EXIM Magyarország: a nemzetközi sikerekért és a hazai fejlődésért

PR szponzorált tartalom
Az EXIM 30 éves fennállása alatt kimagasló pályát futott be. A kezdetben szűk tevékenységi körrel és ügyfélbázissal indult pénzügyi szakértő intézmény mára a hazai pénzintézeti szektor meghatározó résztvevőjévé nőtte ki magát. Fontos szerepet tölt be a vállalkozások exporttevékenységének támogatásában és a kis- és középvállalkozások nemzetközi piacra lépésének elősegítésében, ezáltal kulcsfontosságú hajtóereje a magyar gazdaságnak. Az EXIM új lendülettel és innovációval áll a hazai vállalkozások rendelkezésére, hogy a változó piaci kihívásokra és a kormányzati támogatásokra válaszolva elősegítse a nemzetközi versenyképességet és a fenntartható növekedést.

Az EXIM ügyfélköre az elmúlt évtizedben több mint harmincszorosára bővült. Termékei és szolgáltatásai rugalmasan igazodnak az ügyfelek változó igényeihez és a dinamikus piaci környezethez. Olyan sikeres kezdeményezéseket hajtott végre, mint a Kárenyhítő Hitelprogram és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. Utóbbi nemcsak az EXIM Magyarország egyik legkedveltebb finanszírozási lehetősége, hanem az ország történetének egyik legsikeresebb vállalati hitelprogramjai közé tartozik. Csak tavaly a GDP 1,5-2,0 százalékával egyenértékű hitelt nyújtott, ami az EXIM legnagyobb hitelkihelyezési volumene volt fennállása során. Ennek jelentős hányada a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramból származott, amelynek keretösszegét az év folyamán a kormány 700 milliárd forintról 1000 milliárd forintra emelte. Ebből 600 milliárd forintot forgóeszköz-finanszírozásra, míg 400 milliárdot beruházásokhoz helyeztek ki. A támogatott hitelprogram nélkül a vállalkozások a lejáró, maximum 2,5 százalékos kamatozású NHP forgóeszköz-hitelekkel kapcsolatos finanszírozási igényeiket piaci forrásokból csak közel 20 százalékban tudták volna kielégíteni.

Hogyan támogatja a feltörekvő magyar vállalkozásokat abban, hogy hatékonyan jelenjenek meg a globális piacokon?

Az EXIM főként a kis- és középvállalkozások exportálását támogatja pénzügyi eszközökkel, miközben a hazai vállalatok külföldi terjeszkedését is segíti. Célja, hogy növelje a kkv-k exportrészarányát, elősegítse az EU-n kívüli piacokon való jelenlétüket, és megerősítse pozíciójukat a globális értékláncokban. Az EXIM egyedi befektetési hitelkonstrukciókkal és garanciális megoldásokkal járul hozzá a magyar nemzeti bajnokok külföldi terjeszkedéséhez, továbbá támogatja a potenciális jövőbeli nemzeti bajnokok fejlődését is.

Milyen tapasztalatokra alapoz a cégek nemzetközi piacokon való versenyképességének fokozása terén?

Az EXIM Magyarország rendszeresen, egy-két évente, szakértő tanácsadók segítségével vizsgálja a hazai vállalkozásokat. Ennek során felméri a cégek pénzügyi szükségleteit, a következő évek trendjeit, valamint azokat a piaci hiányosságokat, amelyek hatással vannak saját termékstratégiájukra. A kutatás fő célja a versenyképesség elemzése és az EXIM által kínált pénzügyi megoldások áttekintése annak érdekében, hogy növeljék a nemzetközi versenyképességet.

Hogyan segíti a hazai export bővítését?

Az EXIM az elmúlt 10 évben jelentősen bővítette termékválasztékát, és ma már lefedi az exporttevékenység teljes skáláját. Portfóliójában széles választékban elérhetőek a következetes hitelezési, garanciális és biztosítási termékek, amelyek segítik az exportőröket az alapanyag beszerzésétől kezdve a termelésen át az értékesítési folyamatig. Emellett képes kiszolgálni az exporttevékenység előtti beszállítói folyamatokat, valamint finanszírozni és biztosítani az exportcélokhoz kapcsolódó beruházásokat. Rugalmasan kezeli a finanszírozást, kihasználva mind a belföldi, mind a külföldi forrásokat, továbbá külföldi kockázatokra nyújt biztosítást, és részt vesz nemzetközi finanszírozási projektekben. Belföldi tevékenységét az EU-s támogatási rendszer határozza meg, ugyanakkor figyel a geopolitikai konfliktusokra és az energiaválságra. Folyamatos kapcsolatban áll a nyugat-európai és a tengerentúli exporthitel-ügynökségekkel, figyeli a régiós példákat, és ügyfelei visszajelzései alapján folyamatosan fejleszti termékportfólióját.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink