Hogyan válasszunk jó akvárium szűrőt, ha nem értünk hozzá? (x)

PR szponzorált tartalom
Az akváriumok fenntartása izgalmas, ugyanakkor kihívást jelentő hobbi: amikor belekezdünk az akvarisztikába, akkor ismerjük fel csak igazán, hogy mennyire összetett és milyen sokszínű tudást igényel ez az elfoglaltság. Nem is csoda tehát, ha eleinte egy kicsit elveszünk az információk tengerében.

Vegyük például rögtön az akváriumszűrőket: annyiféle méret és típus között válogathatunk, hogy első ránézésre szinte lehetetlennek tűnik a kihívás. Pedig a megfelelő szűrő kiválasztása kulcsfontosságú az akvárium tisztaságának és a benne élők egészségének fenntartásához. Éppen ezért ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mik azok a fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor ezt az alapvető fontosságú eszközt igyekszünk kiválasztani.

A kiindulópont: a szűrés típusai

Mielőtt válogatni kezdenénk, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy háromféle szűréstípus létezik: a biológiai, a kémiai, valamint a mechanikus.

Talán nem meglepő, hogy ezek közül a biológiai a legfontosabb, hiszen elsősorban ezzel biztosíthatjuk a bioszféránk egészségét. Ehhez olyan baktériumokra lesz szükségünk, amelyek lebontják a nitrogénvegyületeket. A jótékony baktériumokat alapvetően az akvárium megfelelő beállításaival – például megfelelő hőmérséklet, egyes tápanyagok biztosítása – tudjuk megtartani. Szintén fontos tényező, hogy a vízben folyamatosan legyen oxigén, amit az akváriumszűrővel oldhatunk meg.

A mechanika szűrésnek köszönhetően szabadulhatunk meg az akváriumban megjelenő különböző törmelékektől. Ezt a szűrőkben elhelyezett szivacsok biztosítják. A kémiai szűrést pedig általában haladó akvarisztikusoknak ajánlják, de ennek is ugyanaz a célja: eltávolítani a káros nitrogénvegyületeket. Ezt különböző kémiai szűrőanyagokkal tehetjük meg, ilyen például az aktív szén.

Összességében tehát azt láthatjuk, hogy az akváriumszűrőknek három feladata van: a nitrifikáció, a vízforgatás és a víz tisztítása. De hogyan találjuk meg az ideálisat a feladat végrehajtására?

Tippek a megfelelő akváriumszűrő kiválasztásához

Ha teljesen kezdők vagyunk, de szeretnénk a lehető legjobb eszközt megtalálni, akkor induljunk ki az alábbi lépésekből!

Vizsgáljuk meg a méretet!

Az alapvetés az, hogy a szűrőnek egy óra alatt közel tízszer kell átforgatnia az akváriumunk vizét. Ez azt jelenti, hogy ha van egy 20 literes akváriumunk, akkor olyan szűrőt kell választanunk, ami képes egy óra alatt 200 liter vizet megmozgatni. Azt a szűrő teljesítménye határozza meg, hogy mennyi vizet képes megtisztítani egy adott idő alatt – így ezt mindig vizsgáljuk meg, mielőtt döntünk!

Emellett az is jó támpontot adhat, ha megnézzük a szűrőanyag térfogatát: ez minimum az akvárium térfogatának 5 százaléka legyen!

Ismerjük meg a szerkezetek típusait!

Három alaptípust különböztetünk meg, amikor akváriumszűrőkről van szó: léteznek külső, belső és akasztós fajták. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, ezért fontos megérteni, hogy melyik típus felel meg leginkább az igényeinknek és az akváriumunk kialakításának.

A belső szűrők kompaktak, így kevés helyet foglalnak, ráadásul kedvező lehet az áruk, ám a kicsi méret miatt szűrőkapacitásuk is korlátozott. Ez utóbbi miatt tehát gyakrabban kell takarítanunk őket, ami nem éppen előnyös, ha alacsony karbantartású akváriumot szeretnénk.

A külső szűrők ugyanakkor sokkal könnyebben karbantarthatók, és még ezek a leghatékonyabbak is. Ezek alapja az, hogy az akvárium vize egy szűrőtartályba kerül, ahol többféle szűrésen is átmegy, mielőtt visszajut az eredeti helyére.

A kettő határán elhelyezkedő akasztós típusok kevesebb helyet foglalnak el a bioszféránkból, mint a belső típusok, ráadásul a több szűrőanyag miatt ritkábban is kell őket takarítanunk. A hatékonyságuk majdnem olyan jó, mint a külső típusoké, az áruk pedig valahol a kettő között mozog.

Vegyük figyelembe az akvárium lakóit!

Mielőtt szűrőt választanánk, már jó tudni, hogy milyen halakat szeretnénk majd elhelyezni az akváriumban. A különböző halak és más élőlények ugyanis eltérő igényekkel rendelkeznek mind a vízminőség, mind a szűrés szempontjából. Például: a guppik viszonylag igénytelenek, ám a betták szinte semmilyen áramlást nem kedvelnek az vízben. Vagy: ha nagyobb halaink vannak, akkor nagyobb szűrőteljesítményre lehet szükségünk. Ha ezen a téren bizonytalanok vagyunk, bátran kérdezzünk az üzletekben vagy a webshopok chat ablakában!

Nézzük meg az ár-érték arányt!

Az akváriumszűrők árai széles skálán mozognak, és az ár gyakran összefügg a minőséggel. Fontos azonban megérteni, hogy a legdrágább szűrő nem feltétlenül a legjobb választás, és fordítva. Érdemes összehasonlítani az árakat és a minőségi jellemzőket, mielőtt döntést hoznánk!

Olvassunk véleményeket és értékeléseket!

Az interneten számos vélemény és értékelés található a témában: használjuk ezeket az információkat! Így megismerhetjük más akvaristák tapasztalatait és véleményét a különböző típusokról, ami segíthet nekünk abban, hogy jobban megértsük az egyes termékek előnyeit és hátrányait, és könnyebben dönthessünk a megfelelő szűrő kiválasztásáról.

Ne hanyagoljuk el a karbantartást!

Végül, de nem utolsósorban fontos megérteni a rendszeres karbantartás fontosságát: ez elengedhetetlen az akvárium egészségének és a halak jólétének fenntartásához. Győződjünk meg arról, hogy rendszeresen tisztítjuk a szűrőt, illetve cseréljük az alkatrészeket, amikor szükséges. Ha ehhez gyakran nincs kedvünk vagy az időnk nem engedi, akkor ehhez mérten válasszunk akváriumszűrőt!

Ezek is érdekelhetnek

További híreink