Új közvetett tulajdonos szállt be a Tigázba

Pénz beszél
A svájci központú MET-csoport tőkeemelésről szóló részvényjegyzési megállapodást írt alá az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. közvetlen kezelésében álló Status Energy Magántőkealappal. Így a Status Energy 49,57 százalékos közvetett tulajdont szerzett az egyébként a MET-csoporthoz tartozó Tigáz Zrt.-ben.

TERJESZKEDÉS

A Tigáz Zrt. tavaly óta a svájci központú MET-csoport tagja, amely eszközportfóliója bővítése érdekében stratégiai partnert von be a földgázelosztó társaságba. A Tigáz egyébként Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, mintegy 33 ezer kilométer vezetékhálózaton szolgáltat. A cég közel hetvenéves múltjával a hazai energiaszektor egyik meghatározó és stabil szereplője. A vállalatnak Egerben, Debrecenben, Gödöllőn, Miskolcon és Szolnokon vannak üzemeltetési egységei, az alkalmazottai-nak száma pedig meghaladja az 1100-at. A Tigáz részvényeinek a 98,99 százalékát vásárolta meg 2018 júniusában a svájci székhelyű MET-csoport.

Lehőcz Balázs, a Tigáz Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak a tranzakcióról elmondta: a társaság diverzifikált jelenlétre törekszik az európai energiapiacokon, az új, eszközszintű befektető bevonása pedig lehetővé teszi, hogy folytassa növekedési stratégiáját, illetve bővítse portfólióját. Az eszközök felvásárlása és működtetése tőkeigényes, a szükséges források biztosításának pedig az az egyik módja, hogy mindenütt erős, megbízható helyi partnerekkel fogjanak össze. A Status Energy-csoporttal való együttműködés jól illeszkedik a MET stratégiájába.

A partneri megállapodás értelmében a tranzakció pontosan úgy zajlik le, hogy a Status Energy Magántőkealap leányvállalata, a Status Energy Kft. tőkeemelés révén az MS Energy Holding AG-ban 50 százalékos közvetlen tulajdont szerez, ennek révén pedig közvetett módon 49,57 százalékos részesedéshez jut a Tigázban. Az ügylet kizárólag a földgázelosztó vállalat tulajdonosi szerkezetében jelent változást.

A tranzakció után a Tigáz a MET-csoport konszolidációs körében marad, és szakmai irányítását vezérigazgatóként továbbra is Lehőcz Balázs látja el. A szakember munkáját üzletfejlesztési és stratégiai vezérigazgató-helyettesként Kiss Csaba, a Status Energy-csoport delegáltja segíti. A befektető a Tigáz Zrt. igazgatóságába Baji Csabát, az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának a vezetőjét delegálja.

A MET-csoport 2019-ben átalakította működési struktúráját, a növekedési stratégiáját pedig három divízió – eszközportfólió, európai értékesítés, kereskedés és nagykereskedelem – mentén határozta meg. A földgázelosztás az eszközportfólió része.

 

A STATUS ENERGY MAGÁNTŐKEALAP

Az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. (korábbi nevén Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.) magyar befektetők részvételével indította el az alapjait. Az alapkezelőt magánszemélyként 53 százalékban Mészáros Lőrinc, 47 százalékban pedig az Opus Global Nyrt. tulajdonolja. Az alapkezelő stratégiája szerint a 10 milliárd forintos jegyzett tőkével indított Status Energy az energiaszektor termelő és szolgáltató cégeibe fektet be.

 

A MET-CSOPORT

A svájci központú holding egy európai energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is. Leánycégei révén 15 országban van jelen, 22 nemzetközi kereskedelmi ponton és 28 ország gázpiacán aktív. A csoport konszolidált árbevétele 2018-ban 10,72 milliárd euró volt, amelynek a 96 százaléka nemzetközi piacokon folytatott tevékenységből származik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink