Kütyüzik a gyerek? Nem baj, sőt!

PR Szponzorált tartalom
A legtöbb szülő aggódva figyeli, ha gyermeke az okostelefon felé nyúl, és nem egyszer már kezdődik is a veszekedés a túl sok telefonozás miatt. Pedig a kütyüzés is lehet hasznos, mi több: vannak olyan, nagyon is fontos ismeretek, amelyeket az iskolában nem oktatnak, ellenben az okoseszközök segítségével kiválóan elsajátíthatóak. Vajon mit érdemes a telefonos játékokon keresztül megtanítani, és hogyan lehet a kütyü-idő sokkal több, mint szórakozás?

Köztudott tény, hogy az okoseszközök rendkívül károsak lehetnek a gyermekek fejlődésére, ráadásul komoly függőséget alakítanak ki – Digitális heroin című cikkünkben az éremnek ezt az oldalát mutattuk be. Most a másikat járjuk körül: akár gyarapíthatják is gyermekeink ismereteit, képességeit, ha kellő tudatossággal használjuk ezeket az eszközöket.

Persze ehhez nekünk is tájékozódnunk kell – ám ha megismerjük és alkalmazzuk azokat a játékokat, amelyek kifejezetten fejlesztő céllal jöttek létre, több szempontból is nyerhetünk. Gyermekeink adott képességei, készségei tovább finomodnak, játszva tanulnak, ráadásul a kütyü-időért sem kell folyamatos közelharcot vívni, hiszen ha ilyen játékra kéri el a gyerek a telefont, jó szívvel adhatjuk oda neki.
Játékok, amelyek tudást adnak – olyat is, amit az iskola nem!

Számos területen létezik már olyan telefonos játék, amely a tanulást szolgálja: legyen szó a legkisebbeket 10-ig számolni tanító Little Digitsről, a számokat, betűket, formákat, színeket gyakoroltató Fish Schoolról, vagy a kreativitást, a memóriát, a logikai és érzelmi készségeket fejlesztő magyar ALFI-ról. De a nagyobbak tanulhatnak idegen nyelveket is a Duolingo segítségével, és a tanult tananyag kikérdezése is sokkal élvezetesebb a Wordwall kvízein, játékos feladatain keresztül.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen területen szeretnénk erősíteni gyermekünk képességeit: az okoseszközök arra is kitűnően alkalmasak, hogy olyan tudásanyagot sajátíthassanak el a gyerekek, amelyek az iskolából fájón hiányoznak.

A jelenlegi oktatási rendszer visszásságaival ugyanis mind tisztában vagyunk: még mindig az évtizedekkel ezelőtti műveltségi és tudományos területek lexikális tudását igyekszik beépíteni, miközben a jelen kor kihívásainak képtelen megfelelni – ahogyan mondani szoktuk, nem az életre tanít.

Milyen tudásra van leginkább szüksége a gyerekeknek?

Fotó: freepik

A rengeteg feldolgozandó tananyag mellett nem jut lehetőség olyan képességek és ismeretek kialakítására, amelyek pedig nélkülözhetetlenek gyermekünk jövőjének szempontjából. Az egyik ilyen legfontosabb tudásanyag a pénzügyekkel kapcsolatos elméletek és gyakorlatok, hiszen az fogja majd meghatározni gyermekünk jövőbeli életminőségét, hogy milyen jól bánik a pénzzel.

Hiába végzi el kitűnő eredménnyel akár a legmagasabb képesítést nyújtó egyetemet is, hiába szerez magas fizetést, biztos munkahelyet, ha nem tudja beosztani a jövedelmét. Ha nem tud okosan gazdálkodni, nem tudja felépíteni anyagi biztonságát, akkor ugyanúgy egy bizonytalan, pénzügyi gondokkal terhes élethelyzetben találja majd magát, mintha rossz iskolai eredményei miatt kellene küzdenie egy jó állásért, rendszeres fizetésért.

A legtöbb szülő többek közt épp ezért tartja rendkívül szükségesnek az oktatás reformját, és joggal bosszankodik azon, hogy számos létfontosságú ismeretet neki kell megtanítania otthon, munka után, pedagógusi képzettség és tapasztalat nélkül. Ám nem várhatunk a majdani oktatásreformra, és nem jutunk előrébb a bosszankodással sem – fordulhatunk azonban az erre a célra fejlesztett telefonos applikációkhoz, amelyek segítségével gyermekünket bevezethetjük a pénzügyek világába.

Így válnak képessé a felelős gazdálkodásra

Ezeket az alkalmazásokat, játékokat úgy alkották meg, hogy a szükséges ismeretanyag minden fontos részletét feldolgozhassák, elsajátíthassák és gyakorolhassák a gyerekek. Szülői irányításra szinte csak a játékok kiválasztásában van szükség, ehhez pedig remek támpontot nyújt például ez a cikk is, amely összegyűjti és életkorok szerint taglalja a pénzügyi oktató játékokat.

Hiszen már az óvodáskor is alkalmas arra, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a pénzügyi alapokkal. Érmegyűjtés, pénzváltás játékosan vagy épp virtuális bank segíti a kicsiket abban, hogy tisztában legyenek a bankjegyek, pénzérmék szerepével, és akár a megtakarítás technikájába is belekóstoljanak.

Az iskolás gyermekek már az okos gazdálkodást tanulhatják a játékokon keresztül, a játékban önálló vállalkozást indíthatnak, kereskedhetnek, otthont rendezhetnek be, pénzügyi feladványokat oldhatnak meg.

Vannak kifejezetten a pénzügyi tudatosságot célzó applikációk is, a gyerekek tanulhatnak a háztartási könyvelésről, a pénzügyi termékekről, beleláthatnak a banki ügyintézésekbe, elsajátíthatják azokat az ismereteket, amelyekkel képessé válnak a felelős gazdálkodásra.

A mai gyerekek agya már másképp tanul

Fotó: freepik

Természetesen nem csupán az okoseszközök által valósítható meg gyermekeink pénzügyi tudatosságának fejlesztése: a szülői minta, az anyagiakról való nyílt családi kommunikáció, kamaszkorban az önálló bankszámla, bankkártya mind hatékony eszköz arra, hogy okosan gazdálkodó felnőtteket neveljünk.

Ám nem mehetünk el a mai gyerekek okoseszközök iránti fogékonysága, sőt, megváltozott tanulási mechanizmusaik mellett sem. A gyerekek ma már máshogy szerzik meg és tárolják el az ismereteket, még olvasni is másképp olvasnak: agyuk az ingerek özönéből kiragadható információkat pásztázza, a hangok, színek, látványok mind szükségesek ahhoz, hogy lekösse őket egy ismeret, és az be is tudjon épülni.

Így hát a virtuális „tananyag” sokkal befogadhatóbb számukra, főleg, ha azt egy játék keretében sajátíthatják el, arról nem is beszélve, hogy milyen szívesen ülnek le az ily módon megoldott tanuláshoz. A pénzügyi ismeretek pedig olyan tudásanyag, amelyet már egész kicsi korban elkezdhetünk tanítani, hogy minél inkább beépüljön a gyermek szemléletmódjába a felelős gazdálkodás, és minél több idő legyen arra, hogy ez gyakorlattá is váljon.

Ezért jó, ha kütyüzik

Vétek lenne hát kihagyni ezeket a fogékony éveket, ha egy olyan fontos területről van szó, mint a pénzügyi tudatosság kialakítása. Ha pedig megvan hozzá az az eszköz is – a különböző applikációk, játékok – amelyeknek a segítségével még szívesen is tanul a gyermek, akkor igazán nagyon csekély időt és energiát kell csak ráfordítanunk szülőként, hogy ezt az iskolákból hiányzó ismeretanyagot átadhassuk csemeténknek. Megteszik helyettünk az erre a célra fejlesztett alkalmazások, amelyek csak kiválasztanunk és rendszeresen kézbe adnunk kell.

Ha szem előtt tartjuk gyermekünk pénzügyi nevelését, és figyelünk arra, hogy időről időre érjék olyan ingerek, amelyek ezt célozzák, akkor életének, jövőjének egyik legfontosabb alapkövét helyezzük le. Az okoseszközökön futtatható játékok, alkalmazások ebben fontos és hatékony segítőtársaink lehetnek – mert minden csak akkor káros, ha nem a megfelelő célra használjuk. Ha már telefonozik a gyerek, hát telefonozza magát okosra!

Ezek is érdekelhetnek

További híreink