7 tipp, ami segít hosszan megőrizni kinti fabútoraink épségét

PR PR tartalom
A kertünk nem csupán növénytermesztésre és -ápolásra alkalmas helyszín, hanem az otthonunk kiterjesztése a szabadba, ahol közösen sütögethetünk, étkezhetünk családtagjainkkal, barátainkkal, vagy akár egy pihentető délutánt tölthetünk a nap fáradalmai után. Az efféle szabadtéri kikapcsolódás elmaradhatatlan kellékei a kerti bútorok – ám ezek sajnos gyakran ki vannak téve a külső elemek ártalmas hatásainak.

Cikkünkben hét hasznos tippet osztunk meg, amelyekkel megőrizhetjük kinti bútoraink épségét, hogy maximálisan kiélvezhessük a kert nyújtotta örömöket.

Milyen károk érhetik kültéri bútorainkat?

Kültéri fabútorainkat számos kár érheti, különösen, ha nem megfelelően vannak karbantartva, illetve ha extrém időjárási körülményeknek vannak kitéve. A napfény, az eső, a hó vagy a szélsőséges hőmérséklet-ingadozások mind hozzájárulhatnak a fabútorok amortizálódásához. Az UV-sugárzás hatására hosszú távon a fafelületek elszíneződnek, megsárgulnak vagy besötétednek, valamint repedések is megjelenhetnek rajtuk. Ha pedig a nedvesség behatol a fába, az idővel a fa rothadásához vagy penészképződéshez is vezethet.

További potenciális veszélyforrást jelenthetnek a különféle kártevők, így például a farontó gombák vagy rovarok. A gombák a fa rothadását okozhatják, ami láthatatlanul, belsőleg gyengítheti a szerkezetet. A rothadásos fa nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem jelentős veszélyforrást is jelenthet a bútorok stabilitására nézve. Jelentős mértékű pusztítást végezhetnek az olyan rovarok is, mint a kopogóbogár, a szú- vagy a cincérfélék, amelyek a faanyagba behatolva táplálékként vagy élőhelyként is használhatják azt.

Fontos a rendszeres karbantartás

Kinti bútoraink rendszeres karbantartásával, tisztításával, valamint a megfelelő favédelem biztosításával, így például speciális felületkezelő anyagok alkalmazásával csökkenthetjük vagy akár meg is előzhetjük ezeket a károkat, ezáltal pedig jelentősen meghosszabbíthatjuk bútoraink élettartamát. Ha ezeket a lépéseket elmulasztjuk, az hosszú távon esztétikai romláshoz, szerkezeti károkhoz vezethet, amit utólag már csak igen magas javítási költségek árán tudunk helyrehozni. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy még időben megtegyük a különféle megelőző intézkedéseket a kinti bútorok épségének megőrzése érdekében.

7 tipp kinti fabútoraink védelméhez

1. Impregnáljuk, lakkozzuk a fafelületeket!

Ahhoz, hogy megóvjuk kerti bútorainkat, első és legfontosabb lépésként a favédelemről kell gondoskodnunk. A fafelületek impregnáló alapozásával tartós védelmet nyújthatunk a szürkepenésszel, a gombásodással vagy a rovarkárosítással szemben. Vigyünk fel a fára valamilyen védőréteget, például fabevonó lazúrt, lakkot is, hogy megóvjuk az UV-sugárzástól, illetve az időjárási viszontagságoktól!

2. Használjunk takarókat!

Amikor bútoraink használaton kívül vannak, hatásos védelmet nyújthat a csapadékkal, a napfénnyel vagy akár a szennyeződések okozta károkkal szemben az is, ha rájuk terítünk egy vízálló anyagból készült takarót. Ez a módszer továbbá segíthet megelőzni a nedvesség okozta penészképződést is, hosszú távon megőrizve bútoraink épségét és esztétikusságát.

3. Tisztítsuk rendszeresen kinti bútorainkat!

A rendszeres tisztítás alapvető lépés a kinti fabútorok megóvásában. Az időjárási viszontagságok, a por, a pollenek és egyéb szennyeződések könnyen rátapadhatnak a felületekre, ami hosszú távon károsíthatja a fát. Használjunk enyhén szappanos vizet vagy kímélő tisztítószert és puha kefét, hogy óvatosan eltávolítsuk a lerakódásokat!

4. Óvjuk a bútorokat a közvetlen napfénytől!

A napfény erős UV-sugarai komoly károkat okozhatnak a fafelületeken – az árnyékolás, illetve a napernyők használata kiváló módja annak, hogy minimalizáljuk ezeket a káros hatásokat. Ha lehetséges, helyezzük a kinti bútorokat olyan területre, ahol kevesebb időt vannak kitéve a közvetlen napsugárzásnak, így hosszabb ideig megőrzik eredeti szépségüket!

5. Használjunk gumiborítást a bútorlábak védelmére!

A kinti bútorok különféle károknak leginkább kitett részei a bútorlábak. A gumiborítások kiváló védelmet nyújtanak a nedvesség és az egyéb időjárási viszontagságok ellen. Az eső és a nedvesség könnyen behatolhat a fa rostjaiba, ami hosszú távon repedésekhez és rothadáshoz vezethet. A megfelelő méretű, strapabíró gumiborítások nemcsak megakadályozzák a nedvesség bejutását, de egyúttal a használatból eredő károk ellen is védelmet nyújthatnak.

6. Télen tartsuk fedett helyen a bútorokat!

A téli hónapokban az extrém hideg és a csapadékos környezet jelentős veszélyt jelenthet a fabútoroknak. Ha lehetséges, helyezzük át őket egy fedett helyre vagy raktárba a hidegebb időszakokban! Ez nemcsak megóvja a bútorokat a fagyástól, de hosszú távon is csökkentheti a károsodás esélyét.

7. Válasszunk ellenállóbb fafajtákat!

A fabútorok tartósságának és ellenálló képességének alapja a megfelelő fafajta kiválasztása. A ciprus, a tíkfa vagy a tömör akác például kiválóan ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Ezek a fajták kevésbé hajlamosak a repedezésre és a rothadásra, így hosszabb ideig élvezhetjük a kinti bútorok szépségét és funkcionalitását.

A fenti praktikák nem csupán meghosszabbítják kinti fabútoraink élettartamát, de a megfelelő favédelem és karbantartás révén hosszabb távon jelentős költségmegtakarítást is eredményezhetnek. A megfelelő odafigyeléssel tehát hatékonyan megóvhatjuk kerti bútoraink kifogástalan állapotát, ezzel is szavatolva, hogy zavartalanul élvezhessük a szabadban töltött időt családtagjainkkal vagy barátainkkal.

Kép forrása: 123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink