Itthon is erősítenek a diszkontpiacon

Pénz beszél
Magyarország azon részein, ahol saját gyártású üzemanyagokat rentábilisan tud értékesíteni, diszkont-töltőállomásokkal jelenne meg az OMV – írta a Világgazdaság. Az osztrák cég még két Ausztriával szomszédos országban hozna létre újabb olcsó egységeket.

OMV

Magyarországon, Németország déli részén és Szlovéniában terjeszkedne üzemanyagtöltő diszkontállomásaival az OMV, de kibővítené hasonló ausztriai hálózatát is. Ezek az egységek alkalmazottak és boltok nélkül működnek, viszont – mint a társaság hangsúlyozza – költség- és időhatékony tankolást kínálnak. Itthon nemigen ismert ez az üzemanyagtöltő formátum, de Nyugat-Európában egyre inkább használják. Sőt, a hagyományos kutakat is felszerelik olyan rendszerekkel, melyek révén gyorsan és egyszerűen fizetheti a vevő a tankolását, anélkül, hogy be kellene mennie a shopba. Az új rendszerekkel ellátott kutak shop részét gyakran be is zárják hétvégére, ám az üzemanyagtöltés mint alapszolgáltatás zavartalanul üzemel.

Az OMV-nek Ausztriában mintegy 220 diszkontkútja van. Az újabbak nyitásakor fontos szempont, hogy azokat is el lehessen látni a társaság saját finomítóiból. Magyarország esetében ezért a cég schwechati olajfeldolgozójához közelebb eső Dunántúlon várható ezen kutak telepítése vagy a meglévők átalakítása.

A diszkontkoncepcióval kapcsolatos fejlesztések a magyarországi retail képviselettől függetlenül zajlanak, az osztrák anyavállalat saját szervezésében – válaszoltak az OMV Hungária Kft.-nél a Világgazdaság kérdéseire.

Diszkontrendszerben a társaság Avanti nevű töltőállomásai és a százszázalékos OMV-leány FE-Trading által üzemeltetett töltőállomások működnek, de kedvezményes árat kínálnak a Petrom márkájú kutak is. Az Avanti egységek többsége Ausztriában található, mint ahogy jórészt az FE-Trading-töltőállomások is. Ez utóbbiak a Hofer/Aldi élelmiszer-kiskereskedelmi diszkonthálózathoz kapcsolódnak.

Ilyen formátumok itthon is ismertek. Annak idején az Auchan indította el diszkonthálózatát nagyobb egységszámban (előtte a már kivonult Cora létesített ilyen kutat, de azt az ugyancsak kivonult Esso működtette), majd a Tesco is beindította ezen üzletágát, amelyből később kiszállt.

Az Ausztriában és Szlovéniában Hofer néven futó, de a német Aldi Südhöz tartozó lánc is élénk érdeklődést mutat a diszkontkutak iránt. Ám a Hofertől 2016-ban vett meg az OMV 66 töltőállomást.

Itthon több mint ezer benzinkút működik, piacvezetőnek számít a Mol. A korábbi időszakban a kutak nem a diszkontosodás felé indultak, sőt épp ellenkezőleg, a shop szolgáltatásainak a bővítésében gondolkodtak. Ez vonatkozott az OMV-re is. A vasárnapi boltzár miatt például a cég több kútjára beengedte a Spart, amely miniszupermarket formájában működteti azokat. A Mol nagy dobása a Fresh Corner, amely kávézó formátumként működik a shopban.