EXIM Magyarország: 30 év a magyar export sikeréért (x)

PR szponzorált tartalom
Az EXIM Magyarország, hazánk elismert exporthitel-ügynöksége, büszkén ünnepli harmadik évtizedét. Szerepe nemcsak a hazai exportfinanszírozásban és -biztosításban, hanem a magyar vállalkozások nemzetközi piacokon való megjelenésének ösztönzésében is kulcsfontosságú. Az intézmény folyamatosan fejleszti és bővíti termékportfólióját, hogy a kis- és középvállalkozásoktól a nagyvállalatokig mindenki számára megfelelő finanszírozási és biztosítási megoldásokat kínáljon. Az EXIM a magyar vállalkozások sikerének motorjaként innovatív pénzügyi megoldásokkal ad útlevelet a cégeknek növekedési céljaik megvalósításához, emellett kiemelt figyelmet fordít a fenntartható fejlődésre és az energiahatékonyságra is.

A magyar exporthitelezés és -biztosítás intézményesítésének története az 1990-es évek elejére vezethető vissza. 1994. március 29-én, az Országgyűlés elfogadta a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról (MEHIB) szóló törvényjavaslatot. Ezzel a lépéssel megalakult a magyarországi exportösztönzés kulcsszereplője, az állami hátterű banki és biztosítói intézménypáros, amelynek célja kezdetben többek között a magyar exporthoz kapcsolódó finanszírozási és biztosítási feladatok ellátása. Az alapítása óta eltelt 30 évben a két társaság szoros együttműködésben alakította ki, majd a mindenkori gazdaságpolitikai célok szolgálatában fejlesztette termék- és szolgáltatásportfólióját. Az EXIM tevékenységi köre emellett folyamatosan bővült, exportösztönző tevékenysége mellett olyan pénzügyi eszközöket is meghirdetett, amelyek az exporttevékenységen túl a magyar vállalatok belföldi működését és fejlődését is támogatták. Az EXIM fennállása óta összesen több mint 6500 magyar vállalkozás számára biztosította az állami forrásokhoz való hozzáférést, meglévő piacok megtartásához és újabbak megszerzéséhez segítve hozzá az exportőröket. Tevékenységével a világ több mint 110 országába segítette eljuttatni a magyar termékeket és szolgáltatásokat.

A magyar vállalkozások nemzetközi piacra lépésének támogatása

Az intézménypáros fő küldetése, hogy segítse a magyar exportáló kis- és középvállalkozásokat, amelyek az ország gazdaságának alapját képezik. Ezek a vállalkozások felelnek a legtöbb termék és szolgáltatás kiviteléért, így kiemelt fontosságú, hogy megfelelő finanszírozási és biztosítási eszközöket kínáljanak számukra a nemzetközi piacokon való sikeres terjeszkedéshez.
Az EXIM folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi piaci trendeket és ügyfél-visszajelzéseket, amelyek alapján fejleszti termékportfólióját. Kapcsolatban állnak a nyugat-európai és tengerentúli exporthitel-ügynökségekkel is, hogy tapasztalatot merítsenek a régiós példákból és a legjobb gyakorlatokból.
A pénzügyi intézmény nemcsak hiteltermékeket kínál, hanem teljes körű megoldást biztosít az exporttevékenység minden szakaszához. Legújabb termékeik az alapanyag beszerzésétől kezdve egészen az értékesítésig segítik az ügyfeleket. Nemcsak az exporttevékenységet támogatják, hanem beszállítói folyamatokat is, valamint befektetéseket és beruházások finanszírozását és biztosítását is vállalják. Rugalmas megoldásokat kínálnak mind belföldi, mind külföldi finanszírozási igényekhez, valamint biztosítják ügyfeleiket a külföldi kockázatok ellen.

Belföldi hitelprogramokkal a hazai gazdaság fejlődéséért

Az EXIM exporttámogató tevékenysége mellett az elmúlt évtizedben a belföldi hitelprogramok is egyre inkább előtérbe kerültek. Az utóbbi években az EXIM Magyarország számos sikeres programot hajtott végre, úgymint a Kárenyhítő Hitelprogram és a 2023-ban indított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. Utóbbi nemcsak az egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukció, de az ország valaha volt legsikeresebb vállalati hitelprogramjai közé tartozik, amely további lendületet ad a hazai vállalatoknak. A program célja, hogy támogassa a növekedési potenciállal rendelkező cégeket beruházásaik finanszírozásában és külföldi kifektetéseikben, valamint előmozdítsa a fenntarthatóságot és az energiahatékonysági átállást.
Az elmúlt évben az EXIM által nyújtott hitelösszeg körülbelül 1,5-2,0 százaléka volt a hazai GDP-nek, ami az intézmény történetében a legnagyobb kihelyezési volumennek bizonyult. Ennek nagy része a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramból származott. Az EXIM által nyújtott támogatott hitelek nélkül a vállalkozásoknak jóval magasabb kamatköltségekkel kellett volna számolniuk a forgóeszközhitelek és beruházási hitelek, valamint a lízingtermékek esetében is, ami jelentős terhet jelentett volna számukra.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink