Szeszben a jövő

Pénz beszél
A hazai bioetanol-gyártásban óriási lehetőségek rejlenek, viszont az üzemek főleg exportra termelnek. Nincsenek nagy hazai vásárlók.

A vidék felzárkózásának a kulcsa a kukoricaszesz-gyártás lehet. Egy modern bioetanol-üzem ugyanis képes gazdasági és társadalmi fellendülést hozni a falusi közösségeknek – erre a markáns következtetésre jutott a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportja egy napokban bemutatott vidéki felmérés alapján.

Szerintük a hazai, fenntartható alapanyagokra épülő gazdaság ma már Európában a legversenyképesebb. A kukoricát helyben feldolgozó etanoltermelés ráadásul olyan pályát kínál a hátrányos helyzetű térségekben, amelyet kevés iparág képes. Az előnyök sora hosszúra nyúlik: a gyárak nemcsak kiszámítható, stabil keresletet biztosítanak, de még a munkaerő megtartásához is hozzájárulnak.

Ha nem is ilyen egzaktan, de nyilván a befektetők és a kormányzati döntéshozók is tisztában vannak a szektor páratlan lehetőségeivel. Ezt példázza, hogy még az idén elkészül Tiszapüspökiben az az etanolt és izocukrot is előállító gyár, amelyhez egyedi kormánydöntéssel gigantikus összeget, 9,2 milliárd forint támogatást adott a kabinet. Az új létesítmény már a júliusban induló próbaüzemre készül – tudtuk meg Kárpáti Lászlótól, a beruházó Tisza-TK Projekt Kft.-ben fő tulajdonos gabonakereskedelmi cég, a Trigo Kft. ügyvezetőjétől.

Az időzítés nem véletlen: az uniós cukorpiac liberalizáció-jával ősszel, október 1-jétől megszűnik a kvóta, amely gátat szabott az izocukor európai terjesztésének. A tiszapüspöki üzem árui így 2018. januártól az érvényes éves szerződések szerint, korlátozás nélkül tudnak megjelenni a piacon. A gyár erre a nagy lehetőségre alapoz.

Ez a létesítmény immár a harmadik magyarországi nagyfeldolgozó, amely kukoricából állít elő alkoholt, valamint génmódosítás-mentes fehérjetakarmányt (DDGS), és a második vállalat, amely izocukrot is készít.

Vessünk egy pillantást egy másik nagy hazai szereplőre.
A Pannonia Ethanol dunaföldvári bázisa Kelet-Közép-Európa legnagyobb bioetanol-gyártója. A magyar leánycég, amely a társaság adatai szerint 2000 vidéki munkahelyet teremtett, tavaly már 251 millió euró (77 milliárd forint) árbevételt ért el 974 ezer tonna takarmánykukorica feldolgozásával. Az idén pedig 275 millió eurós (85 milliárd forint) forgalom és 1,1 millió tonna kukorica feldolgozása a cél.

Anyavállalatuk, a Turley luxemburgi cége, az Ethanol
Europe azonban annak idején még nagyobb tervekkel érkezett a régióba. Ebben egy mohácsi üzem is szerepelt, de a projekt elakadt. Mint a cégtől megtudtuk, az Ethanol Europe eddig 10 millió eurót (3 milliárd forintot) költött az azóta leállított mohácsi tervre.

A harmadik nagy szereplő egy döntően osztrák tulajdonban lévő szabadegyházi cég, amely kifejezetten kérte, hogy ne jelenjen meg a neve cikkünkben.

Annyi biztos, hogy az emlegetett trió az országban megtermelt kukorica harmadát dolgozza majd fel. A Pannonia Ethanolnál egyébként azt mondták, hogy nincs verseny, sőt egyenesen üdvözlik a tiszapüspöki projektet, mert ebben az évtizedben az EU-ban csak két nagy zöldmezős kukoricafeldolgozó-beruházás valósult meg, ebből az egyik Magyarországon. Ez jól mutatja, hogy hazánk nem véletlenül vált az unióban meghatározóvá az innovatív, nagy hozzáadott értékű agrárprojektek terén.

A Pannonia és a szabadegyházi gyártó évi mintegy 750 millió literes együttes kapacitásának hála Magyarország már most is a térség bioetanol-nagyhatalmának számít. A termelésük döntő többségét nem itthon keverik a benzinbe. Skandináv és német cégek a fő vevők.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink