Guinness könyvben az amerikai tőzsdék?

Pénz beszél
Miközben a Fed bejelentései tovább segítették felfelé az amerikai tőzsdéket, hiszen több évtizedes rekordok dőltek meg, addig a Goldman Sachs elemzője szerint lassan itt lehet az emelkedés vége.

REKORD

A Guinness Rekordok Könyve 1955-ben jelent meg először, s azóta is a világ legnagyobb rekordgyűjteményének számít: olyan nemzetközileg elismert és hitelesített csúcsokat jelentet meg, amelyek a teljesítőképesség vagy a természet szélsőségeiként jönnek létre.

 

Sorra megdőlő rekordok 

Képletesen szólva akár még ebbe az összeállításba is bekerülhet az a tőkepiaci, izgalmas sztori, amely az elmúlt hetekben játszódott le a tengerentúlon. A legfontosabb mutatók ugyanis több évtizedes rekordokat döntöttek meg. A Dow Jones júniusban mintegy nyolc százalékot emelkedett, ennél nagyobbra 1938 óta nem volt példa, akkor 24,3 százalékot ralizott. Az S&P 500 is csúcsot döntött a maga több mint hétszázalékos „ugrásával”: a világ talán legfontosabb részvénymutatója ennél nagyobb emelkedést mindössze egyszer, 1955-ben ért el, több mint nyolc százalékot, amikor is megjelent a fentebb hivatkozott Guinness Rekordok Könyve. Idetartozik, hogy a Nasdaq Composite, vagyis a „technológiatúlsúlyos” mutató 7,8 százalékos emelkedése is óriási teljesítmény, 2000 óta nem fordult ilyen elő. A témával kapcsolatos összes elemzés szerint a látványos növekedés részben a Fednek köszönhető: az amerikai jegybank jelezte, kész kamatot csökkenteni a következő kamatdöntő üléseken, ezzel segítve a gazdaság további bővülését.

 

Túl a csúcson 

Visszatérve az S&P 500 indexre, a mutató az idén összességében már húsz százalékkal izmosodott. A Goldman Sachs elemzője úgy tartja, hogy lassan itt a vége az emelkedő korszaknak. „Most már limitált az emelkedési potenciál az S&P 500 indexben” – állítja a szakértő, aki szerint már a „fair értéke” közelében tartózkodik a mutató. „Az alacsonyabb kamatszint és adó támogatólag hathat az indexszintű sajáttőke-arányos megtérülésre, de a 2020-as vállalati profitvárakozások várható csökkenése és a politikai bizonytalanság gátat szabhat az emelkedésnek” – tette hozzá végezetül a Goldman Sachs elemzője. 

 

Kutya jó hely lett a New York-i Értéktőzsde. Tudja ezt Stewie, a Chihuahua is