Még nem a medve lesz az úr

Pénz beszél
A globális gazdaság lassulása, az egyre szaporodó válságjelek és kockázati tényezők közepette bármikor benne lehet a pakliban egy tőkepiaci korrekció, de komolyabb és tartós tőzsdei visszaesés helyett inkább emelkedésre számítanak az év végéig a Figyelő által megkérdezett szakértők.

TŐZSDÉK

Medve piac kifejezéssel azokat az időszakokat szokták jellemezni, amikor legalább húsz százalékkal esnek a tőzsdeindexek, és az árfolyamok tartósan csökkenő trendben mozognak. Az amerikai börzéken a XX. század eleje óta 33 alkalommal alakult ki medve piac, vagyis átlagosan három és fél évente.

Legutóbb a gazdasági világválsággal egy időben, 2007 októberében jött el ilyen szakasz, s 2009 márciusáig tartotta magát, azóta viszont a történelem leghosszabb emelkedő trendje, azaz a bika uralja az USA parkettjeit. Minél hosszabb egy sorozat, annál valószínűbb, hogy egyszer vége szakad, ezért időről időre felüti a fejét a befektetők körében a tőzsdei zuhanástól való félelem. A jelenlegi globális környezet ráadásul számos bizonytalansági tényezőt hordoz, ami szintén a piaci félelmeket erősíti.

 

SOKASODÓ KOCKÁZATOK

„A kereskedelmi háború vagy éppen a brexit azért jelent rizikót a börzék szempontjából, mert nagyon nehéz feltérképezni, hogy egy brit kilépésnél vagy az újabb vámtarifák tükrében az egyes vállalatok európai vagy globális ellátási láncai miként sérülnek; hogyan módosulnak a beszállítói vagy vevői vonatkozások, mi módon érinti a kereslet-kínálati viszonyokat a vámok megjelenése” – hangsúlyozta Rácz Balázs, az MKB Bank tőkepiaci elemzője.

Egyre több makrogazdasági mutató is azt jelzi: elértük, de legalábbis megközelítettük a gazdasági ciklus csúcsát, amit recesszió követhet. „A vártnál gyengébb bővülési statisztikák és az egyes sérülékenyebb fejlődő piaci devizaválságok tovagyűrűzése is okozhat jelentősebb tőkepiaci korrekciót” – mondta lapunknak Beregszászi Máté, a Diófa Alapkezelő portfóliómenedzsere. A legnagyobb kockázatot most a Fed kamatpolitikájában látja Török Lajos. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint ha az amerikai jegybank szerepét betöltő testület szeptemberben nem dönt kamatvágásról, akkor akár két számjegyű korrekció is lehetséges.

 

HOZAMGÖRBE, ARANYLÁZ ÉS KÉSZPÉNZ

Egyre több piaci fejlemény is arról árulkodik, hogy egy nagyobb visszaesésre számítanak a befektetők. Az egyik ilyen válságindikátor az inverz hozamgörbe, amelyről abban az esetben beszélünk, ha a rövid lejáratú állampapírok hozama meghaladja a hosszabb lejáratúét, vagyis amikor a piac a rövid tavú kockázatokat magasabban árazza, mint az időben távolibb bizonytalanságot. Az amerikai államkötvényeknél augusztusban kétszer is a tízéves fölé emelkedett a kétesztendős futamidejű papírok referenciahozama, amire legutóbb 2007–08-ban volt példa. Az inverz hozamgörbe kialakulását két éven belül recesszió követi a megfigyelések szerint.

Nemkülönben baljóslatú a menekülőeszköznek tartott nemesfémek drágulása, ami szintén az utóbbi időszak jellemzője. Az arany és az ezüst ára szeptember 4-én hároméves csúcson állt, egy nappal később pedig a platina egy unciájának az árfolyama másfél esztendő óta először ismét átlépte az ezer dollárt. A nemesfémek ellenértéke pedig több mint húsz százalékkal emelkedett az év eleje óta. A befektetők kockázatkerülésére utal az előbbiek mellett az is, hogy szep-tem-ber elejére egy évtizede nem látott szintre, 3331 milliárd dollárra nőtt az amerikai pénzpiaci alapokban kezelt vagyon, s 2019-ben 360 milliárddal gyarapodott az alacsony rizikójú eszközosztály mérete a Money Fund Report adatai szerint. A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport piaci hangulatot mérő bika és medve piaci indikátora pedig augusztus végén kiugróan az utóbbi irányba lendült ki, miközben az idén már 204 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a részvénypiacokról a biztonságosabbnak tartott kötvények és arany felé forduló befektetők.

 

HIDEGET ÉS MELEGET IS KAPHATNAK AZ INVESZTOROK

A szaporodó kockázatok és válságjelek ellenére az év végéig nem számítanak jelentős és tartós tőkepiaci visszaesésre a lapunknak nyilatkozó elemzők, a gazdaságpolitikai bizonytalanságok miatt egy korrekció lehetősége viszont bármikor fennáll. „Rövid távon lehet ugyan turbulencia a piacon, különösen egy esetleges megegyezés nélküli brexit vagy a kereskedelmi háború elmérgesedése miatt, de a nagy jegybankok intervenciója következtében az esztendő végére tovább emelkedhetnek a részvénypiacok” – véli Török Lajos. A szakértő szerint a magyar tőzsdén sem lesz jelentős korrekció, így egyelőre a hazai parketten sem számít a medve megjelenésére. Alapvetően optimista Rácz Balázs is. Az S&P 500 cégei eddig ellenálltak a globális lassulásnak, és amennyiben ez így marad, az további vételeket generálhat a részvényekben. Az MKB elemzője szerint segítheti a piacokat a Fed kamatcsökkentése is, és bár az időközben megjelenő recessziós félelmek árthatnak a parkettek teljesítményének, ez eddig még nem következett be, sőt további profitbővülésre lehet számítani a tengerentúli vállalatok esetében. Rácz úgy véli, folytatódhat a BUX menetelése is. A hazai részvénykosárban meghatározó súlyú OTP stabil fundamentumokkal bír, s a magyar piac legstabilabban emelkedő blue-chipje, míg a Mol és a Richter jelenleg egy csökkenő trendben mozog. A BUX árfolyama a szakember szerint akkor fordulhat stabilan emelkedő irányba, ha ennél a két részvénynél véget ér a lefelé mutató irány. A világgazdasági növekedés és a tőkepiaci hangulat törékenységét hangsúlyozza Beregszászi Máté. A szakértő úgy véli, a jegybankok mára már eléggé behatárolt lazító monetáris politikáján kívül egyelőre nincsenek a láthatáron olyan gazdaságpolitikai intézkedések, amelyek a konjunktúra gyors javulását elősegítenék. A Diófánál ezért úgy vélik, az év végéig nagy a valószínűsége egy részvénypiaci visszaesésnek, két számjegyű korrekcióra viszont csak a globális kockázatok tovább erősödése, illetve a növekedési kilátások nagyobb romlása esetén számítanak.

 

A BUX SEM ÚSZHAT AZ ÁRRAL SZEMBEN

A Figyelőnek nyilatkozó szakértők abban egyetértenek, hogy egy esetleges globális korrekciót a magyar tőzsde nehezen vészelne át jelentős veszteségek nélkül. „A regionális börzéket még mindig nagy kockázatú befektetésként könyvelik el, a részvénypiacok esésekor pedig jellemzően a rizikókerülés jellemzi a befektetőket” – magyarázta Török Lajos, aki szerint egy globális részvénypiaci visszaesés során várhatóan jelentős tőkét vonnának ki a régióból, ami tőzsdei korrekcióval járhat. Beregszászi Máté úgy véli, a magyar gazdaság megfelelő állapotban van ahhoz, hogy a világgazdasági növekedés lassulása mérsékeltebben éreztesse hatását, azonban egy nagyobb gazdasági-tőzsdei kiigazítástól a magyar börze sem függetleníthetné magát.

 

Borítófotó: tőzsdei üzletkötők. Egyre több befektető számít nagyobb visszaesésre

Ezek is érdekelhetnek

További híreink