Száz százalék magyar kézben

Pénz beszél
Most, hogy meghatározó részben Demján Sándor és közvetlen munkatársai, valamint Csányi Sándor kezében van a Gránit Pólus, elhárult minden akadály a további regionális és hazai fejlesztések elől – mondta el Ágházi Gyula, a vállalat vezérigazgatója.

– Mióta zajlottak a tárgyalások Peter Munk úrral, illetve TrizecHahn nevű cégcsoportjával?

– A cégcsoportot a 90-es évek végén azzal a céllal hozták létre a tulajdonosok, hogy kihasználva az EU-csatlakozásból eredő konvergenciát, új városközpontokat, kereskedelmi és irodacélú ingatlanokat fejlesszen a kelet-közép-euró-pai régióban. Ezt a stratégiai tervet teljesítettük, méghozzá úgy, hogy közben felépítettük a térség legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalatát. Az exit a program végrehajtásával eleve kódolva volt a rendszerben. Munk úr hét éve már tudomásunkra hozta, hogy el akarja adni a céget.

Az időzítés azonban nem volt szerencsés. A válság közepén jártunk, így Demján úr – aki piaci ciklusokban gondolkodik – megvétózta a tervet. Ugyanakkor jelezte, hogy megfelelő időpontban vagy új befektetővel helyettesítjük Peter Munkot, vagy mi magunk vásároljuk ki őt. Ezzel megkezdődött egy olyan folyamat, amelyben a külső piaci szereplőknek történő értékesítéssel párhuzamosan a Demján-csoport fokozatosan növelte részesedését a fennmaradó eszközökben.

– Mi adott lökést a döntésnek, mi volt a mozgatórugó?

– A lökést az adta, hogy Demján úr és munkatársai a jövőre koncentrálnak, Munk úrnak pedig már nem voltak a régióban hosszú távú tervei.

Valójában a két évvel ezelőtt megkezdett tulajdonosi programot folytattuk, amikor a Gránit Pólusból kivásároltuk a kanadai üzletembert. 2015-ben a lengyel, szlovák és magyar projekt-jeink egy részét, illetve a TriGranit márkanevet értékesítettük a TPG amerikai befektetőcsoportnak. Ekkor történt, hogy az Immofinanz AG-t is kivásároltuk. Demján úr ennek a részesedésnek a megszerzésével többségi tulajdonos lett a több mint egymilliárd euró értékű ingatlan vagyonban.

A fő mozgatórugó tehát az az új stratégia, amely mellett nő a magyar tulajdoni arány, egyszerűsödik a döntéshozatali mechanizmus, rugalmasabb lesz a szervezet, és a mögöttünk lévő erős tőkekoncentráció lehetővé teszi egy új ingatlanfejlesztési terv megvalósítását.

– Milyen egyéb változások történtek a Gránit Pólus-csoportnál?

– A tulajdonosi struktúra átalakításával párhuzamosan szervezeti és finanszírozási kihívásokkal is szembe kellett néznünk. A két évvel ezelőtti szétválásból fakadó feladatokat szintén kezelni kellett. Visszaigazolta szervezeti dönté-seink helyességét, hogy az idén a Gránit Pólus elnyerte a Magyarország legjobb munkahelye kitüntető címet.

Komoly szakmai sikerként könyvelhetjük el azt is, hogy a cégcsoport egy év alatt több mint 400 millió eurónyi finanszírozást hozott tető alá. Ez bizonyítja, hogy a bankok továbbra is hisznek az eszközeinkben és bíznak a Gránit Pólus menedzsmentjében.

Most, hogy Peter Munk kivásárlásával 100 százalékban magyar kézben, meghatározó részben Demján Sándor és közvetlen munkatársai, valamint Csányi Sándor birtokában van a cégcsoport, elhárult minden akadály a további regionális és hazai fejlesztések elől.

– Mi következik most, milyen régiós terveik vannak?

– A kelet-közép-európai térségben több százezer négyzetméter építési telek van a tulajdonunkban. Beruházási lehetőségeket elsősorban Magyarországon és Szerbiában, valamint Romániában vizsgálunk, ezek között konkrét iroda- és lakásfejlesztési elképzelések is szerepelnek. Van, ahol már koncepcióval is rendelkezünk, és 2018 első negyedévében dönthetünk az engedélyeztetés indításáról.

– Sokan a WestEnd City Center bővítését is várják a Gránit Pólustól. Mennyire reálisak ezek a piaci értesülések?

– A WestEnd mindig is a legnépszerűbb szórakoztató- és bevásárlóközpont volt az országban. A bővítéssel kapcsolatos igények már korábban megfogalmazódtak, de a telek, valamint az épület adottságai nem tették lehetővé alapterületi szinten a terjeszkedést. Felmerült azonban, hogy a bevásárlóközponti részt a tetőkert szintjén bővítsük. Jelenleg dolgozunk a megvalósítás technikai és pénzügyi feltételein. Ha a számítások beválnak, a WestEnd bővítése hamarosan megkezdődik.

Ugyanakkor birtokunkban van a régió legértékesebb kereskedelmi ingatlan fejlesztésére alkalmas telke. Folyamatosan elemezzük a piaci igényeket, a menedzsment hamarosan a tulajdonosok elé terjeszti elképzeléseit.

PETER MUNK

A kanadai–magyar üzletember – mint a TrizecHahn elnöke és egyik tulajdonosa – a 90-es évek végén csatlakozott a Gránit Pólushoz. A mintegy húszéves gyümölcsöző együttműködés során öt kelet-közép-európai országban több mint húsz sikeres projektet valósítottak meg a tulajdonostársak. A közös munka eredményeképpen a cég 2010-ben Európa harmadik legnagyobb kereskedelmiingatlan-fejlesztője lett. A mostani tranzakció eredményeképpen a vállalati struktúra egyszerűbb lett, a döntéshozatali folyamatok felgyorsulnak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink