Régi magyar márkák

Pénz beszél
Gondolná, hogy a legrégibb hazai vállalat már több mint 450 éves? A jelenleg is sikeres régi magyarországi cégekből és márkákból gyűjtöttünk össze néhányat.

Alföldi Nyomda

A vállalat gyökerei visszanyúlnak egészen a XVI. századig. A története akkor kezdődött, amikor egy protestáns vendégprédikátor, Huszár Gál az ellenreformáció elől Debrecenbe menekült. Végül 1561-ben alapította meg Magyarország kilencedik nyomdáját. A sikerekre nem kellett sokat várni: a következő szűk egy évtizedben a 39 magyar nyelvű könyvből 34 a debreceni nyomdában készült. A cég történelme egyik legkritikusabb időszakát a Rákóczi-szabadságharc idején élte át: pár évvel azután, hogy elkészítették a fejedelem Manifesztum című államelméleti könyvét, a katonák tönkretették az eszközeiket. A helyreállítás csak évekkel később, 1711 után fejeződött be teljesen.

A társaság a mostani nevét nem sokkal a II. világháború után kapta meg. Részvénytársasággá 1993-ban alakult. Bár az utóbbi időben több régi neves nyomda is tönkrement, az Alföldi a mai napig roppant sikeresnek számít: tavaly 6,7 milliárd forintos nettó árbevételük volt, ez a 2012-es számnál több mint 3 milliárddal nagyobb érték. Jelenleg főleg könyvkészítéssel foglalkoznak.

BÁV

A BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. a legrégibb jogfolytonosan működő magyar vállalkozás. A Mária Terézia kézjegyével ellátott, díszes királyi alapítólevelét 1773-ban kapta meg. Ebben az időben Magyarországon még egyetlen bank sem működött, az uzsorakamatokat ezért egy zálogház alapításával akarták letörni. A jogelődje Pozsonyban működött, csak 1787-ben költöztek át Budára.

A vállalat mindig is a zálogpiac első számú szereplője volt, de itthon az arany, az ezüst és a műkereskedelem területén is vezető szerepük van. Tavaly a forgalmuk megközelítette a 13 milliárd forintot.

Dreher

A Klein-Schwechati Városi Serházat még 1796-ban vásárolta fel Franz Anton Dreher. A vállalkozó idősebb fia, Dreher Antal folytatta a családi hagyományt: miután Münchenben és Angliában kitanulta a szakmát, 1862-ben megvette a legnagyobb konkurensét, a Kőbányai Serfőző Társaságot. A Dreher Sörgyárnál hivatalosan ez számít az alapítás esztendejének. Az évszázad végére már évi 1,2 millió hektoliter folyékony kenyeret készítettek. Az államosítások idején több másik sörgyárral is összevonták őket. A tulajdonosi szerkezet a rendszerváltás óta jó párszor átalakult: a londoni székhelyű SABMiller még tavaly jelentette be, hogy eladják a Drehert a japán Asahi Group Holdingsnak.

Hollóházi Porcelán

A manufaktúra pályafutása 1777-ben kezdődött: alapítói ekkor építettek egy kis üveghutát, ahol többek közt mutatós palackok és poharak készültek. Mivel a közelben nem futottak fontos közlekedési útvonalak, és a nyersanyagokat is messziről kellett beszerezni, a XIX. század elején kis híján tönkrementek. A hutát végül Károlyi gróf mentette meg, amikor úgy döntött: a területén lévő manufaktúrát kőedénygyárrá alakítja. Használati porcelánt 1957 óta gyártanak. De a korszerű üzem létrehozását egy 1972-ben befejeződött nagyberuházásnak köszönhetik. A teljességgel állami tulajdonban lévő cég forgalma tavaly 611 millió forint volt.

Pick

A céget Pick Márk terménykereskedő alapította 1869-ben. Hasonlóan más termény- és paprikakereskedésekhez, eleinte néhány mázsás tételben szalámit is készítettek, azután ezt különválasztották a többi üzletágtól. A „kolbászkülönlegességet” az alapító fia, Pick Jenő tette a vállalat első számú termékévé. Amikor a cégvezér rájött, hogy miként tudnak nyáron is szalámit gyártani, komoly piaci előnyre tettek szert.

A Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem 1992 óta működik részvénytársaságként. A csoport időközben a legnagyobb magyar húsipari vállalkozássá nőtte ki magát. Szegeden, Pécsett, Baján és Alsómocsoládon is vannak gyártóüzemeik. A Pick Szeged nettó árbevétele tavaly 77 milliárd forint volt.

Stühmer

Itthon az első csokoládégyárat egy hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes alapította 1868-ban. A szerény kezdeteket óriási beruházások követték: 15 évvel az indulás után az üzemben már gőzüzemű csokoládékészítés folyt. A sikereiket még Ferenc József is elismerte egy koronás arany érdemkereszttel. Az államosítás persze a Stühmer karrierjét is derékba törte. A rendszerváltás után a gyár a Stollwerck-csoporthoz került, a név használati jogát a német mamutcég viszont nem tudta megszerezni. Arra ugyanis még a 80-as években rátette a kezét egy szemfüles kereskedő. A márka kacskaringós utat járt be, mire 2005-ben elkerült egy egri vállalkozóhoz, Csóll Péterhez, aki elhatározta, hogy feltámasztja a Stühmer nevet. A Novaj községben lévő csokoládéüzemüket 2008 januárjában adták át.

Zwack Unicum

„Dr. Zwack, das ist ein Unikum! (magyarul: dr. Zwack, ez teljesen egyedülálló!)” – a híres legenda szerint II. József szólt így azután 1790-ben, hogy a császári orvos felszolgált neki egy keveset a házi készítésű gyógyszeréből. A doktor keresztnevét az emlékezet már nem őrizte meg, az viszont biztos, hogy a család első cégét a Generálisnak is hívott Zwack József alapította még 1840-ben. Mivel a jellegzetes gömbölyű palackjukon sokáig egy vörös kereszt is szerepelt, az embléma használati jogáért egy ideig fizetniük kellett a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek.

A II. világháború után Zwack János, nem sokkal azután, hogy az USA-ba érkezett, precedensteremtő győzelmet aratott: elérte, hogy az államosított vállalat Nyugaton ne használhassa se az Unicum, se a Zwack nevet. Azon ritka régi cégek egyike, amelyik a rendszerváltás után újra visszakerült az alapító család kezébe: Zwack Péter 1992-ben vásárolta vissza az örökségét. Fia, Sándor és lánya, Izabella 2008 óta tagja az igazgatóságnak. A vállalatnál a nettó értékesítés 2016. április 1. és 2017. március 31. között 14,281 milliárd forint volt. Ez pedig 14,6 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink