A világjárvány alaposan felforgatta a kávépiacot

Hírek Szponzorált tartalom
Az otthoni kávéfogyasztás hirtelen megugrása és az éttermek, kávézók keresletének visszaesése hullámzó árakat és növekvő bizonytalanságot hozott a kávépiacon. Miközben a termelők helyzetét több szempontból is nehezíti, költségeiket pedig növeli a pandémia, és a hozzá kapcsolódó intézkedések hatása.

A járvány kirobbanásakor a karanténba került fogyasztók a világ több pontján rendkívüli felvásárlásba kezdtek. Ez jellemzően a higiéniai termékek egy részét (vécépapír, fertőtlenítő), a tartós élelmiszereket, valamint a kávét érintette.

Kávéból is bespájzoltak az emberek

Ennek nyomán a nagy kávéfeldolgozók hirtelen kifogytak az áruból, miközben a járványhelyzet miatt az alapanyagszállítások akadozni kezdtek – derül ki a Financial Times összefoglalójából. Brazília második legnagyobb kávészövetkezete, a Minasul például az év elején még azzal kalkulált, hogy 400 ezer zsák kávébabot értékesít 2020-ban. Ez a szintet azonban már márciusban elérték.

Az új terv év végére már 800 ezer zsák. A szövetkezet képviselője szerint az európai és észak-amerikai kereslet továbbra is nagyon intenzív. Ennek oka, hogy a kiskereskedelmi láncok próbálják feltölteni megcsappant árukészletüket.

Hullámvasúton a kávé ára

Az idei év elején a kínai kávézók bezárása áresést idézett elő a világpiacon. A fent említett, Európában és az USA-ban jelentkező, pánikszerű felhalmozás hatására azonban hamarosan áremelkedés indult meg. Ehhez hozzájárult, hogy az olyan nagy felvásárlók, mint a Nestlé, a Lavazza vagy a JAP szintén elkezdték feltölteni a készleteiket.

Ennek köszönhetően a jobb minőségű arabica ára február elejétől 20 százalékkal nőtt, fontonként 1,2 dollárra. Érdemes felidézni, hogy ugyanekkor az olajár 40 százalékot esett.

Április első felében az árak jellemzően oldalaztak. Az arabica piacán azonban elolvadtak a tartalékok, miközben a latin-amerikai termelők kínálata jelentősen gyengülhet.

A termelőkre is rájár a rúd a járvány kapcsán

A Latin-Amerikából érkező hírek szerint a világpiaci folyamatoknak leginkább kiszolgáltatott termelők azonnal megérezték a járvány negatív következményeit. A Grounds For Empowerment nevű szervezet számos kistermelővel áll kapcsolatban Guatemalában és San Salvadorban. Így első kézből tudtak beszámolni a kialakult helyzetről a daliycoffenews.com oldalain.

Fotó: Pixabay

A 2018-19-es meredek árzuhanás következtében sokan felhagytak a kávétermesztéssel a térségben. Ezt megelőzően néhány éve levélrozsda-járvány tizedelte a kávéültetvényeket, a hondurasi és a kolumbiai kivitel pedig az alacsonyabb hozamok miatt ettől függetlenül is tovább csökkent. Ilyen helyzetben érte utol a latin-amerikai kávétermelőket a koronavírus-járvány és annak összes következménye.

Ahogy Latin-Amerikában is elkezdett terjedni a járvány, sorra hozták az egyes országok a különböző korlátozó intézkedéseket. Guatemalában és El Salvadorban sem történt másként. A korlátozások elsősorban a mezőgazdasági munkások mozgását nehezítették, akik sokszor nem tudtak időben eljutni a farmokra. A termelőknek külön költséget jelent, hogy autóbuszokat kell bérelniük a távolabbról ingázó munkások szállítására. A fertőtlenítéssel járó többletköltségek ehhez adódnak. A korlátozott nyitvatartás és banki tevékenység pedig a munkások bérének kifizetését nehezíti meg.

Ráadásul a korlátozások a potenciális vevőket is gátolják abban, hogy meglátogassák az ültetvényeket. A kávékereskedelemben pedig nagyon fontosak az ilyen helyszíni látogatások. Sok kereskedő személyesen győződik meg a termesztés körülményeiről és az áru minőségéről. Ezeknek a “helyszíni szemléknek” az elmaradása sok helyen visszavetette az értékesítést.

Problémásabbá vált a kávé szállítása

A kereskedők beszámolói szerint a guatemalai és El Salvador-i kikötőkbe a járvány miatt sokszor késve érkeznek a kávét szállító hajók és konténerek. Ezt Ana Lucrecia Glaesel és Luisa Fernanda Correa, a Guatemalai Nemzeti Kávészövetségből (Anacafé) képviselői is megerősítették.

A korlátozások miatt azok a szervezetek, irodák és hatóságok is csökkentett létszámmal és nyitvatartással működnek, amelyek a kereskedéshez kapcsolódó engedélyezési és más hivatalos eljárásokat intézik. Az így keletkezett késedelmek a kereskedők képviselői szerint számos szerződés felmondásához vezettek.

Fotó: Pixabay

Arabicából már hiány van

A kávépiac sok szempontból a feje tetejére állt a világjárvány miatt. Erre utal, hogy az arabica piacán hiány alakult ki – ezt Roberto Vélez, a Kolumbiai Kávétermelők Szövetségének elnöke jelentette be.

Brazília a világ legnagyobb kávétermelő és -exportáló országa, de még az ottani kávéfelvásárlók sem képesek elegendő mennyiségű kávét vásárolni. Nagyon sok múlik azon, hogy a Kolumbiában áprilisban, Brazíliában pedig májusban kezdődött kávészüret milyen hozamokat produkál.

Kiemelt kép: Pixabay

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink