Egyre nagyobb fizetések

Pénz beszél
Ennyire erős reálbér-emelkedésre  több mint tizenöt éve nem volt példa hazánkban  az első öt hónapban. Az ezredforduló óta pedig  példátlan, hogy egy hónap alatt 67 ezer fővel bővült a vállalkozásoknál dolgozók létszáma.

Májusban a bruttó és a nettó átlagkereset 12,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ha pedig az első öt hónapot vizsgáljuk, akkor 12,1-es bővülést látunk – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatásából. Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó fizetés 192 ezer forint volt az ötödik hónapban. Mivel az idén nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye, ezt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag kétszázezer forint körül alakult.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ennyire erős reálbér-emelkedésre több mint tizenöt éve nem volt példa az első öt hónapban. Ez elsősorban a bérmegállapodásnak köszönhető, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve a munkaadói adóterhek mérséklését tartalmazza. Mint mondta, a versenyszférában öt hónap alatt átlagosan 10,6 százalékkal nőttek a fizetések. A közszférában kimagasló, 14,6 százalékos volt a bérnövekedés a közfoglalkoztatás hatása nélkül. Hozzátette: az ez év elejihez hasonló létszámbővülés az ezredforduló óta nem következett be Magyarországon a versenyszférában, ahol májusban – a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál – kiemelkedő mértékben, 67 ezer fővel emelkedett a dolgozók száma. Megjegyezte: a kelet-közép-európai régióban Lengyelország mellett hazánkban nőttek a legjobban a keresetek.

NYERŐ EGY PÉNZÜGYI MUNKAHELY

Ami a főbb ágazatokat illeti, az iparban foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 321 ezer forintra emelkedett, az építőiparban pedig 224 ezer forintos az átlagkereset. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás terén alkalmazottak átlagbére 190 ezer forintra nőtt. Továbbra is a pénzügyi, biztosítási ágazatban lehet a legjobban keresni, ahol az átlagfizetés félmillió forint fölött van.

Ami a közalkalmazottakat illeti, a közigazgatásban és a védelem terén bruttó 367 ezer, míg az oktatásban és az egészségügyben 294, illetve 277 ezer forintra jön ki a „havi fix”.

A Figyelőnek kommentálva az ING Bank vezető elemzője azt mondta, a bérdinamika továbbra is több mint kedvező. Virovácz Péter kiemelte: „Mivel hasonló ütemű bérnövekedéssel számolunk 2017 hátralévő részét tekintve, a fő kérdés továbbra is az, hogy vajon mikor épül be ez a költségsokk az árakba. Könnyen lehet, hogy erre csak 2018 elején kapjuk meg a választ.”
Ami a munkaerő iránti keresletet illeti, nemzetgazdasági szinten közel 87 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma éves összevetésben. Ugyanakkor majdnem 47 ezerrel kevesebb a közfoglalkoztatott, vagyis egyre feszesebb ez a piac is.

FELTÉTEL NÉLKÜLI JÖVEDELEM

Szintén a foglalkoztatáshoz és a jövedelmekhez kapcsolódik egy jegybanki friss tanulmány. E szerint a gazdasági fejlettség és a magas foglalkoztatási ráta kéz a kézben jár, s könnyen belátható, hogy az irány a foglalkoztatás felől mutat a fejlettség felé, nem pedig fordítva. Néhány országban már kísérleteznek a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével. Ez azt jelenti, hogy minden lakos – jövedelmi helyzettől, családi és egészségügyi állapottól, életkortól, munkapiaci részvételtől függetlenül – alanyi jogon azonos mértékű havi (alap)jövedelmet kap az államtól, kiváltva ezzel minden célzott támogatási formát. A jegybank közgazdászai szerint ez nem jó megoldás, hiszen kedvezőtlenül hat a versenyképességre. Az alapjövedelem miközben visszaveti a munkaerő kínálatát és minőségileg is erodálhatja azt, addig a ténylegesen fennálló szociális kérdésekre a jelenlegi megoldásoknál rosszabb és pazarlóbb választ ad. Valamennyi fejlett ország költségvetése célzottan, az egyéni élethelyzetre szabott módon támogatja azokat, akik erre jogosultak, és így van rendjén hazánkban is.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink