Körön kívül, körön belül

Pénz beszél
Miközben lassan véget ér az FHB tőzsdei története, addig nyilvános vételi ajánlatot tesznek a szövetkezeti hitelintézetek a jelzálogbank részvényeire.

Mintegy másfél évtized története ér véget az FHB tőzsdei kivezetésével, ugyanis a jelzálogbank papírjai 2003 óta forognak a parketten, és 2004-től számítanak a BUX tagjának. A társaság jelenleg 83 millió darab, egyébként háromféle sorozatú részvénnyel rendelkezik, a tulajdonosi szerkezet a BÉT honlapján található. Az FHB immár a Takarék Csoport tagja.

A tőzsde fejlesztése szempontjából előnytelen, ugyanakkor a takarékszövetkezeti integráció felől nézve logikus döntés az FHB kivezetése a részvényparkettről – állítja Palkó István közgazdász, aki szerint bár hatalmasat is lehet keresni az értékpapírokon, felbukkanhat még némi jogi bizonytalanság is.

Közben a Takarékbank arról küldött tájékoztatást, hogy hatályba lépett a közte és az FHB Jelzálogbank további huszonegy, a szövetkezeti hitelintézeti integrációhoz tartozó részvényese között az úgynevezett összehangolási megállapodás. Ez alapján a résztvevők a tőkepiaci törvény szerint összehangoltan eljáró személyeknek minősülnek, ezáltal pedig nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettségük keletkezett a társaság által kibocsátott, nem az összehangoltan eljáró személyek tulajdonában levő részvényekre. A szövetkezeti hitelintézetek integrációjának stratégiai célja, hogy a társaság és az integráció hitelintézet tagjai az FHB Jelzálogbank 100 százalékos tulajdonosai legyenek.

 

TAVALY MÍNUSZ, AZ IDÉN PLUSZ

Az FHB 2016-ban 333,391 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 6,532 milliárdos adózás utáni veszteséget könyvelt el, a nemzetközi pénzügyi standardok (IFRS) szerinti konszolidált beszámoló szerint 593,404 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 15,502 milliárdos vesztesége volt. Az idén az első negyedévet már 279 millió forint adózás utáni nyereséggel zárta az FHB-bankcsoport, míg a tavalyi azonos időszakban 1,277 milliárdos vesztesége volt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink