Építési láz

Pénz beszél
A friss adatok alapján az idén 180 milliárd forintnyi új társasházi lakásberuházás vette kezdetét június végéig, ami 63 százalékos növekedést jelent. Egy kutatás szerint egyetlen fél év alatt 2000 óta nem indultak ilyen értékben többlakásos építési projekte

A legújabb, ez év első felére vonatkozó adatok eloszlatják a kétségeket afelől, hogy beindul-e rendesen a lakásépítés. Tény, hogy soha – de legalábbis a válság előtti időszak óta – nem látott hévvel pörög az új lakóingatlanok, köztük a társasházak átadása, illetve kivitelezése.

A statisztikai hivatal szerint a június végéig kiadott új építési engedélyek (és bejelentések) száma közel 20 ezer volt. Ez még az erős tavalyi adatnál is 40 százalékkal több, az első fél évben átadott (megépített) otthonok száma pedig meghaladta az ötezret. Ráadásul az igazi lakásátadási hullám rendszeresen a második fél évre esik.

Az ingatlanépítések ilyen mértékű felfutása azért számos negatív kísérőjelenséggel is jár. A legfontosabb a szakemberhiány ugyancsak régen látott szintje, amely nemcsak jelentősen lassítja, de egyben érezhetően drágítja is az új lakásokat, így a frissen induló vállalkozói kivitelezéseknél az árak csökkenésére vagy akár a drágulás megtorpanására jó pár évig nem sok eséllyel lehet számítani.

Egyúttal arra is fel kell készülni, hogy ha meg is találják a legjobbnak gondolt otthont, annak elkészülte az eredetileg ígérthez képest fél-egy évet könnyen csúszhat, mert még a legnagyobb építtetők is égen-földön hiába keresnek szakembereket. Hiába gyorsabb ma az engedélyezés, nincs, aki alapozzon, szerkezetet építsen.

Később, ha az egyszerre készülő sok ezer lakásnál a további munkák jönnek sorban egymás után, akkor pedig a nyílászárósok, a gépészeti építők vagy a burkolók hiányoznak majd. Remélhetőleg a környező, magyarok lakta országokban korábban meghirdetett munkavállalási kedvezmények révén valamelyest javul a helyzet. Ugyanakkor, ha a német, osztrák bérekhez közelítve kell fizetni a munkásokat itthon is, akkor bizony még magasabbra kúsznak majd az új lakások árai.

Egy friss kutatás a négynél több lakásos társasházak építését vizsgálva alátámasztja a korábban említett hatalmas felpörgést: a második negyedéves EBI építésaktivitási jelentés szerint a magasépítési szektor fő motorjának továbbra is a lakáskivitelezések számítanak, amelyek sorra döntögetik a rekordokat – húzzák alá a szakértők. Az első hat hónapban megkezdett társasházi, pontosabban négynél több lakást tartalmazó lakások építési munkáinak az összértéke meghaladta a 180 milliárd forintot, ami az előző esztendő azonos időszakához képest több mint 63 százalékos növekedést jelent – derül ki a friss anyagból. A kutatás adatai alapján 2000 óta soha ilyen értékben nem indultak még többlakásos projektek egy fél év alatt, mint 2017 első hat hónapjában! A jelentés egyébként három kutatócég együttműködésének az eredménye, melyhez az Ibuild.info a projektkutatással és -adatbázissal, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával, valamint az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járult hozzá.

KIUGRÓ ÉPÍTÉSI ÁGAZATOK

A gazdaság, benne az építési tevékenység látványos bővülése nyomán számos háttériparág is szépen gyarapodik. Elég, ha két hírt megnézünk az elmúlt napokból. Az egyik szerint új részleggel bővült a KÉSZ-csoport kecskeméti acélszerkezetgyára, ahol főként építőipari acélszerkezetek készülnek. A csarnok több mint 2400 négyzetméterrel s közel kétszáz új kézi eszközzel és géppel gyarapodott. A KÉSZ Ipari Gyártó Kft. beruházásában az NGM Nagyvállalati beruházási támogatási programjának 582 millió forintos szubvenciója révén negyven új munkahely létesül. A csoport ráadásul nem is annyira a nagy állami építkezések, hanem a gyáripari építések területén erős. Azaz egy ilyen bővítés azt mutatja, hogy a piaci szereplők többsége a bőrén érzi a gazdaság gyarapodását.

Uhrinyi Balázs, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. ügyvezetője szerint az új gyárrészlegre a megnövekedett hazai és nemzetközi megrendelések miatt volt szükség. A Plat4M nevű csarnok révén a kecskeméti acélszerkezet-üzem kapacitása 30 százalékkal növekszik majd, illetve nagyobb méretű acélszerkezetek előállítására lesznek képesek, valamint új, innovatív gyártástechnológiák bevezetésére is lehetőség nyílik.

Egy másik háttéripar cégei, az épí-tő-gép-gyártó és -bérbeadó vállalatok sikerei is mutatják, hogy az építési ágazat milyen sok területére van kedvező hatással a bővülés. Kevesen tudják, de az építőgépiparnak még saját rendszeres, nagy gépkiállítása (ÉBSZ) is van, és éppen szeptember közepén. Ebben az ágazatban egyébként számos nagy hazai tulajdonú vállalkozás is érintett. Az MPH Építőgép Kft. például 2016-ra mintegy 70 százalékkal, 1,7 milliárd forintra növelte az árbevételét, százmillió feletti üzemi nyereséget ért el, és az idén is bővülést terveznek. Ugyanakkor az ágazat jelentős szereplői közé tartozik többek közt a Kuhn Rakodógép Kft. (tavalyi bevétele 3,9 milliárd forint), a Wacker Neuson Kft. (négymilliárd felett), a Wirtgen Budapest Kft. (2,6 milliárd), vagy épp a Huntraco Zrt., az ismert Caterpillar munkagépek magyarországi forgalmazója. Ez utóbbi cég ugyan kicsit visszaesett, de így is nem kevesebb mint 8,25 milliárdos bevételt ért el. Vagyis, mint látható, ennek az alig ismert építőipari alágazatnak a súlya nem elhanyagolható.

A MÉLYÉPÍTÉS IS EGYRE MAGASABBAN

A mélyépítések is beindultak az EBI építésaktivitási jelentés szerint. Az elmúlt két évhez képest jelentős bővülést mutat a szektor. 2017 első hat hónapjában több mint 458 milliárd forint összegben indultak el a kivitelezési munkák, míg a múlt év azonos időszakában csupán 306 milliárdot tett ki az aktivitás, vagyis a megkezdett beruházások összértéke. Csak a második negyedévben 187,5 milliárd forint értékben indultak mélyépítési kivitelezési munkák, melyből a legnagyobb részt a vasút-, a híd- és az útépítési projektek tették ki.

Az ágazatban tapasztalható növekedésben néhány nagyobb projekt elindulása, így például a Puskás Ferenc Stadion vagy a Kelenföld–Százhalombatta vasútvonal első negyedévben elindított építése jelentős szerepet játszott, de érdemben növelte a mélyépítéseket a Püspökladány–Ebes vasútvonal kivitelezésének az elkezdése is. Mindemellett az építőiparban jelentősen csökkent a régiós egyenlőtlenség. Az év első negyedében az elindított munkák jelentős része, 75 százaléka Közép-Magyarországon kezdődhetett el, ebben nagy szerepet játszott az itt megkezdett egy-két kiemelt projekt. E kon-
centráltság jelentősen csökkent a második negyedévben: ekkor a megkezdett építések 35 százaléka kapcsolódott a térséghez, ami már közelít a 2014–16-os időszakot jellemző átlagos részesedéshez.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink