Kibővül az elemzői program

Pénz beszél
Három újabb részvénnyel bővíti 2017 végén meghirdetett elemzés-árjegyzési programját a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Az AutoWallis, az Opus Global és a Waberer’s papírjaival együtt az idén már 14 kis és közepes kapitalizációjú hazai részvényt elemeznek a parkettel szerződött brókercégek, akikhez júliustól az Equilor is csatlakozott.

BÉT

Kiterjeszti a még tavalyelőtt, kísérleti jelleggel indított elemzési és árjegyzési programját a Budapesti Értéktőzsde. A 2021 végéig meghosszabbított projekt keretében az eddigi 11 cég mellett mostantól az AutoWallis, az Opus Global és a Waberer’s részvényeit is követik az elemzőházak. A projektbe ötödik befektetési szolgáltatóként belépő Equilor Befektetési Zrt. az Opus esetében árjegyzést is végez. Az újonnan bekerült három társaság közül az AutoWallist és a Waberer’st a Concorde elemzi, míg az Opus Globalt az Equilor.

 

IZGALMAS PAPÍROK

A BÉT tendert írt ki a befektetési szolgáltatóknak az elemzés-árjegyzésre. A programot azokkal a részvényekkel bővítették, amelyekre megfelelő pályázat érkezett – válaszolták a Budapesti Értéktőzsde képviselői a Figyelőnek.

A projektbe frissen bekerült három cég méltán váltotta ki az elemzők és a befektetők érdeklődését. Az AutoWallis februárban vezette be a pesti börzére új részvényeit, amelyek két hónapon belül bekerültek a BUX és a Bumix indexkosaraiba, sőt a londoni FTSE egyes indexeibe is. Az autós társaság papírjai júniustól a BÉT Prémium kategóriájában forognak. Bár január óta összességében mérsékelten, öt százalékkal emelkedett, az utóbbi 12 hónapban 21 százalékot ralizott az AutoWallis árfolyama. A cég még májusban bemutatott ötéves stratégiájában ambiciózus növekedési célokat tűzött ki: az EBITDA négyszereződésével és árbevételének a duplázódásával számol 2024-ig, 2029-re pedig a régió meghatározó mobilitási szolgáltatójává tervez válni.

Az Opus iránti növekvő érdeklődés is érthető. Azzal ugyanis, hogy a holdingcég június végén beolvasztotta a Konzumot, a pesti parkett ötödik legnagyobb szereplőjévé vált kapitalizáció alapján. A közel háromszázmilliárd forint tőzsdei kapitalizációjú vállalat súlya a fúzióval közel duplájára nőtt a BUX indexben, a korábbi 1,71 helyett a fő hazai részvénykosár 3,06 százalékát adja. Az utóbbi időszak akvizíciói és tőkeemelései ellenére az Opus árfolyammozgása kevésbé örvendeztette meg a befektetőket, az év eleje óta ugyanis 15, egy esztendő alatt pedig 31 százalékot esett részvényeinek az árazása.

Harmadikként a Budapesti Értéktőzsdén az idén a leggyengébben teljesítő Waberer’s szintén rendszeres elemzői figyelmet kap mostantól. A fuvarozóvállalat részvényei továbbra is lejtmenetben vannak; az utóbbi hét hónapban feleződött az árazásuk, egyéves periódust vizsgálva pedig 65 százalékot zuhant az értékeltségük. A papír ráadásul kevésbé likvid; idei átlagos napi forgalma csupán 21 millió forint volt, szemben az AutoWallis értékpapírjainak 155 milliós és az Opus-részvények közel 220 millió forintos átlagos kereskedési aktivitásával.

 

KÍSÉRLETNEK INDULT

A Budapesti Értéktőzsde elemzés-árjegyzés programja 2017 decemberében indult egyéves tesztjelleggel, azzal a céllal, hogy növelje a tőzsdei cégek iránti befektetői bizalmat, egyúttal erősítse a kis-közepes papírok kereskedési aktivitását. A BÉT a Concorde-dal, a Wooddal, az OTP Bankkal és az MKB Bankkal kötött szerződést elemzések készítésére tíz kibocsátóra vonatkozóan. A részvények kiválasztásánál pedig alapvetően a vállalatok mérete, a részvények közkézhányada és a papírok likviditása játszott szerepet.

Az egyéves kísérleti időszak végén a Budapesti Értéktőzsde sikeresnek minősítette a programot, ezért három esztendővel meghosszabbította azt. A vizsgált társaságok papírjainak a forgalma az előző év hasonló időszakához képest összességében mintegy húsz százalékkal nőtt, miközben a teljes piacon ugyanezen időszakot vizsgálva a bővülés csupán 2,4 százalékos volt. A részt vevő négy befektetési szolgáltató az első évben több mint száz elemzést, illetve elemzői kommentárt publikált a börze honlapján. Az értékelés alapján az elemzés-árjegyzési program jelentős kedvező hatást gyakorol a BÉT-en jegyzett kis- és közepes vállalatok papírjaira, vonzóbbá teszi a parkettet a jelenleg még nem listázott cégek számára is a jövőben történő tőzsdei megjelenés tekintetében.

 

TOVÁBB SZÉLESÍTENÉK 

A tervek szerint a programba most bekerült három új papírt is 2021 végéig követik majd a brókercégek, ám megkeresésünkre a BÉT képviselői elmondták: a projektet minden évben felülvizsgálják, így vagy emiatt, vagy a befektetési szolgáltató döntése alapján, esetleg a kibocsátónál bekövetkező változások következtében rövidebb is lehet ez az időszak. A programban BÉT-tagsággal és részvényszekciós tapasztalattal rendelkező befektetési szolgáltatók vehetnek részt, a jelenlegi öt brókerház mellett további érdeklődőket is szívesen látna a tőzsdeüzemeltető.

A projekt elsősorban az elemzésekre fókuszál, az árjegyzési szolgáltatás csak komolyabb, az intézményi befektetők számára is értéket teremtő árjegyzői feltételek vállalása mellett kerül be a támogatott programba. Az együttműködő brókercégek jelenleg az Alteo, a Masterplast, a PannErgy, a Rába, a Zwack és mostantól az Opus részvényeit árjegyzik a 14 részt vevő vállalat közül.

A Budapesti Értéktőzsde kezdeményezése a későbbiekben további kibocsátókkal bővülhet, akár még az idén. A parkett tájékoztatása szerint a prémium kategóriában kereskedett 4iG, a standard kategóriás Est Media és OTT-One mellett a BÉT Xtend piacán szereplő Megakrán és a CyBerg is bekerülhet a programba befektetési szolgáltatói érdeklődés esetén.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink