A bajai halászléhez finom kenyér dukál

PR PR tartalom
Ki tudna ellenállni az igazán finom, langyos, ropogós kenyér illatának és ízének. Fontossága az életünkben nem vitatható. Elvileg ez az egyetlen étel, amely annyira fontos volt és fontos a mai kor embere számára is, hogy a kereszténység leghíresebb imájában is megtalálta a helyét.

Megszoktuk, hogy a kenyér olyan hétköznapi dolog, amit megtalálunk minden élelmiszerüzlet kínálatában, köztük a Penny akciós újság lapozható formájában is. Az egyes akciók keretein belül pedig számos kenyérfajta közül választhatunk kedvezményes áron. Azonban gyakran megfeledkezünk a kenyér szervezetre gyakorolt fontosságáról és főleg az elkészítési módjáról. A következő sorokban a házi kenyér világába pillantunk be, és mutatunk egy egyszerű receptet is, ami a régi kenyér ízére, zamatára emlékeztethet bennünket.

A kenyér, mint mindennapi alapélelmiszerünk

A történelmi fejlődés elvezetett minket ahhoz, hogy milyennek kell lennie az ideális kenyérnek: fehérnek, nagyon puhának és szeletelhetőnek. A modern tudomány azonban felfedezte a teljes kiőrlésű gabonafélék táplálkozási előnyeit, és egyre többen részesítjük előnyben a házi kenyér tömörebb állagát és egészségesebb formaváltozatát. A házi kenyér receptjei ezért egyre keresettebbek, és egyre többen kezdenek lemondani az iparilag elkészített kenyér vásárlásáról, és visszatérnek a hagyományos házi kenyér receptekhez. Nem szabad félnünk attól, hogy otthon készítsünk kenyeret. A történelemből kiderül, hogy az emberek jóval azelőtt készítettek házi kenyeret, hogy számítógépet vagy kerékpárt felfedezték volna. A kenyér az ember által tervezett és készített legrégebbi élelmiszer. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ma már gond nélkül elkészíthetjük a házi kenyeret egy speciális házi kenyérsütőgép segítségével, ami gyakorlatilag megkímél minket a tészta, az egységes sütés és a felügyelet miatti gondoktól. Több funkciós kenyérsütő gépeket találni a bajai akciós újságok hasábjain is.

A fő összetevők, amelyekből hagyományos házi kenyér sülhet

Lássuk azonban, mik az alapvető hozzávalók a házi kenyér egyszerű és könnyű elkészítéséhez. Amire a kelesztés folyamán szükségünk lesz az 100 g rozsliszt, 100 g víz és egy evőkanál élesztő. A sütés előtti este elkészítjük a kovászt. A lisztet egy tálban elkeverjük a vízzel és az élesztővel, majd lefedve szobahőmérsékleten körülbelül 9 órán keresztül kelesztjük. 2 órával a tészta elkészítése előtt keverjünk össze 600 g búzakenyérlisztet 430g vízzel, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten lefedett tálban. A víz aktiválja a lisztben lévő enzimeket. Az állás során a glutén fejlődik, és a tészta ezáltal tömörebb lesz. Két óra elteltével elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha robotgépet használunk, kis sebességgel dagasszuk körülbelül 4 percig. Ezután adjuk hozzá a kovászt, és dolgozzuk vele tovább. Csak ezután sózzuk, kb. 20 g sóval, és addig dagasszuk a tésztát, amíg el nem válik a tál falától. Körülbelül 3 percet vesz ez igénybe. Ha nincs robotgépe és kézzel dagasztja, kicsit tovább tart majd, de csak a kellően kidolgozott, fejlett glutént tartalmazó tészta garantálja az angyali eredményt. Az átgyúrt tésztát lefedett tálban kb 2 órán keresztül kell keleszteni. Ez alatt a két óra alatt legalább háromszor hajtogatjuk. Rugalmasságot és hajlékonyságot kölcsönzünk így a tésztának.

Kenyérsütés

Az utolsó fordítás után kb. 20 percig pihentetjük még. A munkafelületet finoman meghintjük liszttel, és a tésztát a felületre emeljük. Henger formájúra alakítjuk és egy tepsire helyezzük. A sütőbe való behelyezés után a tepsi alá teszünk egy másik tepsit is, amibe vizet öntünk. 10 perc sütés után szellőztessük ki a sütőt, vegyük ki a vízzel telt tepsit és vegyük le a hőfokot 190 fokra és süssük még 20 percig a kenyeret. Figyelje a sütőt, mert mindegyik másképp süt. A megsült kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.

Nincs is finomabb, mint az otthon sütött házi kenyér íze és zamata. Mellé pedig egy igazi finom bajai halászlé illik. Jó étvágyat hozzá!

Képek forrása: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink