Gemba séták: Tippek és trükkök a hatékony jelöléshez

PR PR tartalom
A padlók jelölése egy hatékony eszköz arra, hogy az információk egyértelmű átvitele megvalósulhasson. Nézzük meg, hogyan kell alkalmazni a padlójelölőket, és mire érdemes odafigyelni?

A „gemba” egy Japán eredetű szó, amely a problémák azonosítását és a hatékonyabb munkafolyamat-szervezést támogatja. A folyamatok kialakításához elengedhetetlen, hogy a vezetők, valamint a dolgozók a munkaterületet közösen járják be, és vizsgálják a környezetet, a termelési folyamatokat, és azonosítsák a hatékonyságot gátló tényezőket.

A kommunikáció elősegítése

Már a gemba séták során is hatalmas előnye van annak, ha szalagokat alkalmaznak a jelölésekhez, hiszen az egyértelműen kijelölt területek és útvonalak elősegítik azt, hogy a csoportok könnyedén mozogjanak a különféle területeken. Piros szalagokkal például a veszélyes területeket lehet kijelölni, így biztosak lehetünk abban, hogy illetéktelen nem fog a területen tartózkodni.

A munkafolyamatok bemutatása

A folyamatok és a különböző lépések bemutatására a jelölések kifejezetten alkalmasak, hiszen például a szállítószalagok körül ki lehet alakítani a munkafolyamatok sorrendjét és a különféle munkaállomások megjelölését. A résztvevőknek nagy segítséget nyújt abban, hogy megértsék egy-egy folyamat működését, illetve azonosítsák a hatékonyságra vonatkozó lehetőségeket.

A problémák és a lehetőségek könnyen azonosíthatók akár vizuálisan is

A szalagok eltérő színekben vásárolhatók meg, így például a fekete szalagok jelölhetik a hibás termékeket vagy azokat a területeket, amelyeken olyan termékeket helyeztek el, amelyek még minőségellenőrzésre szorulnak. A zöld szalagok a hatékony folyamatokat és a javítások tervezhetőségét segítheti.

Rugalmas és könnyedén változtatható

A padlójelölés igen rugalmasan változtatható, így képes bármilyen problémához vagy munkafolyamathoz gyorsan alkalmazkodni. Ha egy munkafolyamat útvonalában változás áll be, akkor a régi szalagokat egyszerűen áthelyezhetjük, módosíthatjuk. Egy sárga szalagot könnyedén átválthatunk pirosra, így a terület máris veszélyessé válik.

A munkavállalókat is be lehet vonni a problémák és a lehetőségek azonosításába

A jelölések bevonják a munkavállalókat is a problémák azonosítási folyamatába, hiszen segíthetnek a területjelölések és a munkafolyamatok bemutatásában is. A Gemba séták sokkal eredményesebbek lehetnek, ha azok a munkavállalók is részt vesznek benne, akik nap mint nap a területen dolgoznak.

Képek forrása: Canva

Ezek is érdekelhetnek

További híreink