Robotok jönnek Magyarországra!

Pénz beszél
Gépekkel enyhítenék a munkaerőhiányt egy Somogy megyei multi üzemében. Ennek fényében felmerül a kérdés, hogy miként alakul majd a robotizáció jövője. Néhány kimutatás hátborzongató számokkal állt elő. A robotok miatt pár délkelet-ázsiai országban három éven belül az álláshelyek több mint fele is megszűnhet.

Mindig is sejtettük, a lelkünk mélyén legalábbis, hogy a korábbi évtizedekben elképzelt jövő lassan még a mi életünkben valósággá válik. Egy minapi hír kapcsán ez az állítás szinte bizonyosságot nyert. Immár Magyarországon is ténnyé vált: a gazdasági növekedés kísérőjelenségeként kialakult eléggé súlyos munkaerőhiányt a hazai termelői szektorban szintén ipari robotok enyhíthetik – legalábbis részben.

A Napi.hu információja szerint a Flex (korábban Flextronics) tabi üzemében jövőre automatizálással is igyekeznek kezelni a problémát. Jelenleg ott 178 fő dolgozik. Nem kölcsönzött, hanem közvetlenül felvett ukrán vendégmunkásokról van szó (ez az ukrán kontingens a legnagyobb a magyar cégek körében). A munkaerő-igényesebb feladatokat igyekeznek a cégcsoporton belül máshová kiszervezni.

Ugyanakkor a tabi gyárban nem előzmény nélküli az eset: korábban túlórát és hétvégi műszakokat vezettek be, ez azonban a dolgozók együttes ellenállásába ütközött. Ha nem is volt hivatalos sztrájk, de a hírek szerint 75 fő kollektíven nem ment be a kötelezően elrendelt szombati műszakra. Valószínűleg az üzem túlterheltségének a számlájára írható az is, hogy a korábbi 16-féle termék helyett ma már csak kilencfélét állítanak elő, miközben a tizenhat partnerből hét mondott vissza megrendeléseket, köztük például a Whirlpool is. Állítólag azért, mert a munkaerőhiány miatt fennakadások voltak a termelésben, így a megrendelő nem látta biztosítottnak az áruk pontos leszállítását. E napvilágra került értesüléseket a nemzetközi társaság és a Flex magyar leánya lapzártánkig nem kommentálta.

Mindenesetre a Flex nem kis cég. A hazai leányvállalat a Figyelő TOP200 rangsorában a 2016-os bevételével a nyolcadik helyen végzett. A termelő cégek közt pedig dobogós. Bár a magyar mintegy két évtizede fontos lokáció a Flexnél, nem csupán itthon, nemzetközi szinten is nagyok. A legutóbbi pénzügyi negyedévükben a forgalom 5,9 milliárd dolláros volt, az alkalmazottaik globális száma pedig kétszázezer. Ők negyven országban, mintegy száz telephelyen dolgoznak. A társaság Magyarországon direktben közel hétezer főt alkalmaz hat telephelyen; Tab mellett Budapesten, Gyálon, Pátyon, valamint Sárváron és Zalaegerszegen van üzemegysége.

Persze a robotizációban nemcsak ez a hatalmas elektronikai gyártó (más néven szerződéses gyártó, azaz főként elektronikai cikkeket összeszerelő üzem) jár az élen, hanem például a járműveket és más gépeket előállítók is. A jóslatok egyenesen lélegzetelállítóak: már két éven belül a globális nagyvállalatok 30 százaléka állíthat csatasorba „okos” algoritmust a cégvezetés segítésére, illetve a Világgazdasági Fórum friss prognózisa alapján már 2020-ra ötmillió álláshely szűnhet meg a felpörgő robotizáció nyomán! Sőt, az ILO (International Labour Organization) szerint Kambodzsa, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam 137 millió munkahely elvesztésével néz szembe, ez összesen több mint fele az említett országok munkaerejének.

Közben pedig Kínában is sohasem látott automatizáció veszi kezdetét, gyorsabb, mint amit Németország hirdetett meg Európában Industrie 4.0 néven. Pedig dolgozóból Ázsiában nem is igazán lenne hiány, még akkor sem, ha persze az életszínvonal növekedése miatt a kínai bérek az elmúlt években sohasem látott mértékben kezdtek el növekedni.

Egy biztos: igen gyors változásokra kell felkészülni a munkaerőpiacon, így a legjobb, ha a mai fiatalok a robotok szerelését, karbantartását tanulják meg a termék-összeszerelési folyamatok helyett. E téren ugyanis a nemzetközi szervezetek már 2020-ra 60 százalékos munkaerő-deficittel számolnak…

A PADLÓT SZAGOLTÁK

Még augusztusban a Zala Megyei Kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi osztálya vizsgálatot folytatott, miután a Flex (korábban Flextronics) zalaegerszegi gyáregységében harmincan rosszul lettek. A Zalai Hírlapot akkor arról tájékoztatta a kormányhivatal, hogy az üzemcsarnokban egy külső vállalkozó újította fel a padlót, műgyantaöntéssel. A munka során felhasznált vegyi anyag kipárolgott a munkahely légterébe, és a gépsorok mellett dolgozók feltehetően ezt belélegezve lettek rosszul. Fejfájás, hányinger, köhögés volt a panaszuk. Az üzem elsősegélynyújtói 27 embert láttak el a mentők kiérkezése előtt. Az összes dolgozót, aki rosszullétre panaszkodott, rendkívüli orvosi vizsgálat keretében a foglalkozás-egészségügyi szolgálat is megvizsgálta. A kormányhivatal akkori információja szerint minden érintett egy napon belül tünetmentes lett, ám ez az incidens is mutatja: annyira megfeszített a munka az üzemben, hogy a felújítás idejére sem áll le a termelés.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink