Mérséklő hatások

Pénz beszél
Jelentősen visszaesett az MKB-csoport nyeresége az első fél évben, több tényező együttes hatása miatt. Ezzel együtt a költségeket sikerült csökkenteni, miközben javult a tőkehelyzet és a hitelportfólió minősége is.

MKB BANK

Az egy esztendővel korábbinál jóval kisebb nyereséget tartalmazott az MKB Bank első tőzsdei gyorsjelentése: a múlt héten közzétett beszámoló szerint a csoportszintű adózás utáni eredmény 8,17 milliárd forintot ért el 2019 első fél évében, ez 53,5 százalékkal kevesebb a bázisidőszakinál. A június óta a Budapesti Értéktőzsdén lévő csoport mérlegfőösszege június végén 1827,7 milliárdot tett ki, tíz százalékkal kevesebbet a 2018 közepén kimutatottnál. Jóval szerényebb ütemben ugyan, de csökkent éves összevetésben az ügyfélhitelek nettó állománya is – ez júniusban 924,8 milliárd forintot tett ki –, miközben az ügyfélbetétek mennyisége 6,7 százalékkal, 1330,2 milliárdosra növekedett.

Ami a fontosabb tételeket illeti, a gyorsjelentés szerint az első fél évben elért 21,5 milliárd forintos nettó kamateredmény 6,1 százalékkal nagyobb volt az egy esztendővel korábbinál, viszont a nettó jutalékbevételek 16,5 százalékkal, 11,7 milliárdosra zsugorodtak. Figyelemre méltó viszont, hogy működési költségek címén 18,3 milliárd forintot számolt el a bankcsoport, ami jelentősen – 13,5 százalékkal – elmaradt az egy évvel azelőtti szinttől.

A gyorsjelentés közzétételét követő konferenciabeszélgetésen Fenyvesi Csaba Gábor, az MKB Bank pénzügyi és operációs vezérigazgató-helyettese több tényezőt is megjelölt az eredmény visszaesésének okaként. Tájékoztatása szerint az adózott nyereség csökkenése egyrészt a magas bázisnak tulajdonítható, másrészt arra a bank korábbi konszolidációjával összefüggésben az EU-nak tett vállalások, az MKB mérlegére vonatkozó korlátozások is hatottak. A szakember utalt arra, hogy a pénzintézet mérlegével kapcsolatos korlátozások miatt a pénzügyi szolgáltató hátrányos helyzetbe került a versenytársaihoz képest. Ezzel együtt – emelte ki – az MKB-nak sikerült csökkentenie költségeinek a mérlegfőösszegéhez viszonyított arányát, növelnie tőkemegfelelési mutatóját és javítania portfóliója minőségét. A cég költség/mérlegfőösszeg aránya az első fél évben 1,95 százalékot ért el, a tőkemegfelelési mutatója pedig 19,3 százalékos volt. A konferenciabeszélgetésen szóba került az MKB hagyományosan erős privát banki üzletága is, amely az első fél év végén már több mint 605 milliárd forintnyi eszközt kezelt, 11,7 százalékos piaci részesedés mellett.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink