Mérséklő hatások

Pénz beszél
Jelentősen visszaesett az MKB-csoport nyeresége az első fél évben, több tényező együttes hatása miatt. Ezzel együtt a költségeket sikerült csökkenteni, miközben javult a tőkehelyzet és a hitelportfólió minősége is.

MKB BANK

Az egy esztendővel korábbinál jóval kisebb nyereséget tartalmazott az MKB Bank első tőzsdei gyorsjelentése: a múlt héten közzétett beszámoló szerint a csoportszintű adózás utáni eredmény 8,17 milliárd forintot ért el 2019 első fél évében, ez 53,5 százalékkal kevesebb a bázisidőszakinál. A június óta a Budapesti Értéktőzsdén lévő csoport mérlegfőösszege június végén 1827,7 milliárdot tett ki, tíz százalékkal kevesebbet a 2018 közepén kimutatottnál. Jóval szerényebb ütemben ugyan, de csökkent éves összevetésben az ügyfélhitelek nettó állománya is – ez júniusban 924,8 milliárd forintot tett ki –, miközben az ügyfélbetétek mennyisége 6,7 százalékkal, 1330,2 milliárdosra növekedett.

Ami a fontosabb tételeket illeti, a gyorsjelentés szerint az első fél évben elért 21,5 milliárd forintos nettó kamateredmény 6,1 százalékkal nagyobb volt az egy esztendővel korábbinál, viszont a nettó jutalékbevételek 16,5 százalékkal, 11,7 milliárdosra zsugorodtak. Figyelemre méltó viszont, hogy működési költségek címén 18,3 milliárd forintot számolt el a bankcsoport, ami jelentősen – 13,5 százalékkal – elmaradt az egy évvel azelőtti szinttől.

A gyorsjelentés közzétételét követő konferenciabeszélgetésen Fenyvesi Csaba Gábor, az MKB Bank pénzügyi és operációs vezérigazgató-helyettese több tényezőt is megjelölt az eredmény visszaesésének okaként. Tájékoztatása szerint az adózott nyereség csökkenése egyrészt a magas bázisnak tulajdonítható, másrészt arra a bank korábbi konszolidációjával összefüggésben az EU-nak tett vállalások, az MKB mérlegére vonatkozó korlátozások is hatottak. A szakember utalt arra, hogy a pénzintézet mérlegével kapcsolatos korlátozások miatt a pénzügyi szolgáltató hátrányos helyzetbe került a versenytársaihoz képest. Ezzel együtt – emelte ki – az MKB-nak sikerült csökkentenie költségeinek a mérlegfőösszegéhez viszonyított arányát, növelnie tőkemegfelelési mutatóját és javítania portfóliója minőségét. A cég költség/mérlegfőösszeg aránya az első fél évben 1,95 százalékot ért el, a tőkemegfelelési mutatója pedig 19,3 százalékos volt. A konferenciabeszélgetésen szóba került az MKB hagyományosan erős privát banki üzletága is, amely az első fél év végén már több mint 605 milliárd forintnyi eszközt kezelt, 11,7 százalékos piaci részesedés mellett.