Rövid távon 5-6 cég felvásárlását tervezi a menedzsment

Pénz beszél
Az elmúlt időszak a kispapírok tündökléséről szólt a budapesti parketten, noha többségükről – elemzések híján – alig tudni valamit. A SET is magasra tette a lécet, a homályos múlt után vakmerő építkezésbe kezdett a cég.

SET GROUP

Noha másfél éve még az elkülönített részvények karanténjában sínylődött a SET Group, az idén április elsején már bekerült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) likvid részvényeinek előkelő társaságába. Azon nyolc papír közé, amely az első negyedéves statisztikák alapján 100 millió forintot meghaladó átlagos napi forgalmat tud felmutatni. A hírre 835 forintig emelkedett az árfolyam, ami abból a perspektívából különösen érdekes, hogy a kurzus éppen fél évtizedet töltött 100 forint alatt, s csak tavaly januárban, a karantén kapuján kilépve kapaszkodott 300 forint fölé.

Hogyan lehet, hogy még mindig T kategóriás a SET Group? – kérdeztük Orbók Ádámot, a társaság stratégiai igazgatóját. A jelenleg hatályos BÉT-szabályzat szerint 2020-tól már a prémiumkategóriára válthatunk, és eleve is ezt ambicionáltuk – válaszolta –, nem a standard kategóriát célozzuk. A váltásnak persze elengedhetetlen feltétele, hogy végrehajtsunk egy legalább 100 millió forint értékű nyilvános részvénykibocsátást. Erre a terveink szerint hamarosan sort is kerítünk.

A társaság 2011-ben még Biomedical néven lépett parkettre, s a menedzsment akkori célja a hidrogén ipari méretű tárolásának megvalósítása volt. Ez a tevékenység időközben megszűnt, és a valaha 8 ezres csúcsokat ostromló árfolyam összeomlott. A múlt utolsó kísértete a napokban vagyonkezelő társasággá átalakított, egyúttal SET Trust and Asset Managementre (SET TAM) keresztelt Hydro-Tár leánycég volt. Ennek törzstőkéjét sokáig egy hidrogén tároló-átalakító rendszer apportja képezte, ám ez a szabadalom mára teljesen elértéktelenedett, emiatt a társaság tavalyelőtt kénytelen volt 678 millió forintos rendkívüli értékcsökkenést elszámolni. Az elmúlt évben ezt az anyacég 800 millió forint pénzbeni apporttal pótolta, s hogy a pénz „dolgozzon, profitot termeljen”, új üzletágat indítottak.

Az üzleti modell lényege – magyarázta Orbók Ádám –, hogy a SET TAM-on keresztül jól prosperáló, stabil, növekvő árbevételt és adózott eredményt felmutató, tervezhetően osztalékfizető cégekben kívánunk kisebbségi tulajdont szerezni. Fontos, hogy ebben az üzletágban csupán befektetők vagyunk. Az értékmegőrző üzletágunkban pedig, amellyel a SET Good-will and Enterprise Management (SET GEM) foglalkozik, olyan ígéretes „unokavállalatokat” keresünk, ahol többségi részesedést szerezhetünk és az irányítást is átvehetjük. Ebben a modellben a kkv-szektor visszavonulásra készülő, cégüket személyesen vezető tulajdonosaira fókuszálunk. A generációváltásra kínálunk megoldást, hogy elkerülhessék az ilyenkor gyakori értékvesztést. A társasághoz csatlakozó vállalatok vezetését egy 10 fős – különböző szakterületeket képviselő – testület veszi át, amely egy kihelyezett menedzseren keresztül végzi a cég irányítását. Az első évben párhuzamosan irányítjuk a leányvállalatokat, majd a korábbi vezetőség lassan a háttérbe vonul. Így nem vész el a tulajdonos-ügyvezető személyi erősségéből fakadó piaci előny.

A SET GEM-et 700 millió forint jegyzett tőkével alapították, s a leánycég megszerezte a vasúti biztosítóberendezéseket telepítő Mátó-Stáb 100 százalékát, valamint a haszonállat-eledelt gyártó Farmer-mix többségi részesedését. A Mátó-Stábnál tavaly ősszel profiltisztítást is végrehajtottak:
262 millióért eladták a cég könyv szerinti értéken 104 milliós garabonci ingatlanát, amely termálberuházásra alkalmas. A 100 milliós extrabevételből pedig a 100 milliós jegyzett tőkével alapított SET Informatika Zrt. vásárolt a fejlesztéshez szükséges eszközöket. Ez a leánycég foglalkozik a blokklánc-technológiával kapcsolatos hardver- és szoftveralapú kutatásokkal. Március végén mutattak be egy mobilalkalmazást is magában foglaló, blokkláncalapú platformot, amelyről Orbók Ádám azt mondta: az EtiCar új szegmenst teremt a használtautó-piacon. A blokklánc-alkalmazással jelentéktelen, nagyjából kétórányi belvárosi parkolásnak megfelelő havi díjért bárki automatikusan adatokat gyűjthet a saját autójáról. Így azt a tulajdonos a későbbiekben hiteles elő-élettel viheti a piacra. Van még egy leánycége a társaságnak, a 150 milliós jegyzett tőkével alapított SET Real Estate, amely ingatlanok adásvételével foglalkozik.

Nagy utat tett meg tehát a SET Group a 2016-os menedzsmentváltás óta. Egyébként a vállalat jól hangzó új nevét is Orbók Ádám találta ki, aki vállalta az adósságokkal terhelt társaság talpra állítását, amelynek a részvényeit ráadásul hosszú időre maga alá temette a Buda-Cash felszámolása. Orbók Ádám szereti a lehetetlen feladatokat, és kihívásnak érezte a válságkezelést. Az elmúlt két évben többnyire csak az adósságok visszafizetése volt a cél, később a fundamentumok megerősítése került napirendre, újabban pedig már a jövőbeli tervek is szóba kerülnek. Orbók szerint két éven belül 5-6 leánycég akvirálását tervezik, amellyel évi 500 millió forintos stabil osztalékbevételt biztosíthatnak a társaságnak. Ebből az innovatív üzletágukat kívánják fejleszteni. A használtautó-piaci alkalmazás csak az első lépés volt ezen az úton.

A befektetők is felfedezték a SET Groupot, amely a veszteséges évek után az áprilisi közgyűlésen végre csoportszintű nyereségről adhatott számot, köszönhetően a leánycégek tavalyi jó teljesítményének. Az egy részvényre jutó konszolidált eredmény 2018-ban 12 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2 forintos veszteséggel. Az egyedi beszámoló egyelőre nullás, mert az anyavállalat az idén kezdte a gazdasági tevékenységét, továbbá osztalék kivételét is csak a jövő évtől tervezik a leányvállalatokból.

 

Figyelmet követelnek a kispapírok

Nem könnyű a kisrészvények élete a budapesti parketten, ahol jellemzően „negyvenegynéhány” részvény forog. Az elemzők érthetően a blue chipekre fókuszálnak, mert úgymond abban van a pénz. Ez persze ördögi kör, hiszen a nagybefektetők, a külföldiek és az intézményiek csak az elemzett papírokat látják, s nyilván abba tudnak invesztálni, ami a látókörükbe kerül. Az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom számít blue chipnek, így az elemzői figyelem java a részvények alig egytizedére irányul. Az elmúlt időszakban ugyanakkor nagyot fordult a világ, az ingatlantársaságok is egyre népszerűbbé váltak, s a Mészáros-papírokat sem lehet kikerülni. Vannak aztán egyéni szakértői szimpátiák, köztük például a Zwack, amely még sosem maradt elemző nélkül. Sokat segített a Budapesti Értéktőzsde piacfejlesztési programja is, amelynek keretében támogatják néhány kis- és közepes papír elemzői lefedettségét. Akárhogy számoljunk, a BÉT-lista legalább feléről szinte semmit sem tudunk. Így azok a befektetők, akiknek az egyre izmosabb kispapírralit köszönheti a BÉT, gyakran és szó szerint a sötétben tapogatóznak.

További híreink