Elképzelhető, hogy hamarosan hivatalos formában jelenik majd meg a téli – nyári abroncshasználat is.

Abban az esetben, ha baleset történik és kiderül, hogy az autósnak téli gumija volt, a biztosító el is állhat a kártérítéstől. Így a sofőr fizethet, mint a katonatiszt ahelyett, hogy helyesen járt volna el.

Gumikopás a nyári hőségben

A téli gumik puhábbak, kialakításuk gyengébb, ennek eredményeképp a melegebb időszakban 2-3 mm-t is kophat a futófelület, mindezek mellett a 4 mm alá süllyedő profilmélység silánnyá teszi abroncsunkat. Mindeközben autónk üzemanyagéhsége is jócskán megnő. A rossz fékút – féktávolság (majd 6 méterrel hosszabb, ha télit használunk nyáron) – pedig nem teszi biztonságossá járművünket. Különösen akkor, ha hirtelen kell kanyarodni egy adott szituációban. Mindezek mellett a gumik élettartama akár 70%-al is csökkenhet. Senki sem akar ezért évente új abroncsot vásárolni. Teljesen mindegy, hogy országúton vagy városi forgalomban közlekedünk. Ebből is látszik, hogy „menőzésből” vagy csak vagányságból nem érdemes téli gumit koptatni nyáron.

Magyarországon a szabályok betartása leginkább egyéni felelősség. Az EU-n belül például Németországban már más a helyzet. A felelőtlen autótulajdonost büntetik akár 50 – 100 euróra is, ha téli abroncsot fedez fel a jard. Az összeg csak emelkedhet ha ezen felül balesetet is okozunk. Tartsuk be tehát a szabályokat és „öltöztessük” megfelelően autónkat.

Megoldás lehet a négy évszakos gumi?

Annak ellenére, hogy a szezonális gumiabroncsok jó kezelhetőséget és jó fékteljesítményt nyújtanak száraz és nedves talajon. Ugyanis ezek bordázatát túlnyomórészben a télies viszonynak megfelelően tervezték. A legtöbb felmérésben a válaszadók 20%-a ha ad erre olyan választ, „hogy igen használom”. Az időtállóság nyílván az adott márkától is függ és autótulajdonosa válogatja, hogy használ-e ilyet vagy sem.

Nyáron csak nyári abroncs

Hordjuk télen a bakancsot és járművünket is így „ruházzuk” fel. Ellenkező esetben csak a baj és a bosszúság lesz. Kivétel lehet, ha igazi profik vagyunk vagy a gumigyártó kifejezetten a nyári használatot kéri tőlünk. Persze egy ilyen felkérés létrejötte felér egy lottóötössel. A lényeg, hogy megfelelő időszakban az arra alkalmas abroncsot használjuk és nem utolsó sorban vezessünk körültekintően. Az autónk meghálálja a gondoskodást és mi sem kerülünk veszélyes helyzetekbe.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink