Mentorálással a fejlődésért

PR PR tartalom
Több ezer KKV vett részt egy szemléletformáló programban.

A negyvenezret is meghaladja azoknak a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak a száma, amelyeknek segítséget jelenthet a külpiacra lépésben, beszállítóvá válásban, valamint a pénzügyi és környezeti szempontból fenntartható működésben egy most futó, uniós támogatású kamarai mentorprogram. A projekt túlteljesítette a várakozásokat, de még csupán a vállalkozások tizedét érték el, így Dr. Mezősi Balázs, az Országos Vállalkozói Mentorprogram szakmai vezetője szerint a hiánypótló mentorálási projekt folytatásra érdemes.

Külföldön jellemző piacélénkítő gyakorlat, hogy egymást mentorálják a vállalkozások, tudásátadással építik ki a saját megrendelői-beszállítói partnerhálózatukat. Itthon mi hívta életre a programot?

A mentorprogram alapvetően egy felzárkóztató és támogató program, mely egy piaci aszimmetria helyrebillentéséért jött létre. A cél a vállalkozások tudásszintje közötti különbség csökkentése és a kisebb cégek felkészítése az önálló továbblépésre, vagy professzionális segítség piaci alapú igénybevételére. A kkv-k jellemzően nem tudnak saját erőből és saját tudással önállóan fejlettségi szintet ugrani, vagy ehhez ügyfélként megjelenni a szakértői-tanácsadási piacon, pedig szükségük lenne tájékoztatásra és tudásra. A tanácsadóknak viszont általában nem éri meg a sok különböző és elaprózott, nem jól meghatározott ügyféligény kiszolgálása. A kereslet és a kínálat tehát bár jelen van, nem találkozik, ez okozza a piaci aszimmetriát. Kell tehát valaki, aki az első lépések megtételében segít, kézen fogja és kíséri a kkv-kat. Ezek vagyunk mi, mentoraink támogatásával.

A mikro-, kis- és középvállalkozások a véltnél jóval nagyobb szerepet töltenek be a gazdaságban, tehát ha tömegesen segítjük őket, az már nemzetgazdasági szintű hatásokkal jár. Az általunk és a mentorok révén nyújtott segítség a tanácsadással kiegészítve olyan szemlélethez és tudáshoz juttatja őket, amely révén már potenciális exportőrként, beszállítóként tudnak fellépni, pénzügyi és fenntarthatósági tudatosságuk nő. A továbbfejlődni kívánó új szereplők pedig a tanácsadói piacra is serkentőleg hatnak, ez egy win-win szituáció. Ehhez kellett korábban egy kormányzati gazdaságfejlesztési felismerés, amit az idő visszaigazolt.

 

 

Dr. Mezősi Balázs

Közgazdász, a program szakmai vezetője. Big4-nál töltött évtizedes piaci tapasztalattal érkezett a közigazgatásba, ahol több fenntarthatósági, energetikai és innovációs projekten dolgozott. A Magyar Kereskedelmi- és Iparkamaránál két éve irányítja az Országos Vállalkozói Mentorprogramot.

 

Mi alapján választották ki a mentoráltakat?

Az uniós támogatású programok többségétől eltérően ez az egész országot lefedő program. Olyan hazai tulajdonban lévő kkv-kat kerestünk, amelyekben van potenciál, nyitottak a külső segítségre, és megmérettetnék magukat idehaza, vagy akár az exportpiacokon. Többségében a feldolgozóiparból érkeztek, de volt köztük szolgáltató szektorban működő is.

Hogyan történik a mentorálási folyamat?

Kétfelé bontanám: az első a tudásátadás, amely a hazai és nemzetközi piacismeretet fejleszti, a vállalat hatékonyságát növeli és a beszállítói láncba való belépés és helytállás feltételeire készít fel, elkötelezett mentorok szakmai támogatása mellett. A második a szemléletformálás, amely pénzügyi, vállalkozási, fenntarthatósági szempontok beépítését célozza a döntési folyamatokba és a mindennapi működésbe. A folyamat klasszikus tananyagokkal indul, a vizuális alapú és közérthető e-learning tartalmak lehetővé teszik a saját tempójú, önálló haladást. Ezt kíséri egy teljes éven át zajló személyes és csoportos konzultáció, tanácsadás néhány heti rendszerességgel. A folyamat végén van egy közös tervezési folyamat, tulajdonképpen a tanultak későbbi alkalmazására való felkészültség kipróbálása, ellenőrzése.

Milyen kihívásokat, problémákat azonosítottak a program során?

Hadd kezdjem a pozitívummal: hihetetlen, hogy milyen mértékben hajlandóak a mentorcégek időt, energiát, pénzt áldozni mások képzésére. A mentoráltak eleinte ugyan nehezen nyíltak meg, de a program előrehaladtával kiépült a bizalmi viszony a csoportokban. A legnagyobb kihívást nekünk a COVID19 jelentette, hiszen ez a fajta tudásátadás egy bizalmi kapcsolatra épül, személyes, így rendezvény-igényes tevékenység. Nekünk is át kellett hangolni a rendszert időszakosan online kapcsolattartásra és új tartalmi elemekkel kellett bővítenünk a kínálatot, igazodva az aktuális elvárásokhoz. A jelenlegi környezet kihívásaira reagálva pedig bekerült a témák közé a nagyon aktuális fenntarthatóság, benne kiemelten az energia- és a hulladékgazdálkodás is.

Tudják a jelenlegi turbulens gazdasági helyzetben hasznosítani a tudást a résztvevők?

Azok a vállalkozások, amelyek részt vettek a programban – akkor is, ha még nem váltak beszállítóvá, vagy nem sikerült külpiacra lépniük – ma stabilabb lábakon állnak és közelebb vannak céljaik eléréséhez. Jobban látnak a piacon, felkészültebbek, reálisabb célokkal rendelkeznek. Ami pedig az energiaválságot illeti, a pénzügyi és főleg a fenntarthatósági szemléletet jobban elsajátító résztvevők válságállóbbak, tudatosabbak azáltal, hogy az üzleti döntéshozataluk a zöld szempontokat is figyelembe veszi.

A mentorprogram számokban

A program 2018 áprilisában indult. A 2023 tavaszig tartó, mintegy 3,6 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással működő projekt keretében a résztvevő mikro-, kis- és középvállalkozások száma a háromezret is meghaladja, számukra közel ötezer alkalommal tartottak mentorálást. Az érintettek elégedettségéről tanúskodik, hogy az iskolai osztályzáshoz hasonlóan működő értékelési rendszerben 4,8-as átlagot tud felmutatni a program a közel ötezer alkalom átlaga alapján.

 

Számíthatnak újabb körre a mikrovállalkozások?

Lehet további területekkel bővíteni a programot, mint például az innováció. Az eredeti célszámokat bőven túlszárnyaltuk, hasonló nagyságrendű kkv-elérést, vállalkozásfejlesztési szolgáltatásnyújtást csak a kamarai kiemelt gazdaságfejlesztési programok tudnak felmutatni. A mi infrastruktúránk a vállalkozások tömeges és egyben minőségi kiszolgálására épült fel és bizonyított. Ezt elindítani jóval nehezebb és költségesebb volt, mint mostantól fenntartani és folytatni. Körülbelül negyvenezer feldolgozóipari kkv működik idehaza, úgy négyötödük számít a célcsoportunknak. A programban eddig a tizedük számára tudtunk mentorálást nyújtani, de az érdeklődés ennél jóval nagyobb. A szakpolitikai szándék és a mi szándékunk már nem kérdéses, így amennyiben a forrás rendelkezésre áll, mindenképpen folytatásra érdemes a projekt.

 

 

Képek forrása: Shutterstock és MKIK

További híreink