Elindult az 5G-ütközet

Pénz beszél
Hatalmas, átváltva bő 900 milliárd forintos olasz beruházást jelentett be a Huawei. Aki tud a sorok közt olvasni, annak világos, hogy az Amerikában fenyegetett kínai mamutcég Európában épít ki hídfőállásokat, biztosítja magát a kereskedelmi háborúban. A tét az öt-hat év múlva több mint 70 ezer milliárd forintos globális piaccá váló 5G-hálózatok kiépítésében mind jobb hely elfoglalása. A történetnek van magyar szála is.

EURÓPA DIGITÁLIS ÚJRAFELOSZTÁSA ZAJLIK

Még a hazai vagy a nemzetközi üzleti döntéshozók közül is eléggé sokan gondolják azt, hogy az ötödik generációs -(5G-s) mobilhálózatok arra valók, hogy a telefonjainkon ne szakadozzon a focimeccs vagy valamilyen más videó, vagy hogy még olcsóbb legyen egy gigabyte-nyi adatforgalom. Ám az, hogy immár világméretben zajlik a hadviselés az 5G kapcsán (lásd például az amerikai–kínai kereskedelmi háborút), valószínűleg mindenkit elgondolkodtat: rég nem a maroktelefonos szórakozás a tét.

Az, hogy Magyarországon – a kontinens egyik legfejlettebb mobiltelefonos, mobilnetes piacán – is elindulnak a nagy telekommunikációs vállalatok első éles 5G-szolgáltatásaikkal, azt mutatja: megindult a globális felfutás tesztidőszaka. Vagyis a verseny élesre váltott.

Még egyértelműbb jele a harcnak az a hír, amelyet a múlt héten jelentettek be. E szerint a következő három évben 3,1 milliárd dolláros (902 milliárd forintos) beruházással ezer munkahelyet teremt a kínai Huawei Technologies Olaszországban. Beszállító partnereinél pedig további kétezer álláshely létesül. Az értesülés alapján a fenti hatalmas összegből 1,9 milliárd dollár beszállítói beszerzésekre, 1,2 milliárd marketingre, 52 millió pedig kutatás-fejlesztésre megy. A bejelentés július 15-én történt, melynek során a Huawei Italia vezetője megerősítette, hogy a kínai társaság ezer munkahelyet számol fel az Egyesült Államokban.

Aki pedig a sorok közt olvas, mindenképpen felkapja a fejét a hír következő fordulatára: a beruházással a Huawei elsősorban az olasz állam számára kívánja „áttekinthetővé, hatékonnyá és tisztességessé” tenni az 5G-s mobilhálózati fejlesztéseket. Vagy a nyilatkozat azon részére, miszerint az olasz államnak törvényes aranyszabály (az eredeti angol fordulattal: golden power) biztosítja a beavatkozási jogot a magánszektorban nemzetbiztonsági és honvédelmi érdekek védelmében. A cég pedig ezen aranyszabály minden piaci szereplőre egyenlő mértékű alkalmazását szorgalmazza a távközlési fejlesztési projektekben, legyen szó európai vagy Európán kívüli vállalatról. Ez felettébb fontos lenne az 5G-technológia semlegességének a biztosításához – húzta alá Thomas Miao, a Huawei helyi vezetője.

Mi következik mindebből? Az, hogy az amerikai ellenszélben a kínai technológiai óriás sorra foglalja el az USA cégei elől az öreg kontinens országainak a piacait, vagy legalábbis biztosítja a hatalmas beruházásdömpinget állami együttműködésekkel, hogy semmiképpen se tilthassák ki a piacról az 5G-s technológiáit – ahogyan az az Egyesült Államokban például nemrég megtörtént.


Már nem virtuális valóság. Ennél sokkal tisztábban látják a jövőt a szolgáltatók

MIÉRT EZ A HATALMAS IGYEKEZET? 

Azért, mert az 5G lesz a jövő fejőstehene a távközlési szektorban. A hatása pedig legalább akkora lesz, mint a GPS vagy az internet elterjedése jelentette ugrás volt. Az elmúlt húsz évben nemigen bontakozott ki olyan mobiltechnológia, amelyre ennyire ugrottak volna a szolgáltatók. Pedig nem, nem a gyorsabb videók megtekintése vagy a nagyobb letöltési adatmennyiség hozhatja lázba, ösztönözheti költésre a fogyasztókat, vagyis nem ettől bizsereg a piac. Hanem amiatt, hogy egy teljesen új világ születhet: a szenzorgazdaság, az ipar 4.0, a digitalizált, önvezető gépek, eszközök világa. A változások olyan átfogók és mélyrehatók lesznek pár éven belül, hogy rengeteg üzleti folyamat, sőt a munkaerőpiac is megváltozik. És mindennek a motorja, mozgatója az 5G-s mobiltechnológia. Az erre rászabadítható mesterséges intelligenciák pillanatok alatt bányásznak ki adatsorokat, találnak összefüggéseket közöttük, villámgyorsan lehet majd eligazodni a blokkláncokon, s az pedig nemcsak a könnyű- vagy a nehézipart, a szolgáltató- és a fogyasztói ipart, hanem a pénzügyi rendszert is átszabhatja.

 

EZT URALNI IGAZI HATALOM

Ez az, ami miatt egyáltalán nem mindegy, hogy e kulcsinfrastruktúrát amerikai, európai vagy kínai vállalat által szállított eszközökön építik-e fel. Sem nemzetbiztonsági, sem pedig gazdasági-üzleti szempontból. Dollármilliárdokról van szó, sőt dollárszázmilliárdokról. Nézzük, mennyiről. A Netscribes nevű elemzőcég friss jelentése szerint például 2025-re a globális 5G-piac 251 milliárd dolláros (több mint 73 ezer milliárd forintos) lesz. Ráadásul az átlagos növekedési ráta (CAGR) öt esztendőn keresztül évről évre eléri majd a 97 százalékot, ami kiugróan magas érték még a technológiai szektoron belül is. Ez a bővülés pedig a tőzsdei vállalatoknak kifejezetten jó hívószó, így lehetséges, hogy a vártnál is gyorsabban öntik majd a pénzt az 5G-be világszerte.

A Netscribes analízise alapján az egységesítés, a sztenderdi-záció fontos követelmény, és olyan globális szereplők érdekeltek a technológia elterjesztésében, mint a China Mobile, a Verizon, az AT&T, a Vodafone, az NTT (Nippon Telegraph and Telephone), a Sprint, a Deutsche Telekom, a Telefónica, az América Móvil vagy épp a China Telecommunications Corporation. Magyarán: az 5G rakétasebességű növekedéséről szól majd a következő 2-3-5 év a távközlési ágazatban, és nemcsak az okosvárosok erősödését jelenti majd ez, hanem az ipar, a mezőgazdaság, a közlekedés és a kereskedelem nagyon nagy arányú s a jelenleginél is gyorsabb digitalizációját, automatizálását.

 

MAGYAR VONATKOZÁSOK

Még az idén megtörténik az a frekvencia-árverés, amelyen a hazai mobilszolgáltatók már olyan kereskedelmi frekvenciák használatára vásárolhatnak majd jogokat több milliárd forintért, melyek az ötödik generációs (5G-) hálózatok kiépítéséhez szükségesek. A Huawei itt nem direkt versenyzőként száll a ringbe, hanem kulcsbeszállítóként a nagy távközlési vállalatok mögött.

Nagy kérdés, hogy a frekvenciákat majdan elnyerő szolgáltatók számára nálunk terveznek-e valamilyen amerikai típusú korlátozást a hatóságok. Ennek elvi lehetősége megvan, de a gyakorlatban kevéssé valószínű, hiszen a Huawei a magyar gazdaságban is fontos szereplő. Ráadásul most, július elején demonstrálta a kínai óriás hazai leánya a jó kapcsolatait, amikor bejelentették: az itteni mérnökök képzésében is közreműködnek, részt kívánnak venni a magyar vasutak távközlési infrastruktúrájának, az intelligens egészségügyi ellátásnak a fejlesztésében, továbbá az okosvárosok kialakításában is. Ezt – ahogyan korábbi lapszámunkban már megírtuk – még egy szándéknyilatkozattal is megerősítették, melyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Vu Pi-csiang (Wu Biqiang), a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója írt alá.

Augusztus 8-áig lehet jelentkezni az 5G-s frekvenciákért, miután a piaci szereplők észrevételeit is figyelembe véve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) július 18-án véglegesítette az ötödik generációs mobiltechnológiára alkalmas frekvenciák árverésének a részleteit tartalmazó dokumentációt.

A jelentkezők szeptember 23. és október 11. között frekvenciasávonként négy külön naptári napon licitálhatnak majd. A 700, a 2100, a 2600 és a 3600 MHz-es sávok blokkjainak tizenöt évre szóló, egyszer öt esztendővel meghosszabbítható értékesítésével a hírközlési hatóság kellően gyorsan lépett, hogy hazánk a mobiltechnológia élvonalában maradhasson.

 

UPC–VODAFONE: RÁBÓLINTOTTAK

Az Európai Bizottság többszöri halasztás után végül engedélyt adott arra, hogy a Vodafone megvásárolja a Liberty Global német, magyar, román és cseh tevékenységeit. A vételi szándékot tavaly májusban jelentették be, a tranzakció értéke 18,4 milliárd euró. A Vodafone az érintett piacokon a vezetékes szegmensben erősíti meg a pozícióját. A cég a világ második legnagyobb mobilszolgáltatója, és elsősorban a német piac érdekli. Az akvizícióval fel tudja venni a versenyt a Deutsche Telekommal. Az ügylet várhatóan július 31-re zárulhat le, amikor a Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország megkezdi közös működését. Addig különálló vállalatokként folytatják tevékenységüket. Nem meglepő, hogy mindkét szolgáltató erősen nyomul az 5G-ben, amely világszinten mindenki fantáziáját izgatja, szolgáltatási és üzleti síkon egyaránt. A UPC Magyarország az előfizetések számát tekintve megközelítette a 2,2 milliót, a lakossági és üzleti vezetékes és mobilos előfizetők száma ezen belül átlépte a 872 ezret. A növekedés pedig az elmúlt évben dinamikus volt. A Vodafone Magyarország tavalyelőtt 172 milliárd forint árbevételt ért el. Ezzel 15 milliárdos üzemi eredmény párosult, és közel 15 milliárdos adózott eredményt hozott össze a társaság. A UPC tavaly 77 milliárdos árbevételt, közel 7 milliárd forint üzemi és csaknem 11 milliárd forint adózott eredményt mutatott ki.

 

Távközlési megakütyük. Mérnök a Huawei 5G-antennája alatt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink