Nagyok segítik a kicsiket

Pénz beszél
Szeptember folyamán elindulhat az a 9–12 hónapos személyes mentorálási folyamat, melynek keretében tapasztalt vállalkozók segítik a kezdő vállalkozásokat a fejlődésben, illetve a hatékonyság növelésében.

INDUL A MENTORPROGRAM OPERATÍV RÉSZE

Az év elején, 3,3 milliárd forintos kerettel indult el az Országos Vállalkozói Mentorprogram, melynek célja a mikro-, kis- és közepes vállalkozások versenyképességének és hatékonyságának a javítása. A projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány konzorciuma valósítja meg – utóbbi a Személyes Vállalkozói Mentorprogram gazdája. Ebben az alprogramban tapasztalt vállalkozók nyújtanak mentori segítséget fejlődni, továbblépni vágyó vállalkozóknak.

Lakatosné Lukács Zsuzsanna, az alapítvány ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a tavaszi és a nyári hónapokban lezajlott mentortoborzás sikere mutatja, hogy a tapasztalt vállalkozók valóban szeretnének átadni a kisebb cégeknek olyan használható tapasztalatot és tudást, amely annak idején nekik is nagyon jól jött volna.

Az alprogram keretében kétszáz vállalkozás kaphat mentori támogatást. A toborzási szakasz július elejéig eltelt részében 106 vállalkozás jelezte, hogy mentoráltként szeretne részt venni a programban, azaz van még lehetőség arra, hogy további vállalatok is hozzájuthassanak ilyen segítséghez, útmutatáshoz. 

Nagy kérdés, hogy a vállalkozások profitorientált világában a mentornak miért éri meg önzetlenül segíteni a kisebbeket, ha azok később akár a versenytársaivá is válhatnak. Lukács Zsuzsanna szerint azért, mert e pártfogás révén a tanácsadók is új üzleti kapcsolatokat építhetnek, tapasztalatokat szerezhetnek más társaságok és iparágak működéséről. Miközben segítik a kisebbeket, a saját vállalkozásuk működésének alapos átgondolására is rákényszerülnek, azaz mindenki tanulhat mindenkitől. Mindez, ha úgy tetszik, számszerűsíthető is a mentor vállalkozások életében.

 Az alprogram három csoportból invitál mentoráltakat: a 35 évesnél fiatalabb vállalkozók és a női vállalkozások köréből, továbbá a generációváltás előtt álló családi cégek táborából. Az első rétegből 39, a másodikból 47, a harmadikból 20 vállalkozás jelezte, hogy szívesen részt venne mentoráltként a projektben. 

A regisztrációt követően megkezdődött a kiválasztás. A SEED határozza meg a kompetenciákat, és természetesen vannak objektív kritériumok is. Fontos, hogy a mentorált a kiegyensúlyozott, hosszú távú növekedés elkötelezett híve legyen, és természetesen az is lényeges, hogy következetes és koncepciózus legyen a vállalatvezetési stratégia. A szervezet olyan mentoráltakat keres ugyanis, akik már megtették a kezdő lépéseket, vannak elképzeléseik a továbbiakról, de megakadtak a fejlődésben, a növekedésben.

 

Könnyű csatlakozni

A mentornak jelentkezők, akárcsak a programhoz mentoráltként csatlakozni kívánók, a www.vallalkozztudatosan.hu oldalról vagy a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány honlapjáról elérhető online jelentkezési lap kitöltését követően személyes interjún vesznek részt. Ezen a „felvételiztetők” megpróbálják egyértelműen tisztázni a jelentkező motivációit, igyekeznek felmérni elkötelezettségének mélységét, és egyáltalán, megérezni a személyiségét. Mindebből nagyon informatív, érdekes, kellemes vagy éppen kemény beszélgetések alakulnak ki.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink