Magyarországi hitelintézetek: jól bankolnak

Pénz beszél
Bár a tavalyi kiugróan nagy nyereséget az idén aligha produkálja majd a magyarországi bankszektor, az első negyedéves számok alapján eddig panaszra sem lehet okuk a hitelintézeteknek.

Erős negyedévet zárt a K&H Bank: tízmilliárd forint feletti háromhavi nyereségre és 15 százalék feletti tőkearányos megtérülésre tett szert a pénzintézet. A hitelezésben és a biztosítási tevékenységben is tetten érhető a gyarapodás. David Moucheron, a K&H új vezérigazgatója elárulta: a mostani szám nyolcszázalékos növekedést jelent egy év alatt, amely a magasabb üzleti volumeneknek és a növekvő ügyfélszámnak, valamint céltartalék-visszaírásnak, a kisebb bankadónak és társasági adónak köszönhető. Egyedi, különleges tételek ezúttal nem befolyásolták a bank profitját.

Egyébként a K&H vezetősége – tudtuk meg – örömmel fogadta a fogyasztóbarát lakáshitelezésről szóló koncepciót az MNB-től, hiszen javarészt már most megfelelnek a jegybank elvárásainak.

A tavalyi egész évi 9,5 milliárd forintos profit után 12 milliárdos nyereséggel zárta 2017 első négy hónapját az MKB Bank – mondta a Figyelőnek Balog Ádám vezérigazgató, megjegyezvén: a pénzintézet tőkéjét a korábbi 100 milliárdról mostanáig körülbelül 35 százalékkal növelte meg. A tervezettnél is nagyobb lett az eredmény, amihez többek között a „rendkívül erőteljes” költségkontroll járult hozzá.

Közben úszik a pénzben az OTP is: a legnagyobb magyarországi bank mintegy 53 milliárdos profitot ért el, gyakorlatilag csak 2008-ban volt ennél erősebb első negyedév. A hatalmas nyereség mögött nem pusztán a vártnál alacsonyabb céltartalékolás áll, hanem főként az, hogy a hitelintézet bevételei a vártnál magasabban, a költségei pedig alacsonyabban alakultak. A csoport eredményéhez a magyar bank 40,9, a bolgár 13,4, az orosz pedig 7,6 milliárd forinttal járult hozzá, a horvát intézmény 1,8 milliárdos vesztesége pedig egy nagyvállalati kitettségre képzett kockázatiköltség-növekedéssel kapcsolatos.

A működési kiadások kivételével mindegyik fő eredménysoron jobb első negyedéves számokat közölt a vártnál a Raiffeisen
Bank International. Az anyabankjával történt összeolvadás után álló osztrák csoport 220 millió eurós nettó eredménye így 46 százalékkal múlja felül az elemzői konszenzust. A magyar leány az első negyedévben 18 millió eurós nyereséget ért el.

Egyébként a bankszektor tavaly 454 milliárd forintos nyereséget halmozott fel. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség élére harmadik ciklusra is újraválasztott elnök lapunknak úgy nyilatkozott: 250-300 milliárd forintos nyereségre rendezkedhet be békeidőben a szektor.

 

JÖNNEK A FOGYASZTÓBARÁT HITELEK

Júniustól jönnek a fogyasztóbarát lakáshitelek, melyek célja, hogy élénkítsék a lakáshitelpiacot és erősítsék a bankok közötti versenyt. A szakmai ajánlást az MNB a Bankszövetséggel együtt dolgozta ki. A bankok június elsejétől pályázhatnak a fogyasztóbarát lakáshitel minősítésre, ősszel már a piacon jelentős számban lesznek jelen ezek a szolgáltatások.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink