Kultúra határok nélkül: EXIM-díjak a művészetért és a gazdaságért (x)

PR szponzorált tartalom
Az EXIM 2023 decemberében indította a Határtalan Kultúra Programot, amelynek fő célja, hogy elősegítse a fiatal magyar művészek nemzetközi színtéren való megjelenését. Az új művészeti kezdeményezés két ösztöndíjpályázattal indult, amelyeket az Art is Business Egyesület hirdetett meg a képzőművészet és a klasszikus zene területén. A nyerteseket ünnepélyes keretek között az EXIM Awards gálán hirdették ki.

Az EXIM Magyarország hisz abban, hogy a művészetek és a gazdaság kölcsönös kapcsolata nemcsak kreatív és esztétikai értéket teremt, hanem hosszú távon a fenntartható gazdasági fejlődés és az innováció kulcsfontosságú tényezője is lehet. Ahogy a világ egyre összetettebbé válik, fontos, hogy a vállalkozások felismerjék és segítsék ezt a kölcsönhatást annak érdekében, hogy versenyképesek maradjanak és hozzájáruljanak a társadalmi és gazdasági előrehaladáshoz. Mint felelős pénzügyi intézmény, elkötelezettek amellett, hogy támogassák ezt a folyamatot, és ösztönözzék azokat a kezdeményezéseket, amelyek összekapcsolják ezt a két látszólag különböző világot.

EXIM Határtalan Kultúra Program

Az EXIM által indított program célja, hogy növelje a kortárs magyar művészet nemzetközi elismertségét. A kezdeményezés az Art is Business Egyesület által meghirdetett két ösztöndíjpályázat támogatásával indult el a képzőművészet és a klasszikus zene terén. A szervezet szakmai gondozása alatt álló tenderekre kifejezetten fiatal, kortárs képzőművészek és kamarazenei formációk jelentkezhettek. A szakértő zsűri által kiválasztott nyertesek részt vehetnek nemzetközi vásárokon, külföldi koncertturnékon és zenei fesztiválokon, így lehetőségük nyílik arra, hogy határokon átnyúló tapasztalatokat szerezzenek és tehetségüket világszerte bemutassák.

Díjátadó az EXIM Awards gálán

Az EXIM Magyarország a nyerteseknek járó első elismeréseket az EXIM Awards gálán adta át, ahol a hazai pénzintézetek mellett most először, de hagyományteremtő szándékkal méltatták a tehetséges alkotók munkáját. A benyújtott pályázatok egyik nyertese a Molnár Ani Galéria képzőművésze, Csizik Balázs lett, akinek műveiben az absztrakt fotográfia képisége és a modern építészet formavilága találkozik az ember és az épített tér relációjában. A zenei kategóriában Csabay Domonkos és Hartmann Domonkos zongorista-csellista duója bizonyult a legjobbnak. Mindketten a Zeneakadémián végeztek, és szoros szakmai együttműködésük azóta is folyamatos. Jelenlegi kísérletező formációjukban több stílust ötvöznek, klasszikus zenei motívumok mellett repetitív és ambient hangzásokat is felfedezhetünk. A nyerteseknek Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója és Balogh Máté András, az Art is Business Egyesület ügyvezetője is gratulált.

Az EXIM Határtalan Kultúra Program és az első ösztöndíjpályázat eredményei szépen tükrözik a vállalat elkötelezettségét és hivatását, amelyek elősegítik a magyar kultúra és művészetek nemzetközi megismertetését és elismertségét.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink