Eladó kastélyok

Pénz beszél
Itthon több száz éves nemesi lakhelyet akár már pár millióért is lehet kapni. A legdrágábbak azonban több milliárdba kerülnek. Eladni őket nem is olyan könnyű: a kastélyok értékesítési ideje általában 10–27 hónap között szóródik.

A Mecsek lábánál fekszik az alig több mint ezerfős Bükkösd község. A térség a török hódoltság idején üresen árválkodott. A német és a magyar lakosok csak az 1700-as években kezdték el újra benépesíteni a régiót. Bükkösd legnagyobb nevezetességét is ekkoriban kezdték építeni Mária Terézia építésze, Fischer von Erlach tervei alapján. A hely egyik uráról, Jeszenszky Ferencről egyébként az a hír járta, hogy imád kártyázni: az elmondások alapján néhány elvesztett játék miatt pár ablakot is be kellett falaz-tatnia. Egykori lakhelye, a 25 szobás barokk épület a hozzá tartozó 16 hektáros parkkal együtt jelenleg az egyik legdrágább eladásra kínált ingatlan az országban: a tulajdonosok 2,4 milliárd forintot kérnek érte. De aki a kastélyok közt válogat, annak bőven van miből csemegéznie: jelenleg ugyanis az országban több mint háromszázat kínálnak eladásra. Az árak persze roppant változók: Tibolddarócon például van egy 1700-as években épült lak, amelyet mindössze 6,5 millióért hirdetnek. Ez utóbbi persze inkább kúria, mint kastély, ráadásul annyira rossz állapotban van, hogy az ár többszörösébe kerülhet a felújítás. A kastélypiacon ezzel a problémával egyébként is gyakran találkozni. Az ingatlanokkal pedig sokszor még csak nem is ez a legnagyobb baj.

RÉMHISTÓRIÁK

A nemesek ugyanis annak idején igyekeztek elvonulni a világ gondjai elől, ezért birtokaikat sokszor a nagyobb városoktól messze, a természet ölén rendezték be. A modern kori tulajdonosoknak mindez azonban komoly fejfájást okoz. „A kastélyok üzleti célú hasznosítása általában ugyanis akkor sikeres, ha a közvetlen környezetükben valamilyen turisztikai vagy egyéb látványosság, csalogató attrakció is jelen van. A megfelelő infrastrukturális ellátottság pedig még egy konferencia- vagy oktatóközpont hatékony üzemeltetésének is elengedhetetlen feltétele, tehát ez nem csak a turisztikai/vendéglátói céllal hasznosított kastélyoknál jelent gondot” – mondta el a Figyelőnek az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy néha még a színes történelmi háttér sem segít az értékesítésben: a hirdetési portáloknak gyakori szereplője a balatonedericsi Fekete kastély, amely akár a sötét múltja után is kaphatta volna a nevét (pedig valójában csak az ablakok és az ajtók színe miatt ragadt rá). Az 1910-es években egy itt dolgozó gulyás az épületben féltékenységből megölte a kedvesét. Pár évvel ezután pedig kínzó betegsége miatt a ház ura, Nedeczky Jenő végzett magával. Ezt később három másik öngyilkosság követte: az egyik tulajdonos, egy miniszteri tanácsos például a második világháború alatt azután sétált önként a halálba, hogy napvilágot látott a titka: kiderült ugyanis, hogy a szovjeteknek kémkedett.

Skóciában egy ilyen múlttal valósággal kapkodnának az ingatlanért, itthon viszont a kastély lassan az enyészeté lesz. Sajnos sok a hasonló sorsra jutott történelmi épület: ilyen például a Festetics–Batthyány-kastély Egyeden, amelyiknek egyébként szintén megvan a maga véres históriája: itt 1924-ben az akkori uraságot, Egyedi Stern Artúrt a saját veje ölte meg.

De ezek sajátos esetek: az eladást legtöbbször belátható időn belül sikerül nyélbe ütni. Balogh László azt mondja: a kastélyok értékesítési ideje állapottól és lokációtól függően általában 10–27 hónap között szóródik. A vásárlást így is érdemes megfontolni, mert nem egy könnyen likvidálható eszközről van szó. Sok esetben jól jön és segít a hosszú távú fenntartásban, ha az új tulajdonos az épület esetleges felújításán kívül más módon is fejleszti az ingatlan környezetét.

NEMZETKÖZI HELYZET

A nemesi lakhelyek értékesítése persze nem csak nálunk jelent problémát: Olaszországban az idén a turisztikai minisztérium például száz kastélyt és monostort hirdetett meg, méghozzá teljesen ingyen. Egyetlen feltétel van: akik igényt tartanak a kilencéves használati jogra, azoknak turisztikai attrakcióvá kell alakítaniuk a megszerzett ingatlant.

A hasonló merész ajánlatokban Itália egyébként sem szűkölködik: az egyik hegyi falu, Bormida polgármestere például 2100 dollárt kínált fel mindenkinek, aki hajlandó a városkájukba költözni. A lépéssel pezsgőbb életet akart lehelni a településbe, de annyi jelentkező érkezett, hogy pár nappal a meghirdetett akció után a városvezetőnek vissza kellett táncolnia az ajánlattól.

Na de visszatérve a kastélyokra: a szakértők szerint Európa jelentős részén nagy az olcsóság. Az Engel & Völkers elemzője, Christoph von Schenck szerint Berlintől 90 percre a mesébe illő palotákat annyi pénzért lehet megszerezni, mint London 3-as zónájában az apartmanokat.

Franciaországban pedig folyamatosan mennek le az árak: a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest az elkért összegek a felükre estek vissza. Van, ahol már 250 millió forintért is lehet jó állapotú francia kastélyt szerezni.

 

NÉHÁNY ELADÓ KASTÉLY

Tildy-palota

Ár: 7,8 milliárd Ft

A budapesti ház eredetileg Feszty Adolf építész tervei szerint és irányításával épült, Herzl Tivadar megrendelésére. A tulajdonosok között voltak a Koháry család tagjai és a szász–coburg–gothai hercegek is. Magyarország miniszterelnöke, Tildy Zoltán 1945–46-ban élt itt. Ekkor ideiglenes kormányfői rezidenciává minősítették.

Petrovszky-kastély

Ár: 2,2 milliárd Ft

A manzárdtetős épület 1786-ban, Mária Terézia építésze, Fischer von Erlach tervei alapján épült. A bükkösdi kastélyban 25 szoba található, a két szint összes alapterülete mintegy 2200 m2, a hozzá tartozó park 16 hektár. A rendszerváltás előtt leánynevelde volt.

A visegrádi Pálffy-kastély

Ár: 613 millió Ft

Az ország egyik leggazdagabb főnemesi családjának, az erdődi Pálffy családnak az egyik ága, a Pálffy-Daun építtette 1890 körül nyaralónak. Felújítása a rendszerváltás után félbemaradt.

A rábasebesi kastély

Ár: 490 millió Ft

A magyarországi kastélyépítés egyik utolsó gyöngyszeme 1903 és 1905 között épült Széchényi Jenő gróf kérésére. Az épület alapterülete 1325 m2, és egy 3,5 hektáros ősfás parkban áll.

Szentgyörgyi Horváth-kastély

Ár: 460 millió Ft

Késő barokk stílusban készült el, 1790 körül, Répceszentgyörgyön. Rá száz évre eklektikus stílusban alakították át. Egy időben a szombathelyi püspök nyaralója volt. A rendszerváltás előtt mint MÁV-sportiskola és -üdülő működött. 

Jankovich-Bésán-kastély

Ár: 250 millió Ft

Eredetileg 1823-ban készült el klasszicista stílusban, mostani formáját viszont az 1920-as években nyerte el. A hozzá tartozó héthektáros park természetvédelmi terület. Találhatók benne platánok, ezüsthársak, luc- és erdeifenyők is. A somogygeszti épületben most egy háromcsillagos szálloda üzemel.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink