Mikor van itt az ideje a fűtés korszerűsítésnek? (x)

PR szponzorált tartalom
A legjobb fűtési rendszerre is igaz, hogy idővel elavulttá válik, vagy éppen csökken a hatékonysága. Amikor ez megtörténik, a rezsiszámlánk is megugrik, vagyis extra költségek keletkeznek. Érdemes ezt elkerülni, ehhez azonban ismernünk kell a jeleket, amik a fűtéskorszerűsítés időszerűségét mutatják. Cikkünkben ezeket mutatjuk be részletesen!

Öt jel, hogy itt az ideje korszerűsíteni a fűtési rendszert

 

Csökken az energiahatékonyság

Biztosan korszerűsítésre van szükség, ha úgy érezzük, hogy csak fűtünk és fűtünk, mégsem lesz kellően meleg a szobákban. Emögött ugyan szigetelési hiányosságok is állhatnak, de sokszor bizony a fűtési rendszer a ludas. Talán mondani sem kell, hogy a hatékonyság csökkenése a rezsiszámlák emelkedéséhez vezet, ráadásul fenntarthatósági szempontból sem előnyös. Ha tehát úgy érezzük, hogy a fűtésünk teljesítménye csökken, mindenképp nézessük meg a kondenzációs kazánt vagy radiátorokat, a padlófűtést.

Megugranak a költségek

A fűtésszámlánk nagysága sok mindentől függ: a külső hőmérséklettől, a napi fűtési időtől és persze attól, hogy hány fokra csavarjuk a termosztátot vagy mennyire pakoljuk meg a vegyes tüzelésű kazánt, kandallót. Amennyiben viszont mindent ugyanúgy csináltunk, mint korábban, és mégis jelentősen megnőttek a kiadásaink, akkor valamilyen hibára kell gyanakodnunk. Nem kell persze egyből valamilyen óriási problémára gondolnunk: lehet, hogy csak a kazán szűrői koszolódtak el, esetleg a radiátorok váltak levegőssé.

Nő a környezeti terhelés

Főleg a hagyományos, fosszilis energiahordozókra alapuló fűtési rendszereknél történik meg, hogy az idő előrehaladtával egyre több káros anyagot bocsátanak a levegőbe. Ugyanakkor a régebbi típusú gázkonvektorokkal vagy turbós gázkazánokkal is megeshet ugyanez. A vegyestüzelésű kazánoknál, kandallóknál mindenképpen intő jel, ha a szobába szökik vissza a füst, vagy kellemetlen szagok árasztják el a helyiséget. Akkor is a korszerűsítés a megoldás, ha a kéményből sokkal feketébb, sötétebb füst jön, mint a megszokott.

Kényelmetlen a fűtési rendszer

Ahogy változnak az életkörülményeink és változunk mi magunk is, úgy lesznek egyre más és más elvárásaink a fűtési rendszerrel szemben. Lehet, hogy korábban még élveztük a fa hasogatását, és volt is rá időnk, most azonban már kényelmesebb megoldásra vágyunk. A technika a kondenzációs kazánok és más korszerű fűtési rendszerek esetében is villámgyorsan fejlődik, így ma már olyan készülékeket is vásárolhatunk, amiket előre be tudunk programozni, vagy akár az okostelefonunkkal, távolról is vezérelni.

Nem biztonságos a technika

Nem tűr halasztást a korszerűsítés, ha a meglévő fűtési rendszerrel kapcsolatban biztonsági aggályaink merülnek fel. Aligha kell ecsetelni, hogy mekkora veszélyt jelent ránk és a szeretteinkre, ha a gázkazán szén-monoxidot bocsát a levegőbe vagy a kandalló füsttel árasztja el a lakást. Semmiképp ne vegyük ezeket a jeleket félvállról: minél előbb vegyük fel a kapcsolatot egy szakemberrel, és nézessük át, modernizáljuk a rendszert!

Átalakítjuk a házat

Egy házbővítés után a fűtési rendszer is felülvizsgálatra szorul. Vajon elegendő a kapacitása ahhoz, hogy befűtse a megnövelt teret? És ha igen, akkor vajon gazdaságosan teszi ezt, vagy jobban járnánk valamilyen korszerűbb technikával? Akkor is gondolkodjunk el a fűtés modernizálásán, ha más területeken alakítjuk át a házat, például napelemeket szereltetünk fel vagy új ablakok és ajtók kerülnek a házba.

Milyen lehetőségeink vannak?

Ha már belevágunk a modernizálásba, akkor a legjobb, ha a környezetbarát, zöld technológiák között szemezgetünk. Ezzel nemcsak a fűtési hatékonyságunk nő majd, de az otthonunk fenntarthatóvá válik, ráadásul a piaci értéke is nő. Különösen népszerűek manapság a hőszivattyús fűtési rendszerek – egyes légkondicionálók is ebbe a kategóriába tartoznak.

Lehet persze, hogy nem szeretnénk rögtön ekkorát lépni, és inkább maradnánk a jól bevált gázfűtésnél. Ilyenkor a kazán típusát érdemes korszerűbbre cserélni. Míg a régi, turbós gázkazánok igencsak energiapazarlónak tekinthetők, a modern kondenzációs kazánokkal jelentős spórolást érhetünk el. Ezek a készülékek ráadásul rengeteg extra funkciót is kínálnak, miközben a megbízhatóságukkal és a tartósságukkal sem lesznek gondok.

Ne feledjük a karbantartást!

Utóbbi persze csak akkor igaz, ha időről időre átnézetjük a rendszert egy szakemberrel, hogy a legkisebb hibát is azonnal orvosolni lehessen. A kondenzációs kazánoknál például az égőfejet és a hőcserélőt is át kell nézni, mert csökken a készülék hatékonysága, ha ezek elhasználódtak, elkoszolódtak. Hasonlóan lényeges a kondenzációs szifon körültekintő átvizsgálása is. Amennyiben ugyanis a kondenzátum nem tud távozni, az hosszú távon nagyobb hibák forrása lehet.

Ne halogassuk a fűtés korszerűsítését!

A kényelmesebb, biztonságosabb és persze hatékonyabb fűtési rendszerrel csakis nyerhetünk. Ha eltökéltük magunkat, és belevágunk a modernizálásba, akkor vegyük figyelembe azt is, hogy ezeket a munkákat a fűtési szezon előtt érdemes elvégeztetni. Így a téli időszakra már korszerű, megbízható rendszerünk lesz!

Ezek is érdekelhetnek

További híreink