Sztár lett a magyar kötvény és a forint

Pénz beszél
Az elmúlt időszakban mind a forint, mind a magyar kötvények kiemelkedő teljesítményt nyújtottak befektetői körökben, és a kilátások is felettébb kedvezők – derül ki a szakértői prognózisokból.  

A múlt hónapban több mint másfél százalékkal erősödött a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A devizapiaci kereskedők szerint most a lélektani határt a 303-as árfolyamszint jelenti, vagyis onnét pattan vissza a forint. Szakértői visszajelzések alapján hatalmasat faragott le a korábbi hátrányából. A Portfolio.hu összeállítása szerint ilyen erős utoljára 2015 tavaszán volt a magyar deviza, akkor egészen 296-ig esett az euró/forint jegyzés.

KETTESSEL KEZDŐDŐ ÁRFOLYAM?

„Ha így folytatja a hazai fizetőeszköz, akkor lassan olyan történhet, amire 2015 tavasza óta nem volt példa: kettessel kezdődhet az euró árfolyama” – mutatott rá Beke Károly, az internetes szakportál elemzője, aki elmondta, hogy milyen érvek szólnak a forint mellett, illetve ellene. „Röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy a fundamentumok továbbra is az erősebb forintot támogatják, hiszen a költségvetés rendben van, a növekedés beindulni látszik, ráadásul a korábban jellemző gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanság is eltűnt” – húzta alá. Az Equilor összefoglalója arra világít rá, hogy az euró szembetűnő erősödése mellett a magyar deviza is tudott javítani a közös uniós pénz árfolyamával szemben. Egyébként az utóbbi egy hónapban a forint mindenkit lepipált a tágabban vett régióban, hiszen úgy tudott több mint másfél százalékot javítani, hogy közben a lengyel złoty 0,6 százalékkal gyengült, a cseh korona pedig gyakorlatilag stagnált. A török líra és a dél-afrikai rand pedig 3,5, illetve 4,5 százalékos gyengülést mutatott, ott is politikai feszültségek (török–német konfliktus, dél-afrikai jegybanki befolyásolás) jellemezték az utóbbi időszakot. Erősíthette a forintot, hogy az MNB a következő hónapokban befejezheti a nem hagyományos eszközök bevetését.  

VISSZA A RÉGIÓHOZ

Jó hír az is  az Equilor olvasatában, hogy a forint mostanra elvált azoktól a feltörekvő, úgynevezett carry trade devizáktól, melyekhez néhány éve még hasonlították. Ma már nem a török lírával, a dél-afrikai randdal vagy az orosz rubellel érdemes összevetni a hazai fizetőeszközt, hanem a régiós versenytársakkal. Az Equilor szerint is kulcsszinthez közelít a forint. A 303–305-ös sáv kemény támasz az árfolyamban, innen könnyen elképzelhető első körben egy korrekció, vagyis átmeneti forintgyengülés. Ha a pénzügyi hangulat nem romlik, akkor tovább erősödhet a magyar deviza.

KITARTHAT A TELJESÍTMÉNY

Az elmúlt hónapokban az összes feltörekvő kötvénypiac közül a mi szűk régiónk teljesített a legjobban. Befektetői szempontból sztár lett a magyar piac. Az ezzel kapcsolatos elemzések alapján nagyon úgy néz ki, hogy a hazai és a régiós eszközök jó teljesítménye kitarthat még egy darabig.

A Bloomberg hírügynökség legfrissebb elemzése alapján a kelet-közép–európai térség 10 éves kötvényei a második negyedévben átlagosan 6,7 százalékos hozamot termeltek. Ez a legmagasabb szint volt az egész feltörekvő -piaci univerzumban, és a jó teljesítmény júliusban az Európai Központi Bank (EKB) elnöke által keltett kötvény-piaci vihar után is fokozódott, ami jól mutatja a térségi kötvényszektor ellenálló képességét és erejét.

HAZAI „CSÚCSHOZAM”

Idetartozik, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke két hónapja utalt arra: a bank elkezdheti majd visszafogni a havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programját, amelynek a hatására jelentős hozamemelkedés alakult ki néhány nap alatt a nyugat-európai kötvénypiacokon. A 10 éves német kötvényhozam (Bund) 0,6 százalék körüli szintig ugrott (duplázódott), aminek a hatására a magyar és a lengyel hozamok is emelkedtek, majd az elmúlt hónapokban újra intenzíven süllyedni kezdtek.

A német kötvényhozam megugrása és a magyar süllyedése egyébként együtt oda vezetett, hogy a 10 éves hazai papír hozamfelára 2,6 százalékra apadt, ami az elmúlt két évben a legalacsonyabbnak számít.

KELETI NYITÁS

A minap kibocsátott jüankötvény hozama euróra való átváltást követően 0,7 százalék alatt van – mondta a Világgazdaságnak Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója. A szakember hozzátette: a program részeként jövőre jöhet újabb kötvénykibocsátás Kínában. A keleti nyitás egy fontos része a gazdaságpolitikának és az adósságkezelésnek is, ebbe beletartozik a kínai kötvénypiacon való megjelenés – hangsúlyozta Barcza az interjúban. Azt is elmondta, hogy a magyar program teljes keretösszege hárommilliárd jüan, ebből most egymilliárdot használtunk fel.

A jüankötvény 4,85 százalékos hozama első ránézésre magasnak tűnik, azonban azt eddig is tudtuk, hogy euróra cserélve ez lényegesen alacsonyabb lehet.

FELÜLMÚLT VÁRAKOZÁSOK

Az idei adósságkezelési stratégia kapcsán az ÁKK vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a forintpiac működése megint felülmúlta a várakozásokat mind a nagybani, mind a lakossági oldalon. A nagybani piacon a rövid lejáratú papírok eladását minimálisra csökkentették, egyre inkább a hosszabb futamidőket célozzák meg.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink