Magyarország a brexit nyertese lehet

Pénz beszél
Az amerikai nagyvállalatok nem bánják, sőt egyenesen örülnek annak, hogy Orbán Viktor belefogott a keleti nyitásba – mondta el lapunknak Eric Stewart az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács elnöke.

– Miért jött létre az ön által elnökölt szervezet?

– Mindössze 18 hónapja alakult meg a szervezetünk, és az az elsődleges célja, hogy Washingtonban is legyen képviselete a Magyarországon működő amerikai nagyvállalatoknak. Mégpedig azért, hogy felhívjuk a figyelmet a régió fontosságára, egyedi adottságaira.

– Melyek ezek?

– Elsősorban azt emelném ki, hogy a térségben és Magyarországon barátságosak az amerikai cégekkel szemben, szeretnek minket, ami a világ sok más táján közel sem ennyire magától értetődő.

– Mely egyéb területeken jó az együttműködés?

– A HIPA, a magyar befektetési ügynökség véleményem szerint kiemelkedő munkát végez a régió vagy a világ többi hasonló befektetésösztönző ügynökségével összehasonlítva.

– Miért?

– Például azért, mert nemcsak az új, kiemelt beruházásokra fókuszálnak, hanem a már Magyarországon működő, mintegy 100 ezer főt foglalkoztató 1600 amerikai vállalat újrabefektetéseire is figyelnek, az ilyen irányú törekvéseket szintén támogatják.

– Milyen a viszonyuk az Amerikai Kereskedelmi Kamarával, az AmChammel?

– Nagyon szorosan együttműködünk több területen, folyamatos a kapcsolat köztünk. Az AmCham az esztendő 365 napján itt van, mi évente néhány napot töltünk Magyarországon. Tevékenységünk Washingtonra koncentrál.

– Melyek a főbb megoldandó problémák az ön által képviselt nagyvállalatoknál?

– Az első helyen legtöbben a munkaerőhiányt említik, sok esetben ez az, ami az újabb beruházások megvalósítását is lelassítja. Ugyanakkor üdvözlendő a magyar kormány erőfeszítése, különösen ami a jövedelemadó csökkentését és a minimálbérek emelését illeti, amely nem csupán megtartani segíti a munkaerőt, de a külföldön dolgozók hazacsábítását is előmozdítja. Ez utóbbiban is partnerek lehetnek a Magyarországon működő jelentős amerikai vállalatok, illetve ezek fejlesztései.

– Mennyire befolyásolja az amerikai cégek döntéseit, hogy Donald Trump többször kijelentette: szeretné, ha az Egyesült Államokba vinnék vissza mind több tevékenységüket?

– Ma már nem olyan világot élünk, hogy egy politikus mond valamit, a nagy cégek pedig egyszerűen követik a szavát. Ugyanakkor az is igaz, hogy lassan haladnak mostanság Washingtonban a dolgok, a kormányzat a mai napig nem állt fel teljesen, és sok tekintetben el sem tudott kezdődni az érdemi munka.

– A transzatlanti partnerséget (TTIP) viszont máris kigolyózták, nem?

– Ez csak részben igaz. Ezzel az a gond, hogy egy rendkívül sokrétű, az élet rengeteg területét szabályozni próbáló rendszert szerettek volna korábban a felek. A Trump-adminisztráció számos tagjával találkozva kiderült: körvonalazódik egy olyan javaslat, miszerint a legegyszerűbb, de a gazdaság számára kritikus területeken meg lehetne kötni a transzatlanti egyezményt.

– Például?

– Mondjuk az autóipari biztonsági előírások egységesítésével vagy más ipari szabványokkal kapcsolatosan.

– Egyébként, ha már itt tartunk: milyen a Trump-adminisztráció régiónkhoz való viszonya?

– Hatalmas fejlődési lehetőséget látnak benne, és politikai értelemben is igen kedvező a kelet-közép-európai térség megítélése.

– Magyarországnak milyen lehetőségei vannak ezen a téren? Jönnek hozzánk újabb nagyvállalatok, mint például a Tesla?

– Konkrét vállalati ügyekben ha tudnék, sem mondhatnék semmit. Kiemelném azonban a már említett újrabefektetéseket, amelyekben kiemelten jól áll Magyarország, akár a gyógyszeripar, a szolgáltató központok vagy egyes gyártási tevékenységek területén. Ugyanakkor például a védelmi ipari kiadások kapcsán lenne még fejlődési lehetőség, mert például Lengyelország vagy Románia e téren jobb lehetőséget kínál az amerikai vállalatok számára, és ezen országok így a politikai radaron is jobban fenn vannak.

– Az nem zavarja Amerikát, hogy Magyarország nemcsak meghirdette, de eléggé eredményesen folytatja is a keleti nyitás politikáját?

– Orbán Viktor miniszterelnök elsősorban hazája érdekeit képviseli, és e feladatát nagyon jól végzi. Az általam képviselt tengerentúli cégeknek is nagy lehetőség például, hogy Magyarország Közép-Ázsiában szintén egyre erősebb hídfőállásokat épít ki. Mostanában ugyanis Oroszország is eléggé lekerült az amerikai nagyvállalatok térképéről, így a tágabban vett régióban jobbára csak Törökországig terjed a figyelmük. Az is fontos, hogy az Egyesült Államok természetes szövetségese Európa. E felé mutat az is, hogy Kínával kevéssé jók most a gazdasági kapcsolataink, és újratárgyalás alatt van az Észak-amerikai Szabad Kereskedelmi Egyezmény (North American Free Trade Agreement – NAFTA).

– Milyennek látja Kelet-Közép-Euró-pa jövőjét?

– A már említett pozitívumok mellett a brexit is erősítheti a régió, benne Magyarország pozícióját, hiszen számos cég gondolkodik azon, hogy részben vagy egészben az unió területére helyezi tevékenységét a brit kilépés után. E térség adottságai pedig kiválóak ehhez, hiszen itt minden együtt van, amire a nagyvállalatoknak szükségük van: színvonalas környezet, kiszámíthatóság, kedvező adók, jól képzett munkaerő, alacsony költségszint és kellő politikai stabilitás.

 

Az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács jelenlegi tagjai

 • BorgWarner
 • Citi
 • Coca-Cola
 • Guardian Industries
 • Lilly
 • MetLife
 • O-I
 • Oshkosh Defense
 • Parsons
 • Pfizer
 • Pharma
 • Philip Morris International
 • Warburg Pincus

Borítófotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink