A tanárokat is ösztönzik a fiatal tehetségek támogatására

PR Szponzorált tartalom
November 25-ig pályázhatnak a 20 év alatti innovátorok kutatási projektjükkel.

A fiatal innovátorok országos tehetségkutató versenyét idén is meghirdették a középiskolások számára, a legjobban szereplő diákok összesen ötmillió forint jutalmat kaphatnak, a dobogós helyezés pedig 100 többletpontot jelent a jövő évi egyetemi felvételin. A versenyen a 20 év alattiak pályázhatnak önálló, innovatív projektjükkel, kutatómunkájuk kézzelfogható eredményével – mondta Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Hozzátette, ahhoz, hogy Magyarországon az innovációs rendszer sikeres legyen, elengedhetetlen az utánpótlás nevelés.

Idén is olyan kreatív középiskolások jelentkezését várják, akik műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai vagy matematikai területen ajánlanak innovatív megoldást valamilyen problémára. Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke elmondása szerint a hazai középiskoláknak csak feléből érkeznek pályázók, pedig minden bizonnyal a többi intézményben is vannak kiváló és kreatív tanulók.

Ezért az idei versenykiírás egyik újdonsága, hogy a legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 ezer forintos jutalmat kapnak, a legeredményesebb iskolák pedig – elsősorban a szakköri munkák támogatására – 1 millió forint támogatást nyernek el.

A versenyfelhívás részletei a Magyar Innovációs Szövetség honlapján találhatók. November 25-ig lehet pályázni a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi ötlet, feladat legfeljebb kétoldalas vázlatának feltöltésével. Az első fordulóból továbbjutó versenyzőknek 2021. április 1-ig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozásra.

A zsűri a bírálat során figyeli többek között a kérdés megközelítésének eredetiségét, a kidolgozás alaposságát, tudományos értékét, valamint számít az önálló munka, az írásos anyag, illetve a műszaki alkotás vagy modell színvonala.

Novák Blanka (b1), Ecsedi Boglárka (b2) és Zsigó Miklós (b3), a verseny korábbi győztesei, valamint Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke (b4) a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes meghirdetésén

Fotó: Vémi Zoltán

A verseny hagyományai szerint a zsűri három I., három II. és négy III. helyezettet jutalmaz egyéves ösztöndíjakkal, mellettük különdíjat kap majd a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb határon túli fiatal. A legjobbak rangos nemzetközi versenyekre – az EU Fiatal Tudósok Versenyére vagy az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (ISEF) – is eljuthatnak, valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenes üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.

A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával valósítja meg.

A verseny „arcaként” a verseny megjelentésén bemutatkozott három olyan tehetséges fiatal, aki a korábbi években díjazott volt, és azóta a nemzetközi színtéren is kiemelkedő sikereket ért el. Ecsedi Boglárka, a legutóbbi versenyen nyert első díjat projektjével, különleges tanulóalgoritmussal derítve fel a tengerek és óceánok visszaáramlásait, amelyek kiszámíthatatlansága világszerte rengeteg halálesetet okoz. Idén meghívták gyakorlatra a Bécsi Orvostudományi Egyetemre, ahol egy kutatócsoport munkájában vehetett részt.

Zsigó Miklós, aki a hazai elsőség után 2019-ben különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok versenyén, társaival vállalkozást alapított a szenzorokkal, kamerával és mikorkontrollerrel felszerelt intelligens molycsapda ötletére. Ígéretes innovációja sikerrel mutatkozott be a NAK TechLab első hazai agrár startup programon is, és eddig már közel egy tucat cég vásárolt tőlük.

Novák Blanka 2019-ben biokémiai projektjével díjat kapott az ISEF-en, a tudományos versenyek nemzetközi olimpiáján. Az általa elindított Drop the STEM podcast, amely a különböző kutatói generációk párbeszédét segíti, valamint kapcsolatot teremt a fiatal kutatók és az újítani szándékozó cégek között, szerepelt a Cápák között című vállalkozásfejlesztő tévéshowban is, ahol különdíjat kapott.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink