Pénzeső a cégvilágnak

Pénz beszél
Nincs több kifogás, itt az idő beruházni! Új vállalati hitelprogramot indított a jegybank, és az MFB is rendkívül kedvező feltételekkel kínál finanszírozási lehetőséget – utóbbinál akár egyszerre tízmilliárd forint is igényelhető.

Még az év elején indult az MNB legújabb hitelprogramja a gazdaság élénkítésére, az NHP fix, melynek keretében ezer milliárd forint áll a magyar cégek rendelkezésére beruházásaik finanszírozására, rögzített kamatozás mellett. Bár hatalmas, a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékára rúgó összegről van szó, érdemes időben mozdulni a forrásra: egyes bankok szerint várhatóan egy év alatt kimerül a két esztendőre szánt keret.

A konstrukció lényege, hogy a bankok maximált, legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetik tovább a kkv-knak az MNB-től kapott nullaszázalékos kamatozású forrást. Egyes elemeiben megengedőbb ez a projekt a korábbi jegybanki hitelprogramoknál, azonban célját tekintve csak új beruházásra igényelhető, tehát például hitelkiváltásra, termőföld- vagy forgóeszköz-finanszírozásra nem. Nem kizáró tényező, ha a beruházáshoz uniós támogatás is kapcsolódik, és az ország bármely régiójában működő vállalat igényelheti azt. Bár a célcsoport egyértelműen a magyar gazdaság gerincét adó kkv-k köre, a hitelből a 250 alkalmazottnál többet foglalkoztató cégek is részesülhetnek, ha pénzügyi mutatóik megfelelnek a jogszabályi határértékeknek.

A tíz évvel ezelőtti válság és az azt követő recesszió sokak kedvét elvette a hitelfelvételtől, ám abban majdnem mindenki egyetért, hogy nincs felzárkózás és versenyképességi növekedés beruházások, fejlesztések nélkül. Ezeket pedig a központi és EU-s támogatások mellett leginkább hitelfelvételből lehet finanszírozni. A jegybank korán felismerte ezt, s még 2013-ban elindította a kis- és középvállalatok finanszírozását célzó Növekedési hitelprogramot, amely sikeresen felfuttatta a vállalati hitelezést az elmúlt években. A kihelyezett hitel mennyiségének „egészséges szintre” bővülése után előtérbe kerülhetett a minőség kérdése, azaz a hitelek összetétele. 

Az MNB legújabb gazdaságélénkítő csodafegyvere révén cégenként akár egymilliárd forint is igényelhető, három és tíz év közötti lejáratú, rögzített kamatozású hitelkonstrukcióban. A rögzített kamatozás és a hosszú lejárat stabilizálja, „ütésállóvá” teszi a kkv-s hitelállományt, megfelelő védelmet nyújtva az esetleges piaci sokkok esetén is. 

Jól kiegészíti az NHP fixet a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) január közepétől elérhető, százmilliárd forinttal induló versenyképességi hitelprogramja, amelynek nagy dobása, hogy a hitelösszeg csaknem felét, negyven százalékát elég a futamidő végén törleszteni. Így a cégek egyfajta tőkeinjekciót kapnak a hitellel. Cégenként akár tízmilliárd forint is igényelhető, s többféle célra használható fel, mint a jegybanki programban nyújtott forintalapú kölcsön. Az MFB forrása emellett az NHP fixtől eltérően euróban is elérhető, és nagyvállalatok szintén igénybe vehetik azt.