7 tipp, amivel hatékonyan csökkenthető 2024-ben otthonunk rezsije (x)

PR szponzorált tartalom
A rezsiköltségek növekedése sokakat arra késztet, hogy átgondolják életmódbeli megszokásaikat, valamint otthoni energia- és vízfogyasztásukat. De a tudatos energiafelhasználás és a költségcsökkentést szolgáló praktikák bevetése azért is hasznos lehet, mert ezekkel hozzájárulhatunk a klímaváltozás káros hatásai miatt egyre fontosabbá váló fenntarthatósági törekvések eléréséhez is.

Cikkünkben hét tippet mutatunk be, amelyekkel egyszerre csökkenthetjük rezsiköltségeinket, és óvhatjuk környezetünket is.

1. Gondoskodjunk a megfelelő hőszigetelésről!

Télen a fűtésköltségeink mértékét nagyban befolyásolja, hogy mennyire jó ingatlanunk hőszigetelése. Megfelelő szigetelés hiányában ugyanis a tetőszerkezeten, a homlokzaton vagy a nyílászáróknál is kialakulhatnak hőhidak, amelyeken keresztül jelentős mennyiségű hőt veszíthetünk, emiatt pedig – akármilyen fűtési rendszerünk is van – csak extra energiaráfordítás árán tudjuk biztosítani az optimális hőmérsékletet otthonunkban.

A tavaszi-nyári időszak éppen megfelelő ahhoz, hogy szakemberrel ellenőriztessük, szükség esetén pedig utólagosan szigeteltessük a tetőt és a falakat, valamint kicseréltessük a nyílászárókat modernebb, jobban záródó változatokra. Így a következő fűtési szezonban már biztosan alacsonyabb rezsiszámlákra számíthatunk.

2. Váltsunk korszerű fűtési rendszerre!

Fűtésköltségeink csökkentése érdekében a hőszigetelés mellett érdemes azt is fontolóra vennünk, hogy hagyományos, fosszilis alapú fűtési rendszerünket lecseréljük valamilyen korszerűbb technológiára. Ezáltal nemcsak gazdaságosabban fűthetünk, de a környezetet is kímélhetjük, és még a benti levegőminőség is jobb lehet otthonunkban.

Az utóbbi években egyre nagyon népszerűségnek örvendenek a hőszivattyús rendszerek, amelyeket nem csupán fűtési célra használhatunk, hanem a használati meleg víz előállítására, a nyár folyamán pedig akár hűtésre is. A hőszivattyús rendszerek előnye, hogy a melegítéshez szükséges hőenergiát az ingyenesen elérhető környezeti forrásokból – típustól függően a levegőből, a talajból vagy vízből – nyerik ki, elektromos áramra pedig csupán a működésükhöz van szükség.

Mindemellett, ha hőszivattyúval vagy megújuló energiaforrással fűtünk, az október 15-től április 15-ig tartó időszakra áramszolgáltatónknál igénybe vehetjük a kedvezményes H-tarifát is, amellyel tovább csökkenhetnek rezsiköltségeink. A rendes díjszabással összevetve a H-tarifa díja akár 30-40 százalékkal is kedvezőbb lehet.

3. Használjunk LED-fényforrásokat!

Áramszámlánkból sokat faraghatunk azzal, ha hagyományos izzóinkat energiatakarékos LED-fényforrásokra cseréljük. Ezek nemcsak kevesebbet fogyasztanak, hanem az élettartamuk is sokkal hosszabb, mint a hagyományos izzóké, ezért hosszú távon jelentős megtakarítást érhetünk el velük.

Az energiatakarékos LED-lámpák használata ráadásul nemcsak pénzt takaríthat meg számunkra, hanem környezetbarátabb megoldást is jelent az energiafelhasználás terén.

4. Húzzuk ki a nem használt töltőket!

Sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy bedugva hagyjuk a mobilunk, laptopunk vagy más elektromos eszközeink töltőjét – pedig azok akkor is áramot fogyasztanak, ha éppen nem használjuk őket. Ugyan havi szinten ennek hatását nem feltétlenül érezzük meg az áramszámlánkon, de hosszabb távon összeadódhat és számottevőbbé válhat a töltők által feleslegesen fogyasztott áram, különösen, ha többet is rendszeresen a konnektorban felejtünk.

5. Használjuk tudatosan a klímát!

Az egyre szélsőségesebb nyári kánikulák miatt kezd szinte nélkülözhetetlenné válni a klíma – ám az energiafelhasználás tekintetében korántsem mindegy, hogyan használjuk készülékünket.

Az alacsony áramfogyasztás érdekében elsődlegesen a folyamatos használatra kell törekednünk: a meleg napokon kapcsoljuk be már reggel a klímát kisebb fokozaton, hogy konzisztensen alacsony hőmérsékleten tudja tartani a lakást, és ne kelljen többször ki-bekapcsolni a nap folyamán! Emellett érdemes kihasználni a klíma időzítőfunkcióját is, hogy csak akkor működjön, amikor valóban szükség van rá.

6. Fürdés helyett zuhanyozzunk!

A tudatos vízhasználat egyik legkézenfekvőbb lépése, ha fürdés helyett a sokkal kevesebb vizet igénylő, gyors zuhanyzást választjuk. Lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy 3-5 percnél ne töltsünk több időt a zuhany alatt! Emellett érdemes figyelni a zuhanyfej kiválasztására is: a víztakarékos zuhanyfejekkel még hatékonyabbá tehetjük a vízfelhasználást.

7. Gyűjtsük az esővizet!

Ha kertes házban lakunk, mindenképpen érdemes esővízgyűjtő tartályokat kihelyeznünk a kertbe. Az összegyűlt esővizet ugyanis a kert locsolására vagy más háztartási célokra – például felmosásra vagy a WC takarítására – is felhasználhatjuk, ezzel is csökkentve az ivóvíz felhasználást, amivel nemcsak a vízszámlánkból faraghatunk, de a vízpazarlást is mérsékelhetjük.

A tudatos energiafelhasználás, valamint bizonyos korszerűsítési munkálatok révén tehát számottevő mértékben csökkenthetjük rezsiköltségeinket, és ráadásul még az energiahatékonyság növeléséhez, ezáltal pedig a környezetünk védelméhez is hozzájárulhatunk – így pedig nemcsak magunknak, hanem az utánunk következő generációknak is boldogabb életkörülményeket teremthetünk.

Fotó: 123rf.hu

Ezek is érdekelhetnek

További híreink